Ваучер на навчання: скільки мешканців Хмельниччини його отримали

Ваучер на навчання: скільки мешканців Хмельниччини його отримали

На Хмельниччині з 2023 і до квітня 2024 року правом на отримання ваучера на навчання скористалися 703 людини. З них приступили до навчання — 553 мешканця області.

Про це в етері Українського Радіо Хмельницького розповів заступник директора обласного центру зайнятості Сергій Залуський.

Скільки краян цьогоріч вже отримали ваучер на навчання та які вимоги для бажаючих його отримати?

Від початку 2024 року 287 людей скористалися правом на отримання ваучера. За весь минулий рік їх було 416. Цифри говорять про те, що темпи видачі значно збільшились. Ваучер на навчання — це документ встановленого зразка, який дає право на безоплатну перепідготовку або підготовку за іншою спеціальністю на наступному рівні освіти, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у закладах освіти. Дуже широкий перелік професій та спеціальностей — 124. Сума ваучера не має перевищувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а це не більше ніж 30 тисяч 250 гривень. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, тоді людина може доплатити різницю або роботодавець за неї може доплатити.

Як відбувається процес подачі документів та як стосовно термінів? Існують якісь обмеження?

Ніяких термінів не встановлено. Це постійно діюча програма. Подати документи на отримання ваучера можна онлайн — на порталі Державної служби зайнятості, в розділі "отримати ваучер". Також можна подати документи офлайн, звернувшись до будь-якого структурного підрозділу служби зайнятості.

Які існують обмеження щодо подання документів і чи є такий перелік навчальних закладів, в яких не можна отримати навчання за ваучерами?

Таких обмежень не існує. У видачі ваучерів беруть участь навчальні заклади, які визначені Міністерством науки України. Людина сама обирає навчальний заклад, де має навчатися. Вона вступає за тими правилами, які встановлені для вступу до вищих навчальних закладів та професійних технічних навчальних закладів. Коли людина вступила, вона отримала ваучер. Тоді заклад подає рахунок на оплату цього ваучера і служба зайнятості його оплачує.

Скільки часу займає весь процес користування ваучером?

Коли людина подалась, наприклад, онлайн через портал Державного центру зайнятості, за три дні опрацьовуються і приймається рішення на рахунок Дії. Отриманий ваучер діє 90 днів. Якщо за цей період людина ним не скористалася, вона втрачає можливість його використати і немає можливості повторного отримання ваучера. За період з 2023 року і по квітень 2024 скористалися правом на отримання ваучера 703 людини, а ось приступили до навчання — лише 553. Серед тих, хто отримав, є 111 внутрішньо-переміщених осіб, 8 учасників бойових дій і всі вони вже навчаються. До речі, Служба зайнятості виділила та вже виплатила 7 мільйонів 400 тисяч гривень навчальним закладам на те, щоб наші люди підвищили свою кваліфікацію і конкурентоспроможність на ринку праці.

Авторка: Людмила Коваль.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок