Військовослужбовець з Хмельниччини встав на ноги після важкого поранення завдяки державній програмі "Медевак"

Військовослужбовець з Хмельниччини встав на ноги після важкого поранення завдяки державній програмі "Медевак"

Ексклюзивно
Військовослужбовець з Хмельниччини встав на ноги після важкого поранення завдяки державній програмі "Медевак"
Військовослужбовець Микола Войтенко після лікування в Польщі за державною програмою "Медевак" вже пересувається з однієї милицею, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Військовослужбовець Микола Войтенко з Новоушицького району отримав важкі поранення на фронті. Лікарі в Україні не давали прогнозів чи зможе він встати на ноги. Після лікування в Польщі за програмою Міністерства охорони здоров'я "Медевак" боєць не тільки встав на ноги, але й вже ходить з однією милицею.

23-річний військовослужбовець Микола Войтенко ходить з однією милицею. Праву ногу, каже, не відчуває, стопа тримається на підтримувальному ортезі, але те, що хлопець встав на ноги — диво, як сказав Миколі військовий невропатолог.

"Невропатолог був трохи в шоці. З такою травмою, каже, дуже важко впоратися і жити. А ти ходиш вже з однією милицею", — згадує словам невропатолога військовослужбовець Микола Войтенко.

Микола Войтенко перераховує травми після поранення.

Державна програма для військовослужбовців "Медевак"
Шрами після декількох операцій на правій нозі військовослужбовця Миколи Войтенка, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Перебитий сідничний нерв, множинні осколкові поранення, перелам двох стегнових кісток, осколки в тазу є, потроху наскрізне поранення плеча. Сказали, що вони не заважають, а є один, який небезпечно витягати", — розповідає військовослужбовець.

За його словами, поранення отримав на херсонському напрямку вранці того дня, коли мав їхати додому на ротацію після 15 місяців служби в штурмовій бригаді.

"23 вересня о дев'ятій ранку ми мали їхати додому, але в сьомій тридцять прилетів касетний боєприпас. Ми почали бігти до укриття з товаришем, але нас впали ці бомби. Моя — з правого боку, я "забрав все", близько 43 осколків тоді дістали. А він забрав все з лівого боку. Але мені пощастило, що я був високий, і воно мені пішло все в ноги, а він низький, і йому пішло все в живіт. Він вижив, але життям це вже не назвеш. В нього вирвало там пів печінки, легені, він ходить жовтий, недобре йому. Нас було девять чоловік тоді, з них один помер на місці, троє важких", — згадує Микола Войтенко.

Державна програма для військовослужбовців "Медевак"
Шрам на руці після наскрізного поранення, яке Микола Войтенко отримав на херсонському напрямку, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Миколу оперували спочатку в прифронтовому шпиталі, потім в шпиталях Одеси й Мукачева. Звідки вертольотом санавіації доправили до Польщі. Військовослужбовець каже: загалом в нього було сім операцій, які тривали 36 годин.

"Мене оперував якийсь професор. Казав, що він є трохи українцем, він зі Львова. Згадую його слова: "Слухай, козаче, все буде добре, ти обов'язково встанеш, ми тебе виходимо тут", — розповідає Микола Войтенко.

Микола каже, що польські медики ставилися до нього уважно. Всі операції, маніпуляції й ліки були безкоштовними. Начальник відділу з питань інновацій високотехнологічної допомоги Міністерства охорони здоров'я України Арман Качарян розповідає: це завