"Курс на Незалежність": у Хмельницькому відкрили новий екскурсійний маршрут

"Курс на Незалежність": у Хмельницькому відкрили новий екскурсійний маршрут

"Курс на Незалежність": у Хмельницькому відкрили новий екскурсійний маршрут
Відвідувачі екскурсії біля Будинку культури, де розміщувалася директорія УНР, 10 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Для поціновувачів історії та тих, хто любить своє місто, 10 вересня Хмельницький туристично-інформаційний центр презентував новий екскурсійний маршрут. Презентація мала б відбутися ще на День Незалежності України, але через загрозу артобстрілів, прийшлося відтермінувати. Пройшлися першим новим екскурсійним маршрутом три десятки людей. Серед них були хмельничани, внутрішньо переміщені особи та туристи.

Про це розповів фахівець туристичного обслуговування центру та екскурсовод Владислав Чупрун.

"Курс на Незалежність": у Хмельницькому відкрили новий екскурсійний маршрут
Відвідувачі екскурсії біля барельєфа Романа Шухевича на кінотеатрі імені Шевченка, 10 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Новий екскурсійний маршрут має назву "Курс на Незалежність". Ми розповідаємо відвідувачам про історичні події, які пов'язані з нашим містом та відіграли важливу роль в контексті історії України. Це саме ті події, які можна назвати фундаментом Незалежності. Це події Першої Світової війни, національно-визвольної революції 1917 – 1921 років, саме тоді, коли активно розвивалась українська державність, події Проскурівської операції армії УНР в 1919 році, коли наше місто відігравало визначну роль в продовженні відбиття більшовиків від захоплення наших земель, а також події періоду окупації нашого міста як радянською владою, так і владою німецькою у часи Другої Світової війни",— розповів Владислав Чупрун.

На екскурсійному маршруті розташовані будівлі, які пов'язані з видатними особистостями української історії, зокрема: Симоном Петлюрою, Романом Шухевичем, Петром Болбочаном, Миколою Сікорою та іншими. Екскурсія почалася біля будівлі міського Будинку культури, на фасаді якого розташований барельєф з зображенням колишнього Генерального секретаря військових справ УНР Симона Петлюри екскурсовод розповідає, Проскурів (авт. колишня назва Хмельницького) тричі був столицею Української Народної Республіки.

"Курс на Незалежність": у Хмельницькому відкрили новий екскурсійний маршрут
Відвідувачки екскурсії роздивляються архівні фото будівлі обласної наукової бібліотеки, 10 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Щоправда, сумарно це було лише півтора місяця. Коли більшовики захопили Київ, перше куди уряд Директорії їде, це в Проскурів. Два рази за рахунок цього місто було столицею УНР у 2019 році та один раз ще в 1920 році. В будівлі теперішнього Будинку культури в актовій залі був Симон Петлюра, разом із ним був полковник Армії УНР, командир Січових Стрільців Євген Коновалець. Вони тут виголошували свої промови та реформи",— розповів екскурсовод.

Ім'я Романа Шухевича українського політика, активного діяча ОУН також пов'язане з містом Проскуровим. Відвідувачі екскурсії дізналися, що саме він "започаткував" так званий "ленінопад" і ще у 1941 році вперше в Україні скинув пам'ятник Леніну, який стояв у центрі Проскурова.

"Курс на Незалежність": у Хмельницькому відкрили новий екскурсійний маршрут
Екскурсія біля будівлі, де перебував полковник армії УНР Петро Болбочан, 10 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Далі були розповіді й про перші "народні" гроші міста, і про те де проживав та що робив тут Петро Болбочан, і про особливості видавництва української газети під час нацистської окупації, і про те, хто такий Микола Сікора та як була заснована місцева "Просвіта", і про одну з найбільших підпільних організацій, які боролися супроти окупаційного режиму у період Другої світової війни та про діяльність української церкви в молодій українській державі. Екскурсія тривала дві з половиною години. Пройшлися першим новим екскурсійним маршрутом три десятки людей. Серед них були хмельничани, внутрішньо переміщені особи та туристи.

Родина Скоропад з Хмельницького каже, це друга екскурсія по рідному місту, яку вони відвідують від початку повномасштабної війни.

"Курс на Незалежність": у Хмельницькому відкрили новий екскурсійний маршрут
Родина Скоропад на новому екскурсійному маршруті "Курс на Незалежність", 10 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Зацікавили події історичного значення, які відбувалися у нашому рідному місті та стали міцним фундаментом для нашої незалежності",— розповів хмельничанин Дмитро Скоропад.

"Дізналась багато нового, зокрема про історичні постаті, які бували у нас в місті та про діяльність Проскурівського підпілля. Мабуть, зараз, коли йде війна, як ніколи з'явилась велика жага до пізнання своєї історії. Знаєте у мене навіть народилися такі строки:

Я мріяла про закордон Єгипет, Турцію, Багами

І лиш війна мені дала урок

Найкраща із країн - земля моїх батьків,

Земля моєї мами",— каже Хмельничанка Майя Скоропад.

Серед відвідувачів екскурсії шестеро вимушених переселенок з Херсона, педагоги та працівниці Херсонського національного технічного університету, який релаковано до Хмельницького. Жінки розповідають, прийшли на екскурсію аби більше дізнатися про місто в якому наразі живуть та працюють.

"Курс на Незалежність": у Хмельницькому відкрили новий екскурсійний маршрут
Вимушені переселенки з Херсону на екскурсії Хмельницьким, 10 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Я люблю відкривати для себе щось нове. Зараз пізнаю Хмельниччину. Обласний центр мені трохи нагадує Херсон",— ділиться враженнями жителька Херсону Лариса.

"Ви знаєте, завдяки таким екскурсіям ламаються стереотипи про Хмельницький, як про місто-базар. Ти бачиш, що це унікальне місто зі своєю культурою та цікавою історією",— каже жителька Херсону Наталя.

Фахівець туристичного обслуговування Хмельницького туристично інформаційного центру Владислав Чупрун, каже історію потрібно вчити не для того аби брати з минулого уроки, а для того аби розуміти хто ми є. Заради цього й було організовано новий екскурсійний маршрут "Курс на Незалежність".

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок