Тіла на обмін. На Донеччині ексгумували загиблих російських десантників

Тіла на обмін. На Донеччині ексгумували загиблих російських десантників

Тіла на обмін. На Донеччині ексгумували загиблих російських десантників
. Фото: Суспільне Донбас

Тіла п’ятьох російських солдатів пошуковці місії "Чорний тюльпан" вивезли з-під села Долина на Донеччині. Знайшли їх сапери Нацгвардії під час розмінування. Кілька місяців тіла пролежали в полі. Їх обміняють на вбитих українських захисників.

Село Долина на межі Донецької та Харківської областей знищене вщент. Тут влітку йшли активні бойові дії. Росіяни намагались прорватись з Ізюма до Слов’янську. У полях навколо досі — розбита техніка.

Оглянути та забрати тіла разом із саперами Нацгвардії приїхали пошуковці місії "Чорний тюльпан".

Кожне знайдене тіло огороджують жовтою стрічкою, місце фотографують. Тіла можуть бути заміновані — їх стягують "кішкою".

На межі Донецької та Харківської областей пошуковці забирають тіла російських солдатів
Фото: Суспільне Донбас

"Замінування тіл робилося навіть навмисно. Під вбитих підкладали гранати. Цієї можливості не виключаємо. Крім того, вони знаходяться в амуніції, тобто бронежилети на них є, і факт знаходження вибухонебезпечних предметів в амуніції теж залишається", — розповідає командир інженерно-технічного відділення НГУ Петро Кочетков.

Тіла оглядають, шукають документи, особисті речі, зброю. Про загиблих відомо лише, що це були спецпризначенці-десантники.

"Їхні заяви про “мы своих не бросаем” — наочно ми бачимо, як вони це роблять. Моя думка — країна, яка таке робить зі своїми громадянами, вона не має майбутнього", — додає Кочетков.

Неподалік — купи сміття, порожні пляшки. Видніються пакети з написом “воєнторг”.

"Знайдено візуально п'ять тіл при огляді, — констатує керівник пошукового загону місії “Чорний тюльпан” Олексій Юков. — Будемо забирати тіла для обміну на військових загиблих української армії".

За словами Олексія, такі обміни проводять регулярно. Кількість тіл, які міняють одночасно, може сягати кількох десятків.

Пошуковці ж продовжують працювати не тільки на Донбасі, але й в інших регіонах, де були бої.

Читайте також

Генштаб назвав дані про поранених російських військових у лікарнях на окупованих Донеччині та Луганщині

Примушував збирати тіла загиблих: експоліцейському з Лимана оголосили про підозру

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок