Сили оборони звільнили Андріївку на Донеччині — Генштаб

Сили оборони звільнили Андріївку на Донеччині — Генштаб

Важливо
Солдат 3-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС України, Донеччина, 2023 р., фото: AP
. Солдат 3-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗС України, Донеччина, 4 вересня 2023 р., фото: AP

Сили оборони України на Бахмутському напрямку під час штурмових дій звільнили село Андріївка Донецької області, завдають російській стороні значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах. Протягом минулої доби на фронті відбулося 25 бойових зіткнень.

Про це повідомили у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 15 вересня.

За даними Генштабу, росіяни напередодні завдали 2 ракетні та 59 авіаційних ударів, здійснили 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях українських військ, так і по цивільних об’єктах України.

"Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнала припортова інфраструктура, приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура", — йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу, авіаційних ударів зазнали населені пункти:

  • Стрілеча, Плетенівка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області;
  • Надія, Новоєгорівка Луганської області;
  • Кліщіївка, Красногорівка, Водяне, Пречистівка, Новомайорське, Урожайне, Старомайорське Донецької області;
  • Мала Токмачка та Роботине Запорізької області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 100 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Ситуація на напрямках

У зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія Росії продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону, проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах з метою недопущення перекидання українських військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

У зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Бахмутському напрямку росіяни не полишають спроб прорвати оборону Збройних Сил України в районі Богданівки. Своєю чергою Сили оборони України під час наступальних дій мали частковий успіх в районі Кліщіївки. В ході штурмових дій заволоділи Андріївкою Донецької області, завдають російській стороні значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

У зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському та Мар’їнському напрямках російські військові вели безрезультатні наступальні дії в районах Ласточкиного та Авдіївки Донецької області. Там, протягом минулої доби армія Росії здійснила близько 10 невдалих спроб витіснити українські підрозділи із займаних позицій. Крім того, всі атаки Росії у районі Мар’їнки Донецької області обернулися для них самих значними втратами як у живій силі, так і в техніці.

На Шахтарському напрямку українські воїни утримують ініціативу, тиснуть на росіян, проводять штурмові дії та відвойовують українську землю.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують наступальну операцію, в районі Вербове Запорізької області завдають російським окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці.

У зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони України продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади забезпечення та наносити успішне ураження по тилах російських військових.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони України завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки армії РФ.

Українськими підрозділами ракетних військ і артилерії та безпілотних систем уражено 1 пункт управління, три зенітно-ракетних комплекси, 5 артилерійським засобам, 1 склад боєприпасів росіян.

Що відомо про звільнення Андріївки

Напередодні, 14 вересня, заступниця міністра оборони Ганна Маляр, за її словами, через "комунікаційний збій" передчасно повідомила про взяття села Андріївка на Донеччині українськими бійцями. У 3-й штурмовій бригаді ці дані спростували: у селі ще точились бої. Остаточний контроль не був встановлений, заявили у бригаді.

На початок