"Завдання одне – вигравати". Новий тренер жіночої збірної України з футболу - про старт у Лізі націй і задачі на турнір

"Завдання одне – вигравати". Новий тренер жіночої збірної України з футболу - про старт у Лізі націй і задачі на турнір

Ексклюзивно
"Завдання одне – вигравати". Новий тренер жіночої збірної України з футболу - про старт у Лізі націй і задачі на турнір
. Володимир Пятенко. Фото: Womens Football

Ексклюзивний коментар в.о. головного тренера жіночої збірної України для Суспільне Спорт.

Жіноча збірна України з футболу завершує підготовку до старту у першому в історії розіграші Ліги націй. У п'ятницю, 22 вересня, українки проведуть поєдинок проти Сербії.

До дебютного виступу у Лізі націй жіноча збірна України підходитиме під керівництвом нового тренера. У серпні УАФ повідомила про завершення співпраці з іспанцем Луїсом Кортесом, з яким боролася за вихід на чемпіонат світу-2023.

Суспільне Спорт - ексклюзивний транслятор матчів жіночої збірної України в Лізі націй. Дивіться прямі трансляції матчів України на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, а також на місцевих каналах Суспільного.

Замість Кортеса команду очолив Володимир Пятенко - тренер "Житлобуду-1", який отримав від УАФ статус виконувача обов'язків головного тренера. На перші матчі проти Сербії і Польщі (26 вересня) він викликав 23 футболістки, а також провів збір з командою.

Перед стартовим матчем проти Сербії в.о. головного тренера збірної України дав ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому поділився емоціями від перших зборів, розповів про кадровий стан команди, а також про очікування від виступів у Лізі націй.

  • Про перші збори у статусі тренера збірної

"Враження позитивні й оптимістичні. У дівчат хороший рівень, тому все в робочому режимі. Питань не виникає глобальних. У нас є датчики Polar, які показують, що всі дівчата добре підготовлені функціонально".

"[З попереднім тренером Луїсом Кортесом] ми не спілкувалися. Я бачив ігри збірної при ньому. Бачив якісь хороші моменти та нюанси, які, на мій погляд, можливо покращити. Тому на тренуваннях над цим працюємо. Над чим саме? На сьогодні ми не зможемо дати великі фізичні навантаження, як це буває в клубі, а над тактикою та стандартами працюємо".
  • Про травми в команді

"На превеликий жаль, Юлія Шевчук отримала дуже серйозну травму хрестоподібної зв'язки коліна й меніска. Слава богу й лікарям, операція пройшла добре, і вона вже почала в клубі ["Житлобуд-1"] період відновлення. Це, звісно, втрата для збірної. Щодо інших гравчинь, які з нами приїхали до Польщі, були мікропошкодження, але зараз усе добре".

  • Про склад збірної

"Кажу гравчиням і тренерам клубів, що нікому до збірної двері не зачинені. На сьогодні викликаються ті, хто у своїх клубах доводять, що достойні грати в збірній.

Одна справа бачити по відео або на стадіоні гравчинь, а інша – попрацювати з ними. І тому на першому зборі задача за цей короткий час з усіма гравчинями познайомитися та побачити, що вони можуть, що не можуть. Це стосується не тільки нових гравчинь.

[Уперше до збірної викликали] Ірину Майбородіну, Вікторію Головач та Яну Котик. Яна – з "Ворскли", що на сьогодні є базовою командою збірної: звідти в складі є десять гравчинь. Головач із "Шахтаря" добре знає всіх, хоч і перший раз викликана.

Головне, що всі розуміють, що я вимагаю. Завтра можуть бути інші гравчині: і в "Колосі" є ще кандидатки до збірної, і в Полтаві, і в "Шахтарі", "Кривбасі". Тут усі під наглядом, під контролем, тому спостерігаємо й викличемо тих, хто проявляє себе в клубах".

  • Про перших суперниць у Лізі націй

"Сербія – дуже агресивна команда. У них немає яскраво виражених слабких місць. Ця команда багато років разом грає, і в неї хороший "футбольний" вік, тобто достатньо досвідчені футболістки, є лідерки. Ми розбирали [їхню гру] й бачимо, що слабкі місця з'являються. Будемо старатися теж грати агресивно, особливо в атаці.

Польща за останні роки велику увагу приділила жіночому футболу, тому вони прогресують. Також буде важко, але кажу гравчиням: тільки подумаєте, що складно на полі, згадуйте наших захисників, які на "передку" – там набагато важче. Щодо Польщі, ми поки в нюансах не розбиралися: зараз зосереджені на Сербії".

  • Про завдання на турнір
"Завдання одне – вигравати. Я кожне тренування доношу до гравчинь, що треба тільки вигравати. Тому виходитимемо на поле й намагатимемося робити все, щоб у кожному матчі перемагати".

Чи є амбіції поборотися за підвищення в дивізіоні? Абсолютно. І в гравчинь, і в тренерського штабу, і у співробітників збірної та вболівальників. Є бажання реалізувати ці амбіції на майданчику".

Жіноча Ліга націй: що відомо

  • Перший розіграш жіночої Ліги націй розпочнеться 20-22 вересня. Груповий етап турніру завершиться 5 грудня, а Фінал чотирьох зіграють 21-28 лютого 2024 року.
  • Ліга націй стане для жіночих збірних кваліфікаційним змаганням на Олімпіаду-2024 – дві фіналістки турніру, окрім Франції, стануть учасницями Ігор у Парижі.
  • Для виходу до Ліги А Україна має стати переможницею групи або виграти стиковий поєдинок проти третьої команди вищого дивізіону, якщо "синьо-жовті" стануть у своєму квартеті другими.
  • Збірна з найнижчим рейтингом серед тих, що посядуть третє місце у Лізі В, і чотири команди, що стануть останніми, опустяться до Ліги C.
На початок