"Ми давали присягу на цю роботу". В окупації та під обстрілами — як працюють куп'янські рятувальники

"Ми давали присягу на цю роботу". В окупації та під обстрілами — як працюють куп'янські рятувальники

Ексклюзивно
"Ми давали присягу на цю роботу". В окупації та під обстрілами — як працюють куп'янські рятувальники
. Рятувальники на місці одного з російських влучань у Куп'янську, вересень 2023 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Пожежна частина у Куп'янську відновила свою роботу після деокупації міста. У лютому 2023 року до них долучились колеги з Дворічної, де нині проходить лінія фронту. Раніше надзвичайники працювали в окупації, нині продовжують свою роботу під обстрілами.

Що розповідають працівники ДСНС про російських загарбників та які особливості на службі є зараз — читайте у матеріалі.

Під час окупації російські військові принижували рятувальників, які лишилися на захоплених територіях, розповідає рятувальник з Дворічної Антон Санін.

Рятувальник Антон Санін
Антон Санін. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

"В окупації було тяжко. Якщо раніше ти рятувальник, з тобою рахуються, ти був героєм, а в окупації, перепрошую, ти був просто черв'яком. З тебе могли зірвати шеврон, принижувати, посеред ночі могли приїхати, покласти обличчям на підлогу й питати: "Чи любиш ти Росію?". Наша частина не співпрацювала з окупантами", — каже надзвичайник.

Нині кожна зміна розпочинається з російських атак, каже Антон Санін.

"Щодня було по 50 або 100 прильотів, щось десь від них спалахувало. В основному це були мінометні обстріли, танкові та РСЗВ. Щодня ми гасили 2-3 пожежі, в основному це були житлові будинки. Масовані обстріли почалися з першого дня нашого звільнення й тривають вони й досі. Зараз у Дворічну неможливо заїхати", — розказує він.

Антон згадує про обстріл Дворічанської адміністрації 23 лютого 2023 року: тоді військові РФ повторно обстріляли локацію, коли рятувальники працювали на місці першого влучання.

рятувальники куп'янськ
Рятувальники на місці одного з російських влучань у Куп'янську, вересень 2023 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

"Ми приїхали й виявили, що будівля зруйнована, почали розбирати завали, бо там перебували дві жінки, до нас приїхали на поміч колеги з Харкова. Тоді стався повторний обстріл, побило багато техніки, рятувальники не постраждали. Ми живемо у 21-му столітті, є квадрокоптери, дрони. Вони бачили, хто там, чому туди приїхали", — говорить працівник ДСНС.

Начальник караулу Євген Євсюков перебував в окупації у Дворічній, де і працював, бо виїхати до районного центру було неможливо, а після звільнення повернувся до роботи у Куп'янській частині: "Ніхто не думав, що таке може статися і ми будемо працювати в умовах війни. Окупанти забороняли нам виїздити вночі, бо в них була комендантська година, але де могли, ми працювали".

Євген Євсюков рятувальник
Євген Євсюков. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Він погоджується з Антоном Саніним, що нині найбільша складність під час роботи — це повторні обстріли росіян.

"Ворог дронами видивляється і вони навмисне б’ють не лише по наших захисниках, але і по нашій техніці. Навіщо вони все це роблять? Вони кажуть, що у нас тут фашизм, нацизм, але ми бачимо на власні очі, де тут фашизм цей. Б’ють найчастіше артилерією та мінометами. А зараз ще додалися керовані авіабомби. Це наша робота, ми працюємо, ми давали присягу на цю роботу й робимо її. Моя родина вже звикла, вони зараз у Харкові, хвилюються, але розуміють", — говорить рятувальник.

куп'янськ влучання
Місце одного з російських влучань у Куп'янську, вересень 2023 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Гасіння займань після обстрілів — це нині основна робота куп’янських рятувальників. Рік тому після деокупації вони повернулися до міста й тепер щодня ліквідують наслідки російських атак, каже Євген.

Через загрози повторних обстрілів кожен рятувальник працює в додатковому захисті, а у перерві між гасінням пожеж тренується, говорить начальник частини Вадим Кіяшко.

Вадим Кіяшко
Вадим Кіяшко. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

"Ми повернулися до Куп’янська повним складом 19 вересня 2022 року, за цей час у нас одна людина загинула й близько вісьмох отримали травми. Це небезпечно, обстріли постійно. Ворог за вісім кілометрів від нас", — каже начальник частини.

За словами Кіяшка, за рік роботи під постійними обстрілами жоден рятувальник не звільнився.

"Це треба комусь робити. Ти робиш це все на автоматі, немає такого: "Я не поїду, страшно. Ти одягаєшся, їдеш та й усе, без умовностей. Всі хлопці налаштовані на роботу нормально, але тяжко це все бачити, я виріс у Дворічній і бачити, як це все руйнується і стирається з лиця землі — це тяжко. У Куп’янськ я приїздив із дитиною гуляти в парк вечорами, а зараз тут людей взагалі немає", — говорить Антон Санін.

пожежна частина
Пожежна частина у Куп'янську, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

"Коли ми приїжджаємо на пожежу, ми ставимо одну людину з караулу з рацією трохи далі від авто та гулу, він прислухається до ситуації. Якщо він чує виходи, він передає це по рації, ми падаємо на землю або ховаємось. Кожна пожежа — є така загроза, кожного разу ми працюємо за даною схемою", — розказує Євген Євсюков.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок