"З Маріуполя ми вийшли пішки вчотирьох і з папужкою" — історія художниці Юлії Магди

"З Маріуполя ми вийшли пішки вчотирьох і з папужкою" — історія художниці Юлії Магди

Художниця з Маріуполя Юлія Магда
Художниця Юлія Магда провела у Маріуполі блокадний березень 2022-го і пішки вийшла з міста. Фото: Суспільне Донбас

Маріуполька Юлія Магда до повномасштабного вторгнення, серед іншого, робила незвичайні картини з пластикових кришечок. Під час бомбардувань Маріуполя саме цими її роботами закривали вікна в історичному символі міста — 110-річній водонапірній вежі. Нині художниця з тимчасово окупованого міста — переселенка у Києві. Жінка пережила бомбардування та бої, жила у підвалі, як і всі містяни, не мала зв’язку, електрики, достатньо води та продуктів. Як рятувалася та що малює зараз, розповіла в інтерв'ю Суспільному Донбас.

"Остання моя виставка в Маріуполі — це була виставка "кришечкових картини", так ми їх називали разом з екоактивістами, які робили проєкт. Ми намагалися привернути увагу до теми надмірного використання пластику у щоденному житті. Роботи стояли у центрі міста у "Вежі" — це наш культурний простір. Ця виставка простояла майже півтора року. Востаннє я бачила ці картини десь в середині лютого у 2022 році. Я навіть не знала, що з ними. А потім десь за пів року, як ми вибралися з Маріуполя, побачила фото, що сталося з "Вежею", і побачила, що всі ці картини порізали і ними закрили вікна. Я дуже сподіваюся, що вони комусь зберегли життя".

Художниця Юлія Магда в Маріуполі
Юлія у "Вежі" демонструє свої роботи. Фото надала героїня матеріалу

До повномасштабного вторгнення Юлія Магда працювала в Приазовському державному технічному університеті. Згадує, що на самому початку її родина ще "не відчувала масштаб катастрофи".

"Ми готували спочатку погріб, відкопували його. Потім закривали всі вікна книгами, речами — чим тільки могли. Потім ми зрозуміли що щось готується ніби страшне. Потім все було все гірше і гірше. І ви знаєте, що нічого не було: ні мобільного зв'язку, ні світла, ні тепла і так далі. Страшні були дні".

Юлія Магда добре пам’ятає 9 березня і бомбардування міста. Напередодні, згадує жінка, випав сніг.

"Ми його згрібали, тому що води, мабуть, тиждень вже не було. Ми згрібали, топили його, готували собі запаси. І це був останній день, коли ми сходили і ще змогли набрати воду до міськводоканалу. 9 березня ми вийшли — і вже було щось страшне. Місто я вже не впізнала. Ми ще крайній раз ходили до магазину. Простояли десь сім годин, думали, що буде штурм магазина з продуктами, але я була дуже щаслива: ми щось змогли купити з продуктів, тому що ми потім жили на це. А коли ми повернулися до того помешкання, де ми були — десь за пів години почали падати бомби. Потім я зрозуміла ми десь були не неподалік від пологового будинку".

Бомбардування пологового будинку, Маріуполь, 9 березня 2023 року
Наслідки обстрілу армією РФ пологового будинку у Маріуполі, 9 березня 2022 рік. Фото: Evgeniy Maloletka/АР

Щодня, розповідає Юлія Магда, її родина намагалась знайти зв’язок і дізнатись щось про евакуаційні коридори. Крім того, дні були зайняті розв’язанням буденних побутових проблем.

"Ми намагалися ходити по сусідах, шукали тих, у кого було тепло. Ми просили нагріти води чи скупатися, але знаєте як було: наприклад, в одній хаті було 12 чи 14 людей, і це було неможливо".

Деякий час родина Юлії жила у підвалі сусіда під гаражем, доки чоловік дозволяв. Жінка каже, на їхній вулиці люди постійно хвилювались за себе — чи вистачить того, що лишилося: місця, тепла, продуктів, води. Настав день, коли сусід попросив звільнити і той підвал, який став прихистком для художниці із рідними.

"І ми пішли до будинку. І кожен ранок ми молилися у четвертій годині, бо кожен день починався з авіабомб. За цей період я встигла написати декілька віршів дуже злих, коли ми сиділи в підвалі і не знали чи вийдемо взагалі, навіть попрощатися з рідними. Ще я зробила маленький малюночок, як оберіг для нас усіх".

Зрештою родина не витримала перебування у своєму районі і одного дня, коли обстріли посилились, побігла до останнього свого сховища.

"Це було сховище у "Терраспорті" (Terrasport - це спортивний комплекс, який мав велике підвальне приміщення і в став одним з найбільших сховищ в місті з перших днів нападу РФ - ред.). Нас там поселили, сказали що там 450 інших людей. Дуже багато людей було. Нам дали один килимок на всіх, постелили посередині кімнати. І що я можу сказати, було темно, але вони мали якесь "чергове" світло, і я тоді зрозуміла, що ми не бачили світла майже місяць. Це було так дивно. Мені сказали, що його дають там декілька годин на добу. Я чесно кажучи молилася, щоб було довше, тому що я боялася, що буде багато незнайомих людей: всі лежать покотом, темрява. Але вони залишили там крапочку світла. Там я побачила, як люди ходять в туалет по годинах, тому що немає води. Там я побачила, що в місто намагаються заїхати волонтери. Їх було дуже мало, але вони були".

Картина Юлії Магди, присвячена Маріуполю
Юлія продовжує малювати рідне місто, каже, "виплескувати" біль на полотно допомагає. Картина, присвячена останньому ранку та ночі в Маріуполі. Знімок надала Юлія Магда

Родина Юлії Магди вирішила спробувати вибратись з міста.

"Нас було четверо, всі дорослі. З нами ще наша папужка. Кішку, на жаль, ми на той час залишили вдома, бо не було в чому нести. Ми вийшли пішки. Потім за Маріуполем знайшли автобус, потім ще одне таксі, друге. І зрештою доїхали до Бердянська".

Деякий час родина провела у захопленому російськими військами Бердянську, бо дорогою всі захворіли. Там же знайшли перевізника, який би зміг вивезти їх. Дорогу з Бердянська Юлія згадує так:

"Було десь 17 блокпостів, злива. Чоловіків всіх роздягали під цією зливою. Потім була така ділянка, де завжди обстріли. Я їхала закривши руками очі: закрила і все, щоб не бачити, не чути. А потім ми почули, що це — наші. все І тоді була дуже велика радість".

Картина художниці Юлії Магди
Такою намалювала Юлія свою дорогу з Маріуполя до вільної території Укрїни. Знімок картини надала Юлія Магда

Зрештою художниця із родиною дісталась до Києва, де і лишається нині.

Юлія в Києві малює картини, серію про Маріуполь представила на виставці. Жінка, визнає, і далі малюватиме рідне місто, аби показати, що саме пережили маріупольці і вшанувати захисників міста.

"Я планую повернутися до Маріуполя, я чекаю на звільнення міста, повернення Україні, щоб повернутися туди".

Дивіться історію Юлії Магди та її спогади про блокадний Маріуполь у відео:

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок