В Україні запрацював польовий Офіс МКС

В Україні запрацював польовий Офіс МКС

В Україні запрацював польовий Офіс МКС
. Генеральний прокурор України Андрій Костін і прокурор МКС Карім Хан. Фото: Олена Куренкова / Суспільне

Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що в Україні запрацював польовий Офіс Міжнародного кримінального суду — найбільше іноземне представництво за межами Гааги.

Про це посадовець повідомив на спільному брифінгу з прокурором МКС Карімом Ханом у Києві, передає кореспондентка Суспільного.

Костін вказав, що поява такого офісу "підвищить ефективність та оперативність реагування на злочини, які Росія продовжує щодня чинити проти України"

"Ми робимо усе можливе, щоби слідчі Міжнародного кримінального суду могли усе побачити на власні очі та зробити власні неупереджені висновки", — зазначив генпрокурор.

Своєю чергою Хан наголосив, що "не лише Україна та МКС, а й увесь світ єднається заради правосуддя усюди, де люди живуть у терорі, непевності".

"І ми намагаємося досягти того, щоби верховенство права стало сильнішим і більш вагомим", — сказав прокурор.

За його словами, представники МКС постійно перебувають в Україні та займаються фіксацією і розслідуванням злочинів російських окупантів з травня 2022 року.

Що відомо про створення Офісу МКС в Україні

Костін 4 березня розповів, що уряд ухвалив проєкт Угоди між Кабінетом міністрів та Міжнародним кримінальним судом про створення Офісу МКС в Україні.

23 березня у будівлі Міжнародного кримінального суду в Гаазі відбулося підписання угоди про відкриття в Україні Офісу прокурора МКС. Тоді Костін підкреслив, що поява Офісу МКС в Україні "дозволить команді прокурора Хана більш інтенсивно та більш ефективно працювати щодо розслідування воєнних злочинів які були скоєні Росією проти українців".

Україна співпрацює з Міжнародним кримінальним судом ще з 2014 року, зокрема у зв'язку зі злочинами, скоєними після вторгнення Росії в Україну та окупації Криму. Після 24 лютого 2022 року співпраця з МКС інтенсифікувалася. Україна визнає юрисдикцію МКС на своїй території, хоча й не ратифікувала Римський статут — основоположний документ МКС. У випадку України МКС може розслідувати воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, скоєні в Україні. Однак щоби покарати російське керівництво за злочин агресії, Україна просуває ідею створення спеціального трибуналу.

Ордер МКС на арешт Путіна

МКС 17 березня 2023 року видав ордер на арешт Путіна та російської уповноваженої з прав неповнолітніх Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Відтак, якщо вони виїдуть за територію РФ у країни, які є учасниками Міжнародного кримінального суду та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до Гааги.

Головний прокурор МКС Карім Хан підкреслив, що ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової не має терміну давності.

На початок