Верховний Суд повернув садибу Терещенків у власність Києва

Верховний Суд повернув садибу Терещенків у власність Києва

Важливо
Верховний Суд повернув садибу Терещенків у власність Києва
. Ксенія Семенова/Telegram

Велика Палата Верховного Суду України 12 вересня повернула будинок Терещенків на бульварі Шевченка територіальній громаді Києва. ВС скасував рішення судів першої інстанції й апеляції та задовольнив вимогу прокурора.

Про це повідомляє депутатка Київради Ксенія Семенова, а також пише Верховний Суд.

Окрім того, Верховний Суд виніс окрему "ухвалу щодо недопущення порушень законодавства про охорону культурної спадщини" та, за словами Семенової, зобов’язав Київську міську раду усунути попередні порушення. Це позитивно вплине на правозастосування загалом, адже ухвалу будуть враховувати під час розгляду аналогічних справ.

Рішення на користь київської громади привітала депутатка Київради Олена Терещенко. "Мабуть, ми вперше за довгі роки відчули що є справедливий Суд і є надія на верховенство права у нашій державі!" — говорить вона. Олена була присутня на фінальному засіданні і вважає, що рішення Верховного Суду "є ключовим у подальшій боротьбі за порятунок та збереження культурної спадщини".

"Сьогодні Велика Палата повністю переглянула судову практику (а вона була зовсім не на користь збереження пам’яток)", — додає Терещенко.

Судді Великої Палати Верховного Суду оголошують рішення щодо садиби Терещенків
Судді Великої Палати Верховного Суду оголошують рішення щодо садиби Терещенків. Olena Terestchenko/Facebook

Олена Терещенко (праворуч) та прокурорка Наталія Сахно (ліворуч)
Олена Терещенко (праворуч) та прокурорка Наталія Сахно (ліворуч). Olena Terestchenko/Facebook

Як пише Верховний Суд, у 2007 році Головне управління комунальної власності Києва (пізніше — Департамент комунальної власності Києва), "Укрнафта" та КП "Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт" уклали інвестиційний договір з реконструкції та реставрації нежитлових будинків — пам’яток архітектури місцевого значення, що розташовані за адресами: бульвар Тараса Шевченка, 34/15 А і бульвар Тараса Шевченка, 34/13 Б-В. Згодом сторони уклали додаткову угоду про можливість набуття інвестором права власності на ці будівлі.

Садиба Терещенків

Садиба Терещенків є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона побудована у 1874-1875 роках за проєктом архітектора В. Краузе у стилі неоготика.

Автором проєкту називають архітектора Краузе, але краєзнавець Михайло Кальницький вважає, що це не так — це могло бути лише прізвище кресляра, а насправді архітектором був Володимир Якунін, бо він підписав проєкт як відповідальний будівельник.

Будівля взята на облік рішенням Київради в 1986 році. У 1998 році взято на облік також флігель як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини.

У 2007 році садибу, площа якої становить понад 1000 квадратних метрів, передали приватному товариству – ПАТ "Центрелеватормлинбуд" – за інвестиційним договором, з умовою провести реставрацію пам’ятки. Проте майже 15 років будівля перебувала у занедбаному стані, що може призвести до її фактичного знищення.

У червні 2021 року прокуратура звернулась до суду з вимогою повернути будівлю у комунальну власність.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок