В Україні відкрили офіс Міжнародного кримінального суду, на Бахмутському напрямку — важкі бої. 568 день війни. Онлайн

В Україні відкрили офіс Міжнародного кримінального суду, на Бахмутському напрямку — важкі бої. 568 день війни. Онлайн

В Україні відкрили офіс Міжнародного кримінального суду, на Бахмутському напрямку — важкі бої. 568 день війни. Онлайн
. Міжнародний кримінальний суд. Фото: Associated Press

14 вересня — 568 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • 14 вересня заступниця Міноборони Ганна Маляр повідомила, що Сили оборони звільнили Андріївку у Донецькій області. Основні бої тривають в районах Андріївки, Курдюмівки, Кліщіївки. Водночас у 3-й окремій штурмовій бригаді кажуть, що заява про взяття хибна хибна та передчасна.
  • В Києві запрацював польовий Офіс Міжнародного кримінального суду, який став найбільшим іноземним представництвом МКС за межами Гааги, повідомив генпрокурор України Костін на спільному брифінгу з прокурором МКС Ханом. З міркувань безпеки деталей щодо чисельності представництва не розголошують.
  • У ніч на 14 вересня військова контррозвідка СБУ та ВМС України провели спецоперацію біля Євпаторії — знищили російський комплекс ППО «Тріумф» вартістю 1,2 мільярда доларів, повідомили джерела Суспільного в СБУ.
  • Європарламент визнав Олександра Лукашенка причетним до війни проти України на рівні з Володимиром Путіним. Європарламентарі закликали Міжнародний кримінальний суд розглянути можливість видачі міжнародного ордера на арешт Лукашенка: аналогічного до того, що був виданий щодо президента РФ Путіна та Уповноваженої при президентові РФ з прав дитини Львової-Бєлової.
  • Ситуація в Мар'їнці та Авдіївці загострилась, повідомили у Міноборони. Росіяни збільшили кількість обстрілів та спроби штурмів. Водночас на Лимано-Куп'янському напрямку російська армія знизила свою активність. На Бахмутському напрямку українські військові поступово просуваються основні бої: Курдюмівка, Кліщіївка та Андріївка.
  • Володимир Зеленський назвав пріоритети бюджету-2024. Фінансування, зокрема, видатків на оборону й безпеку планується на рівні трильйон шістсот мільярдів гривень. Майже 100 мільярдів гривень цілеспрямовано пропонується виділити на виробництво зброї та дронів. Щонайменше 469 мільярдів гривень — на соціальні видатки, на систему охорони здоров’я, систему освіти та індексацію пенсій.
  • Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, який включає БМП Marder, снаряди та машини для розмінування.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 568 дня війни. Нову хроніку 15 вересня — читайте тут.

Зеленський: В Україні з'явиться військовий омбудсмен

Про це Володимир Зеленський повідомив у вечірньому зверненні.

"Провів нараду з міністром оборони України, обговорили деякі ключові речі. Ті рішення, яких усе наше суспільство загалом та українські воїни зокрема очікують від Міністерства оборони. Міністр їх представить, коли всі деталі будуть опрацьовані. Сьогодні ж відзначу спільну роботу Рустема Умєрова з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцeм щодо такої нової інституції, як військовий омбудсмен. Це справді потрібно. Потрібно, щоб була потужна система правозахисту воїнів у самому секторі оборони", — зазначив Зеленський.

Зеленський відзначив воїнів-танкістів державними нагородами

"Солдатів, сержантів, офіцерів. Наших найхоробріших воїнів! Орденами Богдана Хмельницького, орденами "За мужність", медаллю "За військову службу Україні". Двоє воїнів – сержант Владислав Сімак і старший сержант Олег Паламарчук – отримали "Хрести бойових заслуг" за свою відвагу та результативність. Я дякую вам, хлопці! Дякую всім українським танкістам! І дуже важливо, що наші танкові війська постійно прогресують – навчаються й застосовують у бою все більш передові й сучасні танки. Будуть і «абрамси» під українськими знаменами – постійно додаємо сили нашим воїнам", — розповів президент у вечірньому зверненні.

14 вересня в Україні відзначається День танкових військ.

Румунія заборонила польоти літаків на відстані до 20-30 км від кордону з Україною

Про це повідомляє видання DefenceRomania з посиланням на інформацію Міністерства оборони країни.

"Міністерство транспорту та інфраструктури спільно з Міністерством національної оборони запровадили додаткові обмеження польотів у повітряному просторі, прилеглому до кордону з Україною в північній частині Добруджі, між містами Суліна і Галац, на 20-30 км у межах національного повітряного простору, до висоти 4 000 м", — йдеться у повідомленні.

Повідомлення для пілотів (NOTAM) було передано офіційними каналами зв'язку компетентними органами цивільної та військової авіації.

У цих заборонених зонах заборонено польоти пілотованих і безпілотних літальних апаратів, за винятком державних повітряних суден (у тому числі SMURD і літаків екстреної допомоги).

На Херсонщині ухвалили рішення щодо обов'язкової евакуації родин з дітьми

Про це повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"Змінюємо тривалість комендантської години. Тепер її період – з 20:00 до 6:00. Працюємо над унеможливленням енергетичного колапсу в регіоні, а також готуємося до надзвичайних ситуацій на обʼєктах критичної інфраструктури під час проходження осінньо-зимового періоду", — розповів голова ОВА.

СБУ провела перевірку жителів Слов’янська та селища Мирне на Донеччині

Працівники Служби безпеки України провели перевірку жителів Слов’янська та селища Мирне, повідомила Суспільному речниця СБУ у Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа.

Під час перевірки працівники Служби безпеки обійшли 499 адрес, оглянули 40 покинутих приміщень.

"В одній зі шкіл Слов’янська було облаштовано фільтраційний центр куди доставлялися підозрілі, на нашу думку, особи. Особи, які потребували додаткової перевірки та поглибленого вивчення їх мобільних телефонів та акаунтів в соціальних мережах. Якщо у нас не було претензій до людей, ми їх відпускали, якщо ж виникали додаткові питання, то наші співробітники задавали ці додаткові питання для того, щоб з’ясувати суть", — розповіла Галина Прищепа.

Як морські дрони можуть вражати кораблі й мости. Відео

Проєкт "Армія дронів" опублікував відеороз'яснення, як працюють українські надводні морські дрони.

"Такі апарати можуть розвивати швидкість у 80 км/год, а їхня вартість досягає 250 тисяч доларів", — йдеться в повідомленні.

З Зарічного на Донеччині евакуювали останню дитину

З села Зарічне у Донецькій області евакуювали останню дитину. 9-річний хлопчик жив із 77-річною бабусею. Їх вивезли до деокупованого торік Лиману. Зарічне розташоване на межі Донеччини та Луганщини та армія РФ щоденно обстрілює населений пункт.

"Якщо все вийде, то відправимо онука до матері. В нас вилетіли всі вікна, всі двері зірвані. В мене в будинку немає жодного вікна. Все забите та темне, як у в'язниці. Одне вікно у кухні й все", — каже жителька Зарічного та бабуся хлопчика Лідія Іванівна.

За даними поліції, у Лимані для евакуйованих підготували будинок. У хлопчика буде своя кімната та навіть настільний футбол.

"У будинку родини не було льоху, вони ховались в оселі під час вибухів", — розповіли у поліції.

У Мінцифри показали відео атаки на російський корабель

Відео опублікував в Telegram міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Зеленський на Генасамблеї ООН зустрінеться з Байденом

Президент України Володимир Зеленський планує відвідати Генеральну асамблею ООН наступного тижня і, як очікується, зустрінеться з президентом США Джо Байденом.

Про це повідомив американський телеканал NBC з посиланням на високопоставленого українського чиновника. Невідомо, де відбудеться зустріч Байдена і Зеленського — у Нью-Йорку чи в Білому домі.

У Білому домі відмовилися від коментарів.

В районі Андріївки, Кліщіївки, Курдюмівки є просування вперед — Маляр

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"На Бахмутському напрямку на північному фланзі наші бійці захищають від ворога зайняті раніше позиції. На південному ми наступаємо. Бої тривають в районі Андріївки, Кліщіївки, Курдюмівки. Там є просування вперед", — розповіла Маляр.

Вона також додала, що на Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці.

Стефанішина запропонувала провести засідання Ради Україна НАТО з питань енергетичної безпеки.

Про це повідомляє пресслужба Кабінету міністрів.

"Україна та НАТО посилюють координацію для практичної реалізації рішень Саміту у Вільнюсі. Про це йшлося під час зустрічі віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі", — йдеться у повідомленні.

З огляду на можливу активізацію російських атак на енергетичний комплекс України, Ольга Стефанішина запропонувала найближчим часом провести засідання Ради Україна-НАТО з питань енергетичної безпеки.

Блінкен розповів про обов'язки нової спецпредставниці в Україні

"Спеціальна представниця Прітцкер керуватиме зусиллями з формування пріоритетів донорів через Міжвідомчу координаційну платформу донорів, щоб узгоджувати їх з потребами України і стимулювати міжнародних партнерів до збільшення їхньої підтримки України. Вона також тісно співпрацюватиме з урядом України, який активізує реформи, необхідні для здобуття майбутнього, відкриття експортних ринків, залучення прямих іноземних інвестицій і прискорення економічного відновлення", — йдеться в заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена.

Він додав, що спеціальна представниця Прітцкер має унікальну кваліфікацію для виконання цієї роботи.

"Її родина походить із села Великі Пріцьки під Києвом, де понад 100 років тому вона володіла зерносховищем, а потім емігрувала до Сполучених Штатів. Пані Прітцкер є глибоко відданою своїй справі лідеркою, якій довіряють у всьому політичному спектрі за її перевірений досвід досягнення позитивних результатів", — заявив Блінкен.

Російські військові обстріляли будинок молитви у Красногорівці на Донеччині

14 вересня о 15:30 російська армія обстріляла будинок молитви однієї з місцевих церков у Красногорівці Донецької області. Через обстріл зайнялась пожежа. Зруйнований другий та третій поверхи будівлі. Одну жінку доправили до лікарні.

Про це повідомила Суспільному речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва.

"49-річну жінку, яка на момент обстрілу перебувала у приміщенні, у шоковому стані доставили до лікарні", — уточнила Мєдвєдєва.

За словами Анастасії Мєдвєдєвої, російські військові обстріляли Красногорівку, ймовірно, з артилерії. Наразі огляд місця події триває, прокуратура розпочала досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 КК України, а саме порушення законів та звичаїв війни.

Сили оборони завдали удару по двох російських кораблях типу "Василий Быков"

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача ЗСУ.

За добу на фронті відбулось понад 20 бойових зіткнень — Генштаб

Як йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ, за добу армія РФ завдала 1 ракетного та 44 авіаційних ударів, здійснила 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території Росії, марно намагається здійснювати збройні провокації з порушенням державного кордону України.Росіяни завдали авіаційних ударів в районах Стрілечої, Плетенівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів. Серед них: Блешня, Карповичі, Грем'ячка, Гай Чернігівської області; Стара Гута, Уланове, Мачулища, Грабовське, Пономаренки Сумської області та Нескучне, Охрімівка, Нестерне, Бударки Харківської області.
  • На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Степової Новоселівки, Котлярівки Харківської області та Надії, Новоєгорівки Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали населені пункти Кучерівка, Кислівка, Іванівка, Синьківка, Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку від артилерійських та мінометних обстрілів противника постраждали такі населені пункти, як Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Кліщіївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, серед яких Оріхово-Василівка, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, Північне Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку ЗСУ тримають оборону та успішно відбили низку атак противника в районах Ласточкиного та Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів росіяни завдали неподалік Пантелеймонівки, Кераміка, Ласточкиного, Авдіївки, Сєверного, Первомайського Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку протягом доби Сили оборони успішно відбили близько 10 атак росіян в районі Мар’їнки. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів. Серед них: Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Єлизаветівка Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку авіаційних ударів з боку армії РФ зазнали: Водяне, Пречистівка, Новомайорське та Старомайорське Донецької області. Противник обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Пречистівка, Шахтарське, Золота Нива, Урожайне Донецької області.
  • На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційного удару біля Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів. Серед них: Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоандріївка, П'ятихатки, Кам'янське Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 10 населених пунктів. Серед них: Гаврилівка, Зміївка, Токарівка, Антонівка, Велетенське, Станіслав Херсонської області та Покровське Дніпропетровської області.

Київ та Берлін підписали угоду про партнерство

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

"Обговорили з Каєм Вегнером (мер Берліна-ред.) подальшу допомогу та передачу Берліном Києву міських автобусів та комунальної техніки. А також — сприяння німецької столиці у створенні Києвом муніципального центру протезування для військових. Берлін уже готовий направити кількох техніків-протезистів з інноваційних берлінських підприємств для передачі досвіду та практичних навчань українських фахівців", — розповів Кличко.

Закликав до повалення влади в Україні: СБУ викрила столичного ексадвоката

Кіберфахівці СБУ викрили у Києві колишнього адвоката, який, за даними слідства, публічно закликав до насильницького повалення державної влади в Україні. Його антиукраїнську агітацію підхоплювали інтернет-ресурси спецслужб РФ.

Зазначається, що чоловік позиціював себе як "лідер громадської думки" та провокував людей до громадських заворушень під виглядом "протестних" мітингів. Для цього фігурант записував численні відеосюжети, які викладав на власному YouTube-каналі із загальною аудиторією у понад 100 тис. користувачів.

"У цих відео їхній автор намагався дискредитувати вище військово-політичне керівництво України та підбурював громадян до силових дій з метою повалення конституційного ладу в нашій державі", — йдеться у повідомленні.

В Україні відкрили офіс Міжнародного кримінального суду, на Бахмутському напрямку — важкі бої. 568 день війни. Онлайн
Фото: СБУ

Нацрада затвердила території з особливим режимом мовлення

Таке рішення ухвалили на засіданні регулятора 14 вересня.

Як пише "Детектор медіа", відтепер Нацрада не може видавати тимчасові дозволи на загальнонаціональне мовлення після останніх змін до закону "Про медіа" — тепер ці дозволи прив’язані до територій з особливим режимом мовлення.

Тому Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла на громадське обговорення проєкт Переліку територій з особливим режимом мовлення, а всі канали, які отримали тимчасові дозволи на мовлення в цифрі на рік, після того, як цей термін спливе, повинні будуть подаватися на конкурс. Територіями з особливим режимом мовлення стали прикордонні та прифронтові території. На цих територіях діятимуть тимчасові дозволи на мовлення.

Водночас Міноборони запропонувало зробити всю Україну територією з особливим режимом мовлення саме для медіа відомства, сказав член Нацради Олександр Бурмагін "Детектору медіа".

Міністр освіти звільнив з посади учасника експертної групи, який у соцмережах вихваляв СРСР

"Наказ про звільнення державного експерта експертної групи з питань цифрової трансформації освіти і науки Андрія Василенка підписано. Від завтрашнього дня, 15 вересня, він не є співробітником МОН. Таке рішення ухвалено за результатами дисциплінарного провадження, яке ми порушили у міністерстві напередодні", — повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

Андрій Василенко 24 серпня написав у своєму Facebook російською мовою, що у 1991 році український народ нібито нічого не розумів і підтримав Акт проголошення незалежності лише завдяки "пропаганді, якою переконали мешканців УРСР, що варто тільки усунути Союз, так одразу все добре стане".

У дописі він зауважує, що незалежність не всім колишнім країнам СРСР пішла на користь. А незалежність України назвав "кидаловом" і розкритикував листівки, які агітували голосувати за незалежність 1 грудня 1991 року.

Також, на його думку, показовим прикладом того, як колишні країни СРСР "не знали, що творили", є країни Балтії — Литва, Латвія та Естонія. Василенко заявив, що "радянська окупація — це найкраще, що могло статися з Литвою", зважаючи на вигляд Вільнюса тоді й тепер. Після розголосу Василенко не видалив допис.

Читайте також: "У нашій команді таким не місце". Міністр освіти Лісовий — про працівника МОН, який висміяв українську незалежність

Мінцифри додало вправи з інклюзивного фітнесу у спортивний застосунок BetterMe

Про це повідомила пресслужба міністерства.

"Від початку повномасштабної війни близько 50 тисяч українців втратили одну або кілька кінцівок. Щоденні фізичні вправи потрібні для реабілітації людей з ампутацією, оскільки вони покращують фізичний та моральний стан. Важливо, щоб українці мали цілодобовий доступ до тренувань і могли виконати їх у будь-якому зручному місці", — йдеться у повідомленні.

Для цього застосунок BetterMe у співпраці із сертифікованими фізіотерапевтами розробив програму фізичних вправ.

"На платформі знайдете тренування для людей, які вже пройшли протезування, та для тих, хто готується до нього. У застосунку розміщено 200+ вправ для верхніх і нижніх кінцівок. У середньому тренування триває близько 25 хв", — додали у Мінцифри.

Зеленський зустрівся з представниками української єврейської громади

"Напередодні Рош га-Шана зустрівся з представниками української єврейської громади – з нашими воїнами та рабинами з Білої Церкви, Бердичева, Вінниці, Гадяча, Дніпра, Донецька, Житомира, Запоріжжя, Кам’янського, Києва, Луганська, Кременчука, Кривого Рогу, Кропивницького, Львова, Миколаєва, Одеси, Полтави, Рівного, Сум, Умані, Харкова, Херсона, Хмельницького, Черкас, Чернівців", — повідомив президент України.

Станом на ранок 14 вересня до Умані прибули близько 22 тисяч паломників на святкування юдейського Нового року Рош га-Шана.

Блінкен оголосив про призначення Пріцкер на посаду спецпредставника з питань економічного відновлення України

Про це державний секретар США Ентоні Блінкен написав у Х (колишній Twitter).

"Байден призначив Пенні Пріцкер Спеціальним представником США з питань економічного відновлення України. Вона працюватиме з українським урядом, міжнародними партнерами та приватним сектором для прискорення економічних перетворень в Україні", — йдеться у повідомленні.

Ресторатор Хосе Андрес став амбасадором UNITED24

Про це повідомляє пресслужба проєкту.

"Один із найвідоміших шеф-кухарів світу, талановитий ресторатор, викладач Гарвардського університету, володар українського ордена "За заслуги" ІІ ступеня та засновник благодійної організації World Central Kitchen приєднується до офіційної фандрейзингової платформи України", — йдеться в повідомленні.

Зеленський зустрівся з делегацією з Південної Кореї

"Додаємо нової економічної конкретики до наших відносин із Республікою Корея. Зустрівся з міністром земель, інфраструктури та транспорту Вон Хі Рьоном і представниками корейського бізнесу. Закликав до активної роботи на українському ринку. Впевнений, що така співпраця дасть нам змогу забезпечити нові робочі місця й нове економічне зростання", — повідомив президент Володимир Зеленський у Telegram.

США призначать спецпредставника з питань відновлення України

Як пише The New York Times, президент США Джо Байден призначить ексміністерку торгівлі Пенні Пріцкер спеціальним представником з питань економічного відновлення України. Ця нова посада свідчить про занепокоєння адміністрації Байдена довгостроковим економічним відновленням України.

У своїй заяві Байден сказав, що Пріцкер "очолить зусилля Сполучених Штатів, спрямовані на відновлення української економіки", працюючи з українським урядом разом із союзниками США, міжнародними фінансовими установами та приватним сектором.

64-річна пані Пріцкер, зокрема, залучатиме державні та приватні інвестиції з інших країн, повідомив NYT високопосадовець адміністрації Байдена, який говорив на умовах анонімності. Пріцкер планує відвідати Україну найближчими тижнями, щоб почати оцінювати стан економіки та зустрітися з політичними й діловими лідерами.

США оголосили про новий пакет санкцій проти РФ

Під обмеження США потрапили олігарх Андрєй Бокарєв, його дружина, бізнес-партнер Бокарєва Іскандар Махмудов, син Махмудова, а також низка російських оборонних підприємств.

Внаслідок обстрілу РФ у полі поблизу Михайлівки на Херсонщині поранені двоє чоловіків

Російські війська вдень 14 вересня обстріляли поле поблизу Михайлівки на Херсонщині. Поранені двоє чоловіків, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

За її даними, поранених 37- та 42-річних чоловіків, шпиталізували до лікарні. Їм надають необхідну допомогу.

Україна та Молдова продовжили "транспортний безвіз" до кінця 2025 року

Про це повідомили у пресслужбі Мінрозвитку.

Угода передбачає можливість виконувати двосторонні та транзитні перевезення автомобільним транспортом без спеціальних дозволів.

Протокол із рішенням продовжити дію лібералізації був підписаний за результатами засідання українсько-молдовської Змішаної Комісії про міжнародне автомобільне сполучення 13-14 вересня.

"Можливість безперешкодно виконувати вантажні перевезення через територію Молдови є одним з інструментів налагодження та нарощення наших експортних можливостей. Окремо також вже працюємо питання верифікації всіх автобусних маршрутів між нашими країнами та спрощення процедури їх відкриття перевізниками. Цінуємо співпрацю з Молдовою для економічного розвитку наших країн", — зазначив Кубраков.

Попередня Угода про лібералізацію вантажних перевезень була підписана у серпні 2022 року чинністю до кінця цього року та передбачена можливість продовження за згодою сторін.

У МЗС України назвали підстави, чому не варто продовжувати ембарго на імпорт зерна до ЄС

Про це йдеться у дописі речника МЗС України Олега Ніколенка у Facebook.

"Завтра, 15 вересня, спливає заборона Європейської комісії на імпорт українських зернових до Євросоюзу. Підстав продовжувати це рішення немає", — написав Ніколенко.

Він назвав п’ять основних причин:

  1. Україна та Євросоюз створили спільну координаційну платформу, у межах якої пропрацювали всі застереження з боку деяких європейських країн.
  2. Експорт української сільськогосподарської продукції не є причиною дестабілізації європейського ринку. Попри заборону Єврокомісії та тривалу відсутність імпорту українських зернових, проблеми фермерів Словаччини, Польщі, Румунії та Угорщини не були врегульовані. Необхідно, аби насамперед, їхні уряди знайшли національні рішення, і точно не за рахунок обмежень для України. Для цього Брюссель має низку інструментів підтримки.
  3. Сьогоднішнє рішення Болгарії відновити імпорт українських зернових лише підтверджує безпідставність односторонніх обмежувальних заходів.
  4. Штучне обмеження українського експорту вигідно для РФ, яка є конкурентом України на світових ринках зерна. Для неї заборон на ринку ЄС немає. Скорочення поставок українського зерна означає можливість для Росії заробляти більше грошей на війну проти України.
  5. Заборона на імпорт в принципі протиправна. Вона порушує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, а також принципи й норми Єдиного ринку ЄС.

Росія вже понад місяць отримує снаряди від КНДР — Буданов

Про це генерал-лейтенант повідомив у коментарі NV.

"Коли кажуть, що зараз Путін відпише чи підпише — це все фальш, бо ще півтора місяця тому все було узгоджено і почалося відвантаження [снарядів] з КНДР", — зазначив Буданов.

За словами глави ГУР, Північна Корея постачає у Росію 122-мм та 152-мм боєприпаси до радянських гармат, ракети до РСЗВ "Град" та певну кількість танкових снарядів.

Генерал-лейтенант підкреслив, що КНДР здатна виготовляти снаряди у значних обсягах, оскільки на відміну від РФ режим у Пхеньяні зберіг об'єкти для серійного виробництва озброєнь.

Згідно з даними української розвідки, російські підприємства ВПК задовольняють планові потреби армії РФ у снарядах лише на 3-7%.

На думку Буданова, поставки північнокорейських озброєнь можуть трохи вгамувати снарядний голод росіян. Глава ГУР додав, що Кремль прагне отримати від Північної Кореї мільйонні партії боєприпасів.

"Це таке замовлення. А скільки корейці зможуть передати швидко — питання", — підсумував генерал-лейтенант.

У 3-й ОШБ спростували взяття Андріївки

У 3-й окремій штурмовій бригаді спростували інформацію про взяття Андріївки на Донеччині. Там заявили, що районах Кліщіївки та Андріївки тривають важкі бої.

Сили оборони звільнили Андріївку

Заступниця очільника Міноборони Ганна Маляр повідомила, що Сили оборони закріплюються на зайнятих позиціях в Андріївці. Вона додала, що бої тривають в районах Курдюмівки та Кліщіївки, а також навколо Бахмуту.

В Україні запрацював польовий Офіс МКС

Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що в Україні запрацював польовий Офіс Міжнародного кримінального суду — найбільше іноземне представництво за межами Гааги.

Про це посадовець повідомив на спільному брифінгу з прокурором МКС Карімом Ханом у Києві, передає кореспондентка Суспільного.

Костін вказав, що поява такого офісу "підвищить ефективність та оперативність реагування на злочини, які Росія продовжує щодня чинити проти України"

"Ми робимо усе можливе, щоби слідчі Міжнародного кримінального суду могли усе побачити на власні очі та зробити власні неупереджені висновки", — зазначив генпрокурор.

Своєю чергою Хан наголосив, що "не лише Україна та МКС, а й увесь світ єднається заради правосуддя усюди, де люди живуть у терорі, непевності".

"І ми намагаємося досягти того, щоби верховенство права стало сильнішим і більш вагомим", — сказав прокурор.

За його словами, представники МКС постійно перебувають в Україні та займаються фіксацією і розслідуванням злочинів російських окупантів з травня 2022 року.

У Швеції заявили, що українські льотчики протестували винищувачі Gripen

Про це повідомляє Aftonbladet.

"Орієнтаційна підготовка завершена, і згідно з доповіддю, яку я отримав від Сил оборони, підготовка пройшла добре", — зазначив посадовець.

Відповідна підготовка включає випробувальні польоти як на літаках, так і на тренажерах, а також брифінги для наземного персоналу.

За словами Йонсона, Стокгольм не виключає передачу Gripen Україні, "але досвід, отриманий під час навчальної програми, зараз має стати основою для поточної роботи з визначення умов для цього".

У Болгарії парламент підтримав скасування заборони на імпорт українського зерна

Про це повідомляють БНТ Новини.

"На пленарному засіданні був заслуханий міністр сільського господарства, який визнав, що раніше підтримував ідею продовження заборони. Вчора він змінив свою думку після того, як почув на засіданні кабінету міністрів економічні показники і прогнози, що це не матиме серйозних наслідків для болгарської економіки", — йдеться у повідомленні.

"Не так страшно відмовитися від цієї заборони, тому що болгарських виробників можна підтримати. Ми посилюємо контроль за всіма українськими товарами, з сильним контролем за радіоактивністю та важкими металами", — сказав депутатам міністр Кирил Ватев.

Через бойові дії в Україні знеструмлені сотні населених пунктів

В Україні 13 вересня вечірній максимум споживання електроенергії виріс на 0,9% щодо відповідного показника попередньої доби.

Про це повідомили у пресслужбі "Укренерго".

"Через бойові дії та з інших причин без світла залишаються 430 населених пунктів. Унаслідок артилерійських обстрілів росіянами прифронтових територій є нові пошкодження у мережах в Донецькій, Сумській та Чернігівській областях", — зазначили фахівці.

14 вересня здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини та Молдови. Загальний обсяг 160 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 72 МВт. Водночас у ці країни є експорт. Загальний обсяг 4 513 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 395 МВт.

Україна отримає від США новий грант на понад мільярд доларів

Про це повідомили у пресслужбі Мінфіну.

"Кошти буде спрямовано на підтримку незахищених верств населення, а також тих, хто працює на забезпечення виконання функцій держави та надання освітніх і медичних послуг (державних службовців, освітян, медиків, працівників служб першого реагування)", — мовиться у повідомленні.

Зикова висловила подяку Світовому банку за безпрецедентну допомогу, що надається Україні з початку повномасштабного вторгнення.

"Незмінна та дієва підтримка СБ у межах Проєкту PEACE in Ukraine дозволила уряду виконувати основні державні функції на національному та регіональному рівнях, зокрема вирішувати нагальні соціальні питання з підтримки населення", — зазначила посадовиця.

До слова, завдяки Проєкту PEACE in Ukraine Міністерство фінансів залучило грантів та позик на загальну суму 19,5 мільярда доларів та 1,44 мільярда євро, з яких 17,97 мільярда доларів — гранти.

Найближчим часом очікується підписання Угоди про зазначений грант Цільового фонду багатьох донорів між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Міжнародною асоціацією розвитку й спрямування коштів до державного бюджету.

Війська РФ били по Торецьку артилерію, а "Градами" накрили Новоукраїнку: обстріли Донеччини за добу

З "Градів" російські військові 13 вересня обстріляли Новоукраїнку Донецької області. У селі через обстріл пошкоджені сім приватних будинків, п'ять господарських споруд, гараж, адмінбудівля. За попередньою інформацією, загиблих та поранених немає. Про це повідомили у пресслужбі поліції Донеччини.

За даними поліції, також з артилерії військо РФ вдарило по Торецьку, снаряди влучили у приватний будинок.

Минулої доби російські військові обстріляли сім населених пунктів з артилерії, РСЗВ "Град", танків.

СБУ та ВМС вразили комплекс ППО росіян біля Євпаторії

Військова контррозвідка СБУ та ВМС України знищили російський комплекс ППО "Тріумф" вартістю $ 1,2 млрд біля Євпаторії. По цілі відпрацювали безпілотники та ракети "Нептун".

"Спочатку безпілотники СБУ вразили "очі" комплексу — радари та антени. А після виведення з ладу радіолокаційних станцій, підрозділи ВМС двома крилатими ракетами "Нептун" вдарили по пускових комплексах С300/400 "Тріумф", — повідомили Суспільному джерела в СБУ.

Міноборони РФ заявило про ліквідацію 5 безекіпажних катерів у Чорному морі

У четвер, 14 вересня, Міноборони РФ відзвітувало, що корабель російського Чорноморського флоту "Сергей Котов" нібито знищив п'ять українських безекіпажних катерів в акваторії Чорного моря. Про це російське оборонне відомство повідомило на своєму каналі у Telegram.

Так, Міноборони Росії стверджує, що близько 05:00 ЗСУ здійснили спробу атакувати патрульний корабель "Сергей Котов".

"Під час відбиття атаки п'ять безекіпажних катерів противника знищено вогнем зі штатного озброєння корабля", - йдеться у повідомленні.

Війська РФ обстріляли дві прикордонні громади Чернігівщини

Протягом доби 13 вересня росіяни обстріляли прикордоння Чернігівської області. Під вогонь потрапили Новгород-Сіверська та Семенівська громади.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Новгород-Сіверська громада: прикордонники зафіксували 42 вибухи з РСЗВ та ствольної артилерії у напрямку села Осове та Гай.

Семенівська громада: зафіксували 15 вибухів, ймовірно, з міномета 120 мм та один вибух, ймовірно, ударний дрон-камікадзе в напрямку сіл Карповичі, Грем’ячка, Янжулівка та Блешня.

Британська розвідка відзначила важливість використання західного палива на українських АЕС

Успіх "Енергоатому" у перезавантаження реактора на Рівненській атомній електростанції з використанням ядерних паливних збірок західного виробництва є важливою точкою на шляху до довгострокового відокремлення України від Росії, чий вплив на енергозабезпечення України суттєво зменшився.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

Так, 10 вересня оператор українських атомних електростанцій "Енергоатом" оголосив про успішне перезавантаження реактора на Рівненській атомній електростанції з використанням ядерних паливних збірок західного виробництва, відзначили британські розвідники.

Вони також наголосили, що усі українські АЕС мають реактори радянського зразка, і до лютого 2022 року Україна покладалася на Росію у постачанні ядерного палива. Після повномасштабного вторгнення Росії Україна прискорила реалізацію планів з диверсифікації поставок.

“Оскільки атомна енергетика забезпечує приблизно половину електроенергії в Україні, успіх "Енергоатому" у постачанні та встановленні західного палива є важливою точкою на шляху до довгострокового відокремлення України від Росії, чий вплив на енергозабезпечення України суттєво зменшився”, — йдеться у звіті британської розвідки.

Російські військові з артилерії вдарили по Новодмитрівці на Херсонщині: загинула дитина

Армія РФ вночі 14 вересня обстріляла з артилерії село Новодмитрівка Білозерської громади на Херсонщині. Снаряди влучили у приватний будинок. Загинув шестирічний хлопчик.

Про це в Telegram повідомила прокуратура Херсонської області.

Поранення отримав його 13-річний брат, його у важкому стані доставили до лікарні. Також травмовані троє сусідів, які намагались їм допомогти та потрапили під обстріл, йдеться в повідомленні.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення військовими РФ законів та звичаїв війни, повідомили в прокуратурі.

504 дитини загинули в Україні внаслідок збройної агресії РФ — ОГПУ

Більше ніж 1627 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок 14 вересня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 504 дитини загинули та понад 1123 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

Ці цифри не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, пояснили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 487, Харківській — 300, Київській — 129, Херсонській — 124, Запорізькій — 99, Миколаївській — 97, Дніпропетровській – 96, Чернігівській — 71, Луганській — 67.

14 вересня внаслідок обстрілу військом РФ с. Новодмитрівка Херсонської області загинув 6-річний хлопчик, його 13-річний брат отримав поранення.

Сили оборони мають успіх південніше Бахмута

Українські військові мали успіх у наступі південніше Бахмута протягом 13 вересня.

Про це в ефірі нацмарафону "Єдині новини" повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

За його словами, українські війська мали частковий успіх у районах Кліщіївки, Андріївки, Курдюмівки Донецької області.

"Українські військові завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці", — сказав речник.

У Криворізькому районі знешкодили бойову частину від БПЛА "Shahed"

У Криворізькому районі Дніпропетровщини знешкодили бойову частину від БПЛА "Shahed". Про це повідомив керівник Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул.

За його словами, на території Новопільської громади під час земляних робіт було знайдено та ліквідовано бойову частину від БПЛА "Shahed".

"Закликаю всіх бути вкрай уважними та обережними при виявленні підозрілих предметів у жодному разі не чіпати їх, а дзвонити 101 та 102", – зазначив він.

За добу російське військо втратило 620 військових і 15 танків — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 14 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 270 970 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 620 військових.

Армія РФ 82 рази обстріляла Херсонщину: одна людина загинула, восьмеро поранених

Російські війська упродовж 13 вересня 82 рази обстріляли деокуповану територію Херсонської області. Випустили 433 снаряди з мінометів, артилерії, РСЗВ, безпілотників, протитанкових ракетних комплексів, танків та авіації.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

За даними ОВА, по Херсону росіяни випустили 12 снарядів з різного виду озброєння. Поцілили у житлові квартали. Також зруйнований навчальний заклад у Херсонському районі.

Внаслідок російської збройної агресії 13 вересня загинула одна людина, ще вісім отримали поранення, йдеться в повідомленні.

На Донеччині за минулу добу отримала поранення одна людина

Протягом 13 вересня від обстрілів з боку російської армії на Донеччині дістала поранення одна людина в Авдіївці.

Про це повідомив виконувач обов'язків начальника Донецької обласної військової адміністрації Ігор Мороз.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1708 людей, поранення отримали 4131 людина. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Війська РФ продовжують обстріли Миколаївщини

На Миколаївщині 13 вересня армія РФ завдала ударів по акваторії Очаківської громади. В ніч проти 14 вересня в області працювала ППО.

Про це повідомив начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у Telegram.

У військовій адміністрації зазначили, що 13 вересня о 09:24 фіксувалися артилерійські обстріли російських військових по акваторії Очаківської громади. Загиблих та поранених немає.

За інформацією районних військових адміністрацій, у місті Миколаїв, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день 13 вересня та ніч 14 вересня минули без обстрілів.

У ніч на 14 вересня російська армія атакувала Дніпропетровщину безпілотниками, важкою артилерією та "Градами"

У ніч на 14 вересня російська армія атакувала Дніпропетровщину безпілотниками, важкою артилерією та "Градами". Три дрони збили сили протиповітряної оборони.

Про це й своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Уламки одного зі збитих безпілотників впали в Першотравневській громаді, що на Нікопольщині. Там частково зруйнований приватний будинок, ще шість – пошкоджені. Крім того, понівечені й вісім господарських споруд та три авто. Зайнялася суха трава, пожежу рятувальники загасили.

Також з важкої артилерії та "Граду" били по Марганецькій громаді. Наслідки з'ясовують.

Загиблих та поранених внаслідок атак немає, написав Лисак.

Повітряні Сили: ППО знищила 17 "Шахедів" із 22

У ніч проти 14 вересня сили ППО знищили 17 "Шахедів" із 22, якими росіяни атакували Україну.

