Пів сотні тіл з-під Кліщіївки. Пошуковці вивезли вбитих російських окупантів з поля боя в районі Бахмута

Пів сотні тіл з-під Кліщіївки. Пошуковці вивезли вбитих російських окупантів з поля боя в районі Бахмута

Російські окупанти тіла пошуковці Кліщіївка Бахмут Миколаївка Донецька область
Пошуковці знайшли півсотні тіл російських окупантів, Донецька область. Керівник пошукового загону "Плацдарм" Олексій Юков, Миколаївка, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

Пошуковці загону "Плацдарм" вивезли з поля бою в районі села Кліщіївка, що під Бахмутом, понад пів сотні тіл вбитих російських військових. Знайшли тіла й загиблих українських військових та, ймовірно, цивільних мешканців. Пошуковці проводять огляд загиблих та направляють на судмедекспертизу. Далі тіла російських вояк будуть обмінювати на загиблих українських воїнів.

"Під Кліщіївкою було виявлено близько шістдесяти тіл, там і російських військовослужбовців, також, скоріш за все, є ЗСУ і ще невідомі тіла, які були виявлені, вони обгорілі або частково зруйновані, скелетовані. У них є документи, особисті розпізнавальні знаки. Ми проводимо первинний огляд тіл, щоб записати та надати кожному тілу свій номер", — розповів керівник пошукового загону "Плацдарм" Олексій Юков.

Під час огляду тіл пошуковці знаходять серед особистих речей російські рублі, банківські картки, військові квитки.

Тіла російські окупанти пошуковці Кліщіївка Бахмут Миколаївка Донецька область
Керівник пошукового загону "Плацдарм" Олексій Юков, Миколаївка, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

"Вже, близько трьохсот тіл звідти забрано нашим пошуковим загоном. Наразі встановлюються особистості загиблих, і вже будемо відпрацьовувати далі. Кожен день працюємо, відпрацьовуємо локації, зачищаємо посадки, зачищаємо лісосмуги, поля, а також будівлі", — розповів Олексій Юков.

На Бахмутському напрямку пошуковцям доводиться працювати під російськими обстрілами.

"На жаль, та сторона не дає можливості спокійно відпрацьовувати локації, постійно обстрілює нас, хоча бачать, що люди збирають тіла. На жаль, вони на це не звертають уваги. Вони там думають, що ми на них напасти вирішили. Бувають моменти, коли над тобою висять дрони, по тобі б'ють "Ланцетами", мінометами, АГС", — розповів пошуковець.

Пошуковці тіла російські окупанти Кліщіївка Бахмут Миколаївка Донецька область
Фото: Суспільне Донбас

Щоб забрати одне тіло загиблого, інколи потрібно кілька годин:

"Військового ми забирали з одного з бліндажів, і під час евакуації тіла по нас відкрили вогонь з міномета 120-го калібру. Поки хлопці забирали другі тіла, я вирішив піти та забрати це тіло, тому що я розумів, якщо ми його не заберемо, його ніхто уже не забере ніколи. Я дуже швидко туди проліз, я хвилин 20 тільки до нього підходив, кущами, сідав, бо постійно "пташки" висіли. Я зайшов в цей бліндаж, я застібнув мішок, перекинув його і побіг", — згадує Олексій Юков.

Тіла російські окупанти пошуковці Кліщіївка Бахмут Миколаївка Донецька область
Керівник пошукового загону "Плацдарм" Олексій Юков, Миколаївка, Донецька область. Фото: Суспільне Донбас

За словами Олексія Юкова, пошуковці під час відпрацювання території збирають усі тіла, які там перебувають.

"Ми забираємо тіла, як українських, так і російських солдатів, які потім ідуть на обмін. Нещодавно був обмін тілами. Щоб рідні знали, що ми збираємо усіх, що ми знаходимо і робимо все для того, щоб повернути кожного нашого хлопця додому, і завдяки таким пошуковим діям знаходимо тіла росіян, передаємо, а та сторона передає українських військових. Щоб рідні чули: ми робимо все, щоби повернути кожного нашого хлопця додому. І поки йде ця робота, поки ми ще живі, ми будемо повертати їх", — зазначив пошуковець.

Від початку повномасштабного російського вторгнення пошуковий загін "Плацдарм" ексгумував понад тисячу тіл, із них понад 500 військовослужбовців російської армії, інші — цивільні та українські бійці.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок