Як змінилися правила підготовки водіїв та отримання прав. Пояснення

Як змінилися правила підготовки водіїв та отримання прав. Пояснення

Як змінилися правила підготовки водіїв та отримання прав. Пояснення
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З 1 серпня 2023 року в Україні змінили умови складання практичного курсу з водіння. Відтепер практичний іспит на отримання водійських прав можна складати необмежену кількість разів. Про це на брифінгу розповів заступник начальника філії Головного сервісного центру МВС в Івано-Франківській області Петро Лапішко, повідомляє з місця події кореспондентка Суспільного.

Як змінилися правила підготовки водіїв та отримання прав. Пояснення
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За його словами, відповідно до Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами", який набув чинності 29 липня 2023 року, зміни відбуватимуться у два етапи.

"Після практичної підготовки надається два роки на складання. Так само кількість спроб — необмежена. До цього часу було три спроби. Після — треба було пройти 20-годинний курс перепідготовки. Якщо не склав протягом двох років — треба знову звернутися до навчального закладу й пройти підготовку повторно", — говорить Петро Лапішко.

Як змінилися правила підготовки водіїв та отримання прав
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Начальник Регіонального сервісного центру МВС в Івано-Франківській області Олег Шпек говорить: другий етап змін розпочнеться 29 жовтня. У цей період майбутні водії зможуть обирати — вивчати теорію в автошколі чи самостійно.

"Ті громадяни, які захочуть самостійно пройти навчання й випробувати свої сили після нього, можуть, так само як й кандидати у водії, які пройшли навчання в закладах, звернутися до територіальних сервісних центрів. Проте після успішного складання треба все ж звернутися до навчальних закладів для проходження практичного водіння", — каже Олег Шпек.

Як змінилися правила підготовки водіїв та отримання прав
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Викладач однієї з автошкіл міста Микола Гусак розповідає: курс теорії в автошколах Івано-Франківська в середньому вартує 6-7 тис. грн. Практичний — триває 40 навчальних годин і обійдеться в 400-500 грн за одне заняття.

"Є здорова конкуренція, є альтернатива автошколі. Якщо людина сама себе підготувала, то, не витрачаючи часу на навчання й додаткові гроші, зможе прийти й складати іспит у сервісних центрах", — говорить Микола Гусак.

Як змінилися правила підготовки водіїв та отримання прав
Оксана Гриценко: "Нововведення дають людям можливість розпоряджатися власним часом". Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Оксана Гриценко проходила навчання в автошколі та готувалася самостійно. Сьогодні жінка склала іспит з теорії водіння. Результат зарахували з другого разу. Вона каже: нововведення дають людям можливість розпоряджатися власним часом.

"Автошкола дала мені багато розуміння як для людини, яка раніше ніколи не була дотична до водіння. Й коли ти сприймаєш розповідь водія-практика, який говорить, як це працює в житті, — це простіше. Навіть коли я вже проходила тести, то багато запитань я розуміла через розповіді теорії від нашого вчителя", — розповідає Оксана Гриценко.

Ольга Деценко закінчує практичний курс водіння. Теорію склала з першого разу. Жінка каже: про нові правила чула та погоджується з ними на 100%.

"Я вважаю, що дуже добре що в людей є зараз право вибору. Бо є люди, яким буде більш комфортно вивчати вдома самостійно. Ми всі — різні. Мені, наприклад, зручно було вчитися в автошколі. Але в мене є друзі, які самі сідали, вивчали інформацію й так само з першого разу склали тести успішно. Це краще, ніж платити гроші за якимись схемами, намагаючись отримати права. Бо це — безпека на дорозі", — говорить Ольга Деценко.

Як змінилися правила підготовки водіїв та отримання прав
Ігор Качмар: "Із першого разу складають іспит приблизно 80% учнів". Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Інструктор з водіння Ігор Качмар каже, що на його роботу нововведення не вплинуть.

"Із першого разу складають іспит приблизно 80% учнів. Для другого разу в нас вже буде 10, а не 5 робочих днів для підготовки. За цей час ми встигаємо побороти страх дороги. Думаю, за другим разом всі повинні скласти", — говорить Ігор Качмар.

За словами начальника Регіонального сервісного центру МВС в Івано-Франківській області Олега Шпека, в липні 2023 року установа видала приблизно 4 тисячі 700 водійських посвідчень. Третина водіїв отримала їх вперше.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок