Вибухи у Харкові, наслідки ударів РФ. Головні новини Харкова та області 21 вересня: хроніка

Вибухи у Харкові, наслідки ударів РФ. Головні новини Харкова та області 21 вересня: хроніка

Вибухи у Харкові, наслідки ударів РФ. Головні новини Харкова та області 21 вересня: хроніка
. Наслідки російських ракетних ударів по Слобідському району Харкова. 21 вересня 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Останні новини та події Харкова та Харківської області 21 вересня 2023 року: все, що відбувається у регіоні сьогодні.

У Харкові встановили дошку на честь загиблого рятувальника Олександра Подольського

На будівлі 5-ї пожежно-рятувальної частини у Харкові встановили меморіальну дошку 30-річному Олександру Подольському. Він — перший рятувальник на Харківщині, який загинув під час несення служби з початку повномасштабного вторгнення РФ. У цій пожежно-рятувальній частині Олександр прослужив вісім років, каже його мати Світлана.

Вибухи у Харкові, наслідки ударів РФ. Головні новини Харкова та області 21 вересня: хроніка
Загиблому у 2022 році під час пожежі на "Барабашово" рятувальнику Олександру Подольському встановили меморіальну дошку, Харків, 21 вересня 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Щоб вшанувати загиблого, родина обладнала у його частині тренажерний зал, про який мріяв Олександр. Після загибелі чоловіка його дружина Олена у квітні 2022 року пішла працювати радіотелефоністкою у 27-у пожежно-рятувальну частину.

Вибухи у Харкові, наслідки ударів РФ. Головні новини Харкова та області 21 вересня: хроніка
Загиблому рятувальнику Олександру Подольському встановили меморіальну дошку, Харків, 21 вересня 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Мати загиблого рятувальника Світлана Подольська каже, що на Алеї Слави кладовища №18 нещодавно відкрили пам'ятник, де похований її син.

Що згадують про загиблого рятувальника його близькі — читайте у матеріалі Суспільного.

"Залужний обіцяв, що все буде добре". Спогади Синєгубова про контрнаступ ЗСУ на Харківщині

"Олеже, давай так, не телефонуй мені з цього приводу. Буквально два дні просто не чіпай мене, я все розумію, але просто два дні не чіпай мене. Я тобі обіцяю, що все буде добре", — сказав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний напередодні вересневого контрнаступу на Харківщині Олегу Синєгубову, згадує керівник ОВА.

Перед початком звільнення від окупантів Харківщини ширилися чутки, що 92-га бригада залишить регіон, каже Синєгубов. Про те, що росіян почнуть виганяти з окупованих територій області, знали кілька людей на Харківщині й лише найвище військове і політичне керівництво України.

З чого почався контрнаступ ЗСУ у вересні 2022 року, скільки населених пунктів досі в окупації та що відомо про життя в них — у матеріалі Суспільного.

Російська армія завдала ударів з авіації поблизу трьох населених пунктів на Харківщині

Армія РФ завдала ударів з авіації поблизу Берестового, Копанок та Шийківки на Куп'янському напрямку.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Слобожанському напрямку артилерійських та мінометних ударів зазнали Графське, Гатище, Вовчанськ, Вовчанські Хутори.

На Куп'янському напрямку під обстрілами опинилися Дворічна, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Куп’янськ-Вузловий, Ківшарівка.

Підрив чоловіка у Високому: що відомо про стан пораненого

46-річний житель Високого, який розбирав вибухонебезпечний предмет вдома, перебуває у стані середньої тяжкості, повідомили Суспільне Харків у пресслужбі обладміністрації. У нього відкрита рана руки, його прооперували й зберегли рухливість пальців

У Слобідському районі відновили водопостачання після удару РФ

Про це повідомили у пресслужбі Харківської міської ради з посиланням на "Харківводоканал".

Водопостачання у Слобідському районі було припинене внаслідок вранішніх ударів.

До будинків Слобідського району Харкова частково повернули воду після удару РФ

"Харківводоканал" відновив водопостачання для частини абонентів Слобідського району. Води не було внаслідок удару російських військ по Харкову 21 вересня.

Про це повідомляє пресслужба Харківської міськради.

"Роботи над відновленням пошкоджених мереж водовідведення тривають і будуть завершені найближчим часом", — йдеться в дописі.

У Харкові встановили меморіальну дошку енергетику, загиблому від російської міни

Пам'ятну табличку 47-річному Андрію Власенкову відкрили 21 вересня — у річницю загибелі енергетика від вибуху протитанкової російської міни поблизу Гракового. Дошку встановили на фасаді будівлі Харківського високовольтного районного підрозділу електромереж, яке він очолював.

Про це повідомила речниця "Харківобленерго" Марина Шевченко.

Андрій Власенков
У Харкові відкрили меморіальну табличку загиблому енергетику Андрію Власенкову, 21 вересня 2023 року. Фото: Facebook/"Харківобленерго"

"Андрій був справжнім другом, дуже порядною людиною та висококваліфікованим спеціалістом. Як керівник він ніколи не сидів у своєму кабінеті, постійно виїжджав на місця проведення ремонтів навіть у найнебезпечніші райони, щоб особисто перевірити умови роботи своїх підлеглих. На жаль, загинув Андрій саме під час одного з таких виїздів", — йдеться у дописі пресслужбі з посиланням на заступника технічного директора Олега Синельникова.

Наслідки ударів по Харкову: репортаж Суспільне Харків

Як усувають наслідки ранкової атаки — репортаж Суспільне Харків.

Війська РФ завдали ударів по двох селищах на Куп'янщині

Російські війська завдали артилерійських ударів по Ківшарівці та Куп'янську-Вузловому близько 1:00 21 вересня.

У Куп'янську-Вузловому на приватному подвір'ї горів гараж, за годину пожежу загасили, розповів Суспільне Харків речник Держслужби з надзвичайних ситуацій Харківщини Євген Василенко.

Ківшарівка обстріл
Рятувальники гасять пожежу в гаражі внаслідок російського удару по Ківшарівці, Харківська область, 21 вересня 2023 року. Фото: ДСНС Харківщини/Facebook

"У Ківшарівці влучили по п'ятиповерхівці, яка не використовується, вона покинута. Площа пожежі у цій будівлі склала близько 100 кв. м. Рятувальники працювали під постійними обстрілами, загиблих та поранених немає", — сказав Василенко.

РФ обстріляла Одноробівку

Російська армія 21 вересня щонайменше двічі обстріляла прикордонну Одноробівку Золочівської громади, розказав Суспільне Харків керівник місцевої СВА Віктор Коваленко.

За його словами, перший обстріл стався близько 05:30, другий — о 10:00, РФ завдавала ударів з артилерії. Коваленко каже, що пошкоджені приватний будинок та енергомережі. Люди поранень не зазнали.

Пошкоджений будинок в Одноробівці на Харківщині внаслідок обстрілу РФ
Пошкоджений будинок в Одноробівці на Харківщині внаслідок обстрілу РФ. 21 вересня 2023 року. Фото: Віктор Коваленко

Подкаст Українського Радіо Харкова "Майдан Свободи": дослідник Андрій Парамонов — про історичний центр Харкова

Не тільки обстріли й воєнні дії руйнують Харків — жителі теж беруть у цьому участь, говорить краєзнавець, дослідник історії Харкова Андрій Парамонов.

За його словами, перебудови історичних будівель у Харкові почалися на межі XX і XXI століть: "Почали фарбувати якось фасади, не звертаючи уваги на історичні дослідження, архівні довідки або документи. Після того починають зводити різні мансарди, балкони, ніхто за цим не стежить, і цей процес продовжується до тепер".

Що мінялося в історичному центрі Харкова? Навіщо зберігати старі будівлі та як це може вплинути на імідж обласного центру?

Олег Синєгубов — про ракетні удари РФ

"Це не був ані військовий об'єкт, ані військова база": керівник ОВА Олег Синєгубов прокоментував Суспільному наслідки ракетних ударів РФ по Слобідському району

22 вересня: погода на Харківщині

  • Мінлива хмарність;
  • Без опадів;
  • Вітер південно-східний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 9-14° тепла, вдень 23-28°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 10-12°, вдень 25-27°.

Чоловік, який підірвався у вантажівці на Ізюмщині, заїхав у лісосмугу — Балаклійська МВА

Підрив на міні поблизу села Крейдянки трапився близько 18:00 20 вересня.

Про це Суспільне Харків розповів начальник місцевої військової адміністрації Віталій Карабанов.

"Він заїхав до лісосмуги, це поряд із ділянкою лісового господарства, і там вантажівка натрапила на вибухонебезпечний предмет. Чоловік не працював у господарстві, він цивільний. Саме в тій місцевості це перший такий випадок. Зараз працюють правоохоронці, з'ясовують усі обставини", — сказав Карабанов.

В Ізюмському районі підірвалася автівка

Поблизу села Крейдянка Ізюмського району вантажний автомобіль КрАЗ наїхав на вибухонебезпечний предмет, попередньо, на протитанкову міну, водій поранень не зазнав, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

У Високому чоловік підірвався, коли розбирав вибухонебезпечний пристрій

"У смт Високий Харківського району чоловік 46 років зазнав поранення, розбираючи вдома вибуховий пристрій", — повідомили у зведенні керівника ОВА Олега Синєгубова.

Перовське Золочівської громади обстріляла армія РФ

Внаслідок мінометного обстрілу Перовського Богодухівського району отримав осколкове поранення чоловік 65 років, повідомили у зведенні керівника ОВА Олега Синєгубова.

Рятувальники загасили пожежу після ударів по Харкову

Під ракетний удар потрапив об'єкт цивільної інфраструктури, повідомили у пресслужбі ДСНС Харківщини.

"У виробничо-складській будівлі сталася пожежа. Горіли конструктивні елементи та утеплювач будівлі у трьох осередках займання на загальній площі 200 кв. м", — сказано у повідомленні.

Внаслідок атаки РФ пошкоджено водогін

Про це міський голова Ігор Терехов сказав у нацмарафоні.

"Пошкоджено водогін діаметром 200 мм. Зараз працюють наші комунальні установи, "Харківводоканал", щоб локалізувати пориви. Будемо працювати, щоб подати воду. Зараз одна з міських лікарень лишається без водопостачання. Будемо все робити, щоб десь до приблизно 13 години все це локалізувати й подати воду у лікарню. І також відключено (водопостачання — ред.), на жаль, декілька приватних будинків", — сказав Терехов.

Удари РФ по Харкову: кількість поранених збільшилася

"Отримали поранення троє цивільних чоловіків віком 24, 58 та 66 років. Пошкоджено низку складських приміщень, промислових будівель та житлових будинків", — сказано у повідомленні облпрокуратури.

Атака на Слобідський район: наслідки

Ушпиталили 58-річного чоловіка, 65-річний чоловік легкі отримав поранення, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

"Пошкоджено виробничу будівлю цивільного підприємства в Слобідському районі, вікна у відділенні екстреної меддопомоги, є влучання в дорогу", — сказано у повідомленні.

Над Харківщиною збили ракети

У Харківській області збили три крилаті ракети: дві типу Х-101/555 та один Іскандер-К, повідомили у Повітряному командуванні "Схід".

21 вересня: погода у Харкові та області, дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Без опадів;
  • Вітер південно-східний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 9-14° тепла, вдень 23-28°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 11-13°, вдень 25-27°.

Наслідки удару РФ по Харкову

У Харкові в результаті атаки РФ зруйновано складську будівлю, повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Поїзд до Харкова з Києва затримується через відсутність напруги

В "Укрзалізниці" повідомили, що через відсутність напруги в окремих районах столиці внаслідок ранкового обстрілу затримується відправлення низки електропоїздів інтерсіті, зокрема:

712 Київ — Краматорськ

722 Київ — Харків

Поранених внаслідок обстрілу ушпиталили

Поранених внаслідок обстрілу ушпиталили, повідомив міський голова Ігор Терехов. За його даними, на місцях влучань працюють служби, наслідки російських ударів усувають.

Удар по Харкову: є поранені

Щонайменше двоє цивільних зазнали поранень внаслідок ударів РФ по Харкову вранці 21 вересня, сказав Суспільне Харків директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

Синєгубов: "Є пошкодження цивільної інфраструктури"

За даними керівника ОВА, РФ завдала шість ударів, зокрема, у Слобідському районі, є руйнування цивільної інфраструктури.

Ігор Терехов про влучання

Під ударом РФ, ймовірно, був Слобідський район, інформацію уточнюють, повідомив міський голова Ігор Терехов. Він підтвердив, що по Харкову завдали щонайменше шість ударів. Дані про руйнування встановлюються.

У Харкові пролунали вибухи

Вибухи у Харкові пролунали 21 вересня о 05:50. У місті було чути щонайменше 6 вибухів.

Удари російської армії по Харкову підтвердив начальник Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов. Він закликав перебувати в укриттях. Дані про руйнування встановлюються.

На початок