Безлюдна, знищена, звільнена. Що відомо про Андріївку поблизу Бахмута та штурмову операцію

Безлюдна, знищена, звільнена. Що відомо про Андріївку поблизу Бахмута та штурмову операцію

Оновлено
Безлюдна, знищена, звільнена. Що відомо про Андріївку поблизу Бахмута та штурмову операцію
. Євген Малолєтка/АР

Звільнена Андріївка, що за десять кілометрів на південь від Бахмута, "дуже маленьке" село: ані інфраструктури, ані відділення пошти, 77 жителів до повномасштабного вторгнення. Село відбили військові 3-ї окремої штурмової бригади, вже закріпились — тримають оборону. Як повертали Андріївку, якою вона була та стала, а ще: наскільки цінний цей населений пункт для подальшого наступу Сил оборони на Бахмутському напрямку — у матеріалі Суспільного.

Як звільнили Андріївку

Штурми Андріївки тривали декілька днів, та загалом — це частина великої наступальної операції, розказав Суспільному Донбас речник 3-ї окремої штурмової бригади Олександр Бородін. За його словами, українські військові вже встигли закріпитись у населеному пункті.

"Наразі вона (Андріївка — ред.) знаходиться під нашим контролем. Власне вона звільнена, те, що залишилось від Андріївки. Зараз ми закріпились, утримуємо, в оборонних діях. Коли ми щось звільняли, вони (російськи війська — ред.) вели контрнаступальні дії, великі масовані обстріли із залученням різних видів озброєння. Це не тільки у випадку Андріївкуи, це стандартна рактика. Тому закріплення — це для нас не менш важливо, ніж штурми".

З боку армії РФ на цьому напрямку була задіяна 72-га механізована бригада ЗС РФ, яка зазнала великих втрат, розповіли у бригаді.

"Зараз можна констатувати, що вона розбита. Загиблих та поранених серед піхоти більшість — левова більшість. І також велика кількість офіцерського складу, з них три комбати і один начальник розвідки бригади. Це важливий кадровий склад, їх не так багато у росіян", — підсумував Бородін.

Попри втрати російські війська не припинили атаки і намагаються відбити позиції, застосовують всі види зброї.

"Продовжуються обстріли, продовжують застосування великої кількості БпЛА, продовжують спроби намагання вибити. Це складно, але можливо утримати, тобто це не є чимось таким, з чим ми не мали справу. Проте засобів ураження дуже багато, і вони їх не надто економлять", — розповів пресофіцер.

Яким було та що лишилось від села Андріївка в районі Бахмута

Всі будинки тут — вщент: російські війська руйнували село і восени, і взимку 2022 року, коли вели наступальну операцію на Бахмутському напрямку. Українські бійці ледь знайшли місце, де встановити прапор, розповів офіцер у 3-ї штурмової бригади.

Андріївка входить до Іванівського старостинського округу, який охоплює Іванівське, Андріївку, Кліщіївку, Берхівку та Хромове. Село зовсім невелике, розповіла Суспільному староста Іванівського Старостинського округу Олена Данько, ніякої інфраструктури, жителі — здебільшого літні люди.

фівафіва
Скрін з мапи проєкту DeepState

"Село Андріївка знаходиться за 3 кілометри від села Кліщіївка. Село було дуже маленьке. На 1 січня 2022 року було зареєстровано 77 жителів", — розповіла Олена Данько.

Пенсії людям привозила Укрпошта або вони самі їздили у сусідню Кліщіївку: свого відділення в Андріївці не було.

За словами Олени Данько, бойові дії у селі почалися з вересня 2022 року. В Андріївці, за її даними, пошкоджені всі будинки, місцеві евакуювалися в більш безпечні регіони України. На момент окупації людей в селі не було.

Вигляд Андріївки з дрону, зйомку від 6 вересня, Associated Press опублікувало у день офіційного звільнення:

Бахмутський фронт: чим допоможе звільнення Андріївки

"Треба констатувати, що Андріївка, ще коли росіяни наступали, була знищена. І її цінність як населеного пункту на даний момент майже нульова", — підсумовував штурмову операцію Андрій Бородін. Та з військової точки зору, за словами заступника командира 3-ї штурмової бригади Максима Жоріна, ця спустошена українська земля — "опорна лінія для подальшого наступу".

"В першу чергу Андріївка — це повний контроль над залізною дорогою. Вона є необхідним плацдармом для просування далі, адже задача українських сил на цьому напрямку — оточення Бахмута, і без Андріївки досягти цього неможливо. Бої за цей населений пункт були дуже складними. Ворог постійно перекидав резерви, бо для них навіть думка про втрату Бахмута — це кошмар. Вони вбили тут таку кількість свого особового складу, що пояснити це логічно неможливо", — написав він.

Ця звільнена ділянка Бахмутського фронту дозволить ще краще контролювати висоти поблизу Бахмута, додав військовий аналітик Михайло Жирохов:

"Боротьба за Андріївку, Кліщіївку — це не більше, ніж тактичні успіхи. Вона більше стримувала росіян стримувала їх резерви. Це звісно необхідно в тому сенсі, щоб тримати оці "кліщіївські висоти", щоб звідти ствольна артилерія росіян не накривала, скажімо, Костянтинівку. Але, на жаль за цей час, поки росіяни трималися в цих населених пунктах, вони зробили величезні фортифікаційні роботи. Тому далі просування буде теж непросте".

Звільнена Андріївка на мапі
Андріївка - це південний фланг від Бахмута. Скрін з мапи проєкту DeepState

Андріївка, за словами військового оглядача групи "Інформаційний спротив" Володимира Коваленка, відігравала важливу роль у забезпеченні російських окупантів. Зі звільненням українські військові просунулись, не лише до залізничної колії, а і до важливої дороги, яка поєднує Бахмут та Горлівку.

"Це дуже важливий об’єкт для продовження просування, така собі південна від Бахмуту логістична артерія", — зауважує Володимир Коваленко.

"Є ще один населений пункт, який також відіграє важливу роль. Це Курдюмівка — невеличке село, яке розташоване південніше Андріївки та Кліщіївки. Воно дозволяє мати також прямий вихід на трасу 0513. Звільнення Курдюмівки — це було б вже просування за залізницю. Залізнична колія відіграє роль ерзацу лінії оборони для російських окупантів", — продовжує він.

Звільнена Андріївка: що відомо про село в районі Бахмута
Вид на село Андріївка Донецької області. Кадр з дрону від 6 вересня. Видно, зруйновані будинки. Офіційно про звільнення Андріївки, що поблизу Базмута, у ЗСУ повідомили 15 вересня. Фото: Євген Малолєтка/АР

Що відомо про деокупацію Андріївки на Донеччині

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок