Як військовим і цивільним з Хмельниччини евакуюватись на безоплатне лікування за кордон

Як військовим і цивільним з Хмельниччини евакуюватись на безоплатне лікування за кордон

Як військовим і цивільним з Хмельниччини евакуюватись на безоплатне лікування за кордон
. Фото ілюстративне: EUcrisisresponse

У деяких європейських клініках організували цілі відділення для українців, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення. Пропозицій від країн Євросоюзу більше, ніж запитів, які робить МОЗ. За яких умов військові й цивільні можуть пролікуватися за програмою "Медевак", яка з 2022 року діє в Україні, розповів Суспільному Хмельницький начальник відділу з питань інновацій високотехнологічної допомоги МОЗ України Армана Качаряна.

Програма "Медевак". Її місія в Україні

Програма "Медевак" була організована в Україні у 2022 році в межах співпраці з Міністерством охорони здоров’я з Європейською комісією. Було залучено Всесвітню організацію охорони здоров’я. Лікування громадян України в країнах Європейського союзу здійснюється в межах тимчасового захисту. Тобто, директива тимчасового захисту була активована у березні 2022 року країнами членами Європейського союзу, а також країнами Європейської економічної зони. Наші громадяни, які емігрували, або були евакуйовані до відповідних країн, можуть отримувати ті ж соціальні послуги, які отримують резиденти країн, зокрема, й медичну допомогу, яка їм необхідна.

Українців медичними автобусами евакуюють до Польщі
Українців медичними автобусами евакуюють до Польщі. Фото: EUcrisisresponse

Евакуйовано 2900 громадян України на лікування, а також варто зазначити, що евакуйовано 1200 дітей з онкологічними захворюваннями. Безпосередньо Міністерство охорони здоров’я працює більше з пацієнтами, які мають поранення внаслідок збройної агресії Росії. Найчастіше евакуюємо з міно-вибуховими травмами. Також евакуюємо пацієнтів, які через збройну агресію, потребують протезування, реабілітації. Евакуюємо найбільше — до Німеччини, Польщі, Норвегії, Нідерландів, Данії, Іспанії, Франції, Італії. Наші контрагенти, партнери цих країн, щотижнево приймають запити на медичну евакуацію від нас і безпосередньо опрацьовують їх з клініками цих країн. Клініки розглядають запити, які ми надіслали і якщо вони готові надати медичну допомогу відповідному пацієнту, то вони нас інформують через структурні підрозділи Європейської комісії. Тобто, ми надсилаємо запит не окремо кожній країні чи кожній клініці, ми надсилаємо централізовано один запит Європейській комісії, яка через свою інформаційну систему розсилає його усім іншим країнам. Вони його розглядають, вивчають, роблять нам пропозицію, тобто зв’язуються безпосередньо з їхніми клініками, там є внутрішня взаємодія, а потім інформують нас про наявні пропозиції. Тобто надсилають нам відповідь, що певні країни готові прийняти відповідних пацієнтів. Ми вже безпосередньо контактуємо з пацієнтами, узгоджуємо логістичні питання. Евакуюємо зазвичай літаком, ми пацієнтів транспортуємо з України до Польщі й звідти транспортують їх далі вже до різних країн ЄС. Всі медичні послуги та лікування надаються безкоштовно. Безоплатно для пацієнта, за кошти приймаючої країни.

Пораненого українського воїна евакуюють на лікування за кордон
Пораненого українського воїна евакуюють на лікування за кордон. Фото: EUcrisisresponse

Алгоритм евакуації за кордон

З квітня 2022 року було прийнято постанову, яка затвердила порядок направлення захисників України на лікування за кордон. Є визначена чітка процедура. Відповідно до цієї процедури заклади охорони здоров’я, лікарі подають пацієнтів, вони визначають необхідність лікування за кордоном, готують необхідний набір документів та передають відповідному державному органу, наприклад Збройним силам України, або ж міністерству внутрішніх справ, в залежності від того, де служить військовослужбовець. Там в кожному такому органі є відповідальні координатори з медичної евакуації, з якими ми співпрацюємо. І вони вже узагальнюють всі ці необхідні документи й надсилають їх Міністерству охорони здоров’я. На сайт МОЗ, у розділі громадянам, є опитування і є форма, як цивільні, так і військові можуть заповнити цю форму, для того, щоб розглянули можливість їхнього лікування за кордоном. Зрозуміло, що оскільки є окремий порядок для військовослужбовців, у випадку якщо військовий заповнює таку форму, ми зв’язуємось з ним, дізнаємось деталі й підказуємо, як сконтактувати з лікарем або самі контактуємо з лікарями чи керівництвом тієї лікарні й підказуємо їм, як потрібно організувати всі необхідні документи, куди подати й супроводжуємо повністю цей процес. У міністерстві допрацьовуємо, допомагаємо військовослужбовцю знайти хорошу клініку закордоном, яка надасть йому необхідне лікування.

З Польщі українців евакуюють на лікування спеціальним літаком
З Польщі українців евакуюють на лікування спеціальним літаком. Фото: EUcrisisresponse

Наразі спостерігається така ситуація, що пропозицій від країн ЄС більше, ніж запитів на лікування. Тобто, ми готові евакуювати більше громадян. А європейці, вони добре підготувались, навіть деякі країни підготували цілі відділення призначені безпосередньо для українців, які постраждали через збройну агресію РФ. Ми законтрактували медичний літак, який щотижня відлітає і може транспортувати 50 пацієнтів за один рейс. Можна мати й декілька рейсів, якщо потрібно. Вони підготувались і вони готові за нашим запитом збільшити потужності евакуації, тому, така можливість є і варто інформувати всіх родичів військовослужбовців, безпосередньо військовослужбовців, їхніх командирів про те, щоб звертались до міністерства, звертались до своїх лікарів, звертались до відповідних медиків у військових частинах і запитували про цю можливість.

Критерії для скерування на лікування за кордоном

Ми визначили, умовно кажучи, приблизний набір критеріїв, які ми рекомендуємо скеровувати саме на лікування за кордон. Тобто, ми визначили перелік діагнозів і станів, з якими, з нашого досвіду, пацієнти там отримують максимально ефективне лікування. Це — переломи, які потребують довготривалих реконструктивних операцій, інфекційні ускладнення після переломів з подальшими оперативними втручаннями. Як мінімум, стан має бути транспортабельним. Також варто розуміти з якою метою ми евакуюємо пацієнта за кордон. Варто максимально чітко вказувати якого він потребує лікування. Тому що від цього залежить те, наскільки якісно країни зможуть знайти заклад охорони здоров’я, який буде лікувати пацієнта. Якщо ми формуємо максимально чіткий, максимально точний запит та вказуємо максимально точно, які саме медичні процедури треба отримати пацієнту, європейці під наш запит можуть віднайти відповідне відділення в відповідній лікарні.

Пораненого українського воїна евакуювали на лікування та реабілітацію до країни ЄС
Пораненого українського воїна евакуювали на лікування та реабілітацію до країни ЄС. Фото: EUcrisisresponse

Евакуація військових і цивільних

Це паралельні процеси. Для цивільних алгоритм дещо простіший, тому що їм не потрібно отримувати якихось певних дозволів для перетину кордону. якщо він не військовозобов’язаний, якщо він тимчасово не придатний до військової служби або через травму звільнений, то він може перетинати кордон без проблем, тому ми в цьому випадку вже сприяємо, ми допомагаємо знайти клініку, допомагаємо з транспортуванням.

Для військовослужбовців розробили окремий механізм. Зрозуміло, що потрібно мати певний набір документів, щоб отримати дозвіл для перетину державного кордону.

Механізм простий. Військовослужбовець повинен звернутись до свого лікаря. Лікар готує чотири документи, їх зразки є на сайті Міністерства охорони здоров’я. ми також ці зразки розсилали в кожен департамент або управління охорони здоров’я, обласні. Наші всі партнери з інших держав також мають ці всі зразки. Лікар просто роздруковує цей документ, підписує і надсилає координатору. Нікуди не потрібно ходити. Документи готуються просто за столом за допомогою принтеру і все. І пересилаються потім електронною поштою і це все, що потрібно. Коли ми вже потім отримуємо набір документів і контакти військовослужбовця, то ми контактуємо і супроводжуємо його в телефонному режимі до евакуації й під час лікування і також забезпечуємо повернення.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок