Понад мільйон гектарів землі на Харківщині залишається потенційно замінованим — ОВА

Понад мільйон гектарів землі на Харківщині залишається потенційно замінованим — ОВА

як працюють сапери
Робота саперів. Під час розмінування Балаклійської громади сапери оглядають міни двічі, Харківська область, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

На 10 квітня потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами залишається 1 мільйон 256 тисяч гектарів земель.

Такі дані повідомили в Харківській обласній військовій адміністрації на засіданні Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Скільки встигли розмінувати на квітень 2024 року

Піротехніки, за даними обладміністрації, обстежили 11 207, 82 га територій та знищили 176 058 вибухонебезпечних предметів.

570 тисяч га з 1 млн 200 тисяч га земель сільськогосподарського призначення потребують обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів.

За час повномасштабного вторгнення відбувся 31 випадок наїзду агротехніки на вибухонебезпечні предмети, четверо механізаторів загинули, а 22 були поранені.

274 жителі Харківщини підірвалися на ВНП, з них 73 загинули.

З 24 лютого розмінували 1265 кілометрів автомобільних доріг. На деокупованих територіях лишилося розмінувати 343 кілометрів доріг загальнодержавного значення та 3040 кілометрів місцевого, а також 1024 кілометрів залізничних колій.

сапер з собакою харків
Робота саперів. Вівчарки-пошуковці допомагають саперам розміновувати Харківщину, листопад 2023 року. Фото: Суспільне Харків

Скільки саперів нині розміновують Харківщину

Для розмінування Харківщини залучили 138 розрахунків Збройних сил, Державної спеціальної служби транспорту, ДСНС та поліції, в яких входить 543 піротехніки.

"За попередньою оцінкою фахівців, для повного розмінування деокупованої території за 1 рік потрібно залучати 120 тисяч саперів щоденно", — йдеться у повідомленні.

Щоб пришвидшити розмінування Харківщині потрібно ще 1500 саперів, зазначили в ОВА.

робота саперів
Робота саперів. Саперам доводиться розрізати високу траву під час пошуку мін, Балаклійська громада, Харківська область, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

Розмінування Харкова

За понад два роки повномасштабної війни близько 5 тисяч заявок на розмінування надійшло з Харкова, за якими сапери виявили понад 2,5 тисячі вибухонебезпечних предметів, повідомив міський голова Ігор Терехов.

"У Харкові досі залишаються не розмінованими кладовища, лісосмуги, райони, поряд з якими велися активні бойові дії. Звісно, масштаб не такий, як на деокупованих територіях регіону, але потреба в очищенні є", — сказав мер.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Telegram, Facebook, Viber, Instagram, Youtube

На початок