Про це зранку повідомили у Повітряних Силах.

Повідомляється, що у ніч на 14 вересня 2023 року з 21.00 по 02.30 російські окупанти атакували Україну кількома групами ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” із трьох напрямків: мис Чауда — Крим; Єйськ, Курськ — РФ.

Усього було зафіксовано пуски 22 “Шахедів” у напрямку Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської та Сумської областей.

"За результатами бойової роботи цієї ночі протиповітряною обороною знищено 17 із 22 ворожих ударних БпЛА “Shahed-136/131”, — йдеться у повідомленні.

Генштаб: вночі росіяни атакували "Шахедами", на фронті за добу — 29 бойових зіткнень

У ніч проти 14 вересня росіяни атакували Україну 22 дронами-камікадзе типу "Shahed-136/131", з яких 17 знищили засобами протиповітряної оборони України. На фронті протягом минулої доби відбулося 29 бойових зіткнень. Сили оборони продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку.

Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 14 вересня.

За даними Генштабу, протягом минулої доби військо РФ завдало 2 ракетних та 92 авіаційних ударів, здійснило 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню як по позиціях українських військ, так і по цивільних об’єктах. За уточненою інформацією, 13 вересня окупанти РФ атакували Україну 47 дронами-камікадзе типу "Shahed-136/131", з яких 35 було знищено засобами протиповітряної оборони України. Внаслідок російських атак є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнала припортова інфраструктура, приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали населені пункти Мороховець, Плетенівка, Петропавлівка, Кислівка, Харківської області; Степок Сумської області; Новоселівське, Новоєгорівка, Білогорівка Луганської області, Сіверськ, Спірне, Курдюмівка, Кліщіївка, Красногорівка, Нью-Йорк Донецької області; Роботине, Запасне Запорізької області; Одрадокам’янка, Придніпровське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися близько 100 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

У Пентагоні створили нову команду в Україні для моніторингу використання допомоги США

Міноборони США створює нову команду в Україні для моніторингу американської допомоги у сфері безпеки, оскільки все більше законодавців-республіканців закликають до посилення контролю за використанням грошей.

Про це пише CNN.

Генеральний інспектор Пентагону повідомив, що високопоставлений представник США розпочав роботу в Україні наприкінці серпня, а до кінця вересня очікується прибуття додаткового персоналу. Персонал, який базуватиметься в посольстві США в Києві, здійснюватиме моніторинг американської допомоги, яка з початку роботи адміністрації президента США Джо Байдена склала понад 43,7 мільярда доларів.

За словами речниці генерального інспектора Меган Рід, це буде перший випадок, коли співробітники інспекції працюватимуть в Україні після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

У Міноборони РФ заявили про збиття 11 БпЛА над Кримом

У Міноборони Росії заявили, що близько 05.30 за московським часом сили ППО знищили 11 українських безпілотників літакового типу над Кримом, передають російські "РИА Новости".

У Криму пролунали вибухи

У тимчасово окупованій Євпаторії у Криму пролунало кілька потужних вибухів, повідомив Суспільному місцевий житель.

Попередньо, вибухи пролунали у районі села Уютне. По вулицях їздять машини швидкої допомоги та рятувальників. Як розповіли Суспільному Крим місцеві жителі, у районі, де був вибух, розміщена військова частина №85683.

У Брянській області повторні вибухи

Близько 00.30 над Брянською областю РФ збили третій за ніч безпілотник літакового типу, заявили в російському Міноборони.

Близько 00.45 над Брянською областю РФ збили четвертий за ніч безпілотник літакового типу, заявили в російському Міноборони.

У Дніпрі пролунали вибухи

У Дніпрі чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. В області оголошена повітряна тривога.

У Брянській області РФ пролунали вибухи

У небі над Брянською областю Росії збили два безпілотники. Про це повідомили у Міноборони РФ.

Зазначається, що у ніч на 14 вересня близько 00.10 російські засоби ППО, що перебували на чергуванні, нібито збили два БПЛА літакового типу. Росія стверджує, що запуск дронів здійснила Україна.

За даними губернатора Брянської області Олександра Богомазова, безпілотники збили над Брасовським районом і над Стародубським муніципальним округом брянської області.

Постраждалих та руйнувань немає. Оперативні та екстрені служби працюють на місці.

Ведмедю з Ямполя на Донеччині знайшли прихисток закордоном

Ведмедя з Ямполя Донецької області, якого з травмами та пораненнями виявили під час деокупації українські військові у покинутому приватному зоопарку, прихистять у Шотландії.

Про це йдеться на сторінці шотландського зоопарку Five Sisters Zoo.

"Внаслідок вибуху у нього стався струс мозку. Він був у жахливому стані, ще п'ять днів і його не змогли б врятувати. Ми готові дати Ямполю будинок, на який він заслуговує. З несподіваним порятунком Ямполя, ми маємо завдання зібрати кошти, необхідні для якнайшвидшої побудови ідеального вольєра для нього", — зазначили у зоопарку.

За даними українських волонтерів UAnimals, російський снаряд розірвався неподалік вольєра, де тримали тварину.

Європарламент закликав МУС видати ордер на арешт Лукашенка, ситуація в Мар'їнці загострилася. 568 день війни. Онлайн
Фото: Facebook/Five Sisters Zoo

На початок