Як зміна правил отримання прав може вплинути на безпеку руху на Харківщині. Думка начальника сервісного центру МВС

Як зміна правил отримання прав може вплинути на безпеку руху на Харківщині. Думка начальника сервісного центру МВС

Як зміна правил отримання прав може вплинути на безпеку руху на Харківщині. Думка начальника сервісного центру МВС
. Фото: Суспільне Рівне

У Харкові на вересень 2023 року працюють 40 автошкіл, ще 46 — у Харківській області. У 90% територіальних сервісних центрів Харківщини, де приймають іспити для отримання водійських посвідчень, камери встановлені так, що ніхто не зможе непомітно підказати правильні відповіді. З 1 серпня практичний іспит для отримання прав на Харківщині можна складати необмежену кількість разів.

Що ще зміниться в підготовці майбутніх водіїв та як ці зміни можуть вплинути на безпеку руху в Харківській області — розмова Українського Радіо Харкова з начальником регіонального сервісного центру Міністерства внутрішніх справ у Харківській області Дмитром Крейнером.

Як отримати водійське посвідчення під час війни

Що змінюється в підготовці майбутніх водіїв?

В Україні діє розмежування на теоретичний і практичний курс підготовки водіїв. Спочатку кандидат у водії має успішно засвоїти правила дорожнього руху і підтвердити свої знання на теоретичному екзамені в сервісному центрі, й тільки після цього почати практичне навчання в автошколі.

З 29 жовтня дозволено самопідготовку до теоретичного іспиту. У кандидатів у водії буде вибір готуватися до нього самостійно чи з автошколою.

З 1 серпня надано необмежену кількість спроб для складання практичного іспиту протягом двох років від дня видачі свідоцтва про закінчення підготовки. До цього було не більше трьох спроб. Перескласти іспити можна через 10 календарних днів. Раніше було п'ять днів на перескладання цих іспитів.

Також в Україні триває пілотний проєкт, який до Харківської області ще не дійшов. Припускаю, що Харківщина вступить у цей проєкт на початку жовтня. Він передбачає децентралізацію складання іспитів в окремих центрах, де відсутні "сліпі" зони та будуть нововведення стосовно транспортних засобів, на яких прийматимуться іспити.

Водійське посвідчення
Ілюстративне фото: УНІАН

Під час теоретичного іспиту в нас є екзаменаційний клас, в якому встановлені камери. Уже зараз в 90% територіальних сервісних центрів, де приймають іспити в Харківській області, ці камери встановлені так, що немає можливості допомогти тому, хто складає іспит, підказати, бо відбувається фіксація відеокамерами, відсутні "сліпі" зони, немає сторонніх осіб під час складання.

Транспортні засоби, на яких складають іспити, мають одну камеру, а будуть чотири камери, буде видно окремо всі місця, присутні в транспортному засобі. Екзаменатор не зможе допомогти, підказати, або керувати транспортним засобом окремо.

Внаслідок згаданих законодавчих змін, на вашу думку, чи збільшиться кількість охочих сісти за кермо?

Вважаю, що так, тому що в людини буде можливість спробувати скласти теоретичний іспит, зрозуміти, що їй потрібно навчатися або онлайн, або піти до автошколи. У людини є вибір. Це буде доступніше, і значно збільшиться кількість охочих.

Яка основна мета змін: чи мають вони вплинути на ситуацію з дорожнім рухом на Харківщині?

Звісно, вплинуть. Основна мета — це доступність і прозорість послуг, які надаються сервісними центрами, а особливо під час складання іспитів. Коли в людини є вибір, як їй готуватися, скільки разів складати й немає ніякої можливості втручатися іншим особам — гадаю, це загалом вплине на безпекову ситуацію на дорогах.

Загалом зміни посилять відповідальність автошкіл та працівників сервісних центрів.

У Харкові працюють 40 автошкіл під час повномасштабної війни

Скільки автошкіл на Харківщині?

На сьогодні в Харківській області 86 закладів, які займаються підготовкою кандидатів у водії. 40 з них працюють у Харкові. До повномасштабного вторгнення їх було близько ста. Це сертифіковані навчальні заклади, які мають ліцензію і можуть готувати водіїв.

На перше вересня з початку року в Харківській області загалом було отримано близько 12 тисяч посвідчень водія. Для порівняння за такий самий період 2021 року видано близько 15 тисяч посвідчень водія.

Яких безпекових заходів дотримуєтеся?

Під час повітряної тривоги іспит зупиняється, кандидатам у водії пропонується пройти до найближчого укриття. Це стосується і теоретичного, і практичного іспиту.

Чи є руйнування сервісних центрів МВС на Харківщині внаслідок війни

Яка структура сервісних центрів на Харківщині?

Наразі в Харківській області дев'ять територіальних сервісних центрів. Відновлено на деокупованій території роботу сервісного центру в Балаклії, який до цього розташовувався в Куп'янську. Також планується відкриття десятого сервісного центру в Ізюмі. Наразі там надаються послуги за допомогою мобільного сервісного центру.

Мобільний сервісний центр — це транспортний засіб, який виїжджає на територію, де немає сервісного центру, і там надає послуги. Виїздить 2-3 рази на тиждень. Зокрема буває в Чугуївському районі.

До повномасштабного вторгнення на Харківщині було 10 Територіальних сервісних центрів.

Наскільки постраждала від обстрілів мережа сервісних центрів?

Повністю зруйновано сервісний центр в Ізюмі та Куп'янську. Інші, загалом, цілі, були влучання в Харкові, але це не дуже критично. Зі співробітниками сервісних центрів усе гаразд.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок