У Дніпрі запрацювала автошкола для людей з інвалідністю: скільки триває та коштує навчання

У Дніпрі запрацювала автошкола для людей з інвалідністю: скільки триває та коштує навчання

автошкола для людей з інвалідністю
. Учениця Ганна Мандра та викладачка Тетяна Астахова в автошколі для людей з інвалідністю. Фото: Суспільне Дніпро

На базі Дніпровського державного університету внутрішніх справ працює автошкола для людей з інвалідністю, де можна опанувати теорію та навчитися кермувати, аби отримати водійське посвідчення.

Переселенка з Харкова Ганна Мандра має першу групу інвалідності. Як розповіла жінка Суспільному: автошколу відвідує понад місяць.

"Мені це дуже необхідно, бо як переселенці мені надається інвалід-таксі тільки на три місяці, дев’ять поїздок, а дуже багато проблем, які потрібно вирішувати. На мені ще й інвалід, мама моя, 81 рік. Через це вкрай необхідний транспорт, потрібні права, щоб вирішувати самостійно проблеми, які виникають", — говорить Ганна. За словами викладачки Тетяни Астахової, тривалість навчання в автошколі – 11 тижнів. Чотири тижні – теорія, а сім тижнів опановують практичні навички.

"Вчимо правила дорожнього руху, основи безпеки дорожнього руху, етику водіння", — розповідає вона.

Автошкола для людей з інвалідністю у Дніпрі
Навчальна панель в інклюзивній автошколі. Суспільне Дніпро

Тетяна зазначає: іноді учні не можуть приїхати до автошколи та навчатися очно, тож для таких випадків мають програмне забезпечення, аби проводити уроки онлайн.

Директор автошколи Андрій Жбанчик розповідає: наразі до автошколи звернулися п’ятеро людей з інвалідністю.

Директор автошколи для людей з інвалідністю
Директор автошколи для людей з інвалідністю у Дніпрі Андрій Жбанчик. Суспільне Дніпро

"У нашу автошколу ми приймаємо людей з вадами опорно-рухового апарату. Тобто у МСЕК повинні написати, що особа має право керувати автотранспортом з ручним керуванням. Потім проходять водійську комісію і після цього ми вже маємо право зареєструвати в нашу автошколу", — сказав чоловік.

За його словами, надалі у таких автошколах планують навчати або перенавчати військовослужбовців, які отримали інвалідність на війні.

Наразі в Україні працює п`ять інклюзивних автошкіл: у Дніпрі, Києві, Кам’янці-Подільському, Львові та Кропивницькому. Зареєструватися до автошколи або отримати консультацію можна на сайті. Вартість навчання в автошколі – 6 тис. грн. Учням, каже директор, ці гроші компенсують з фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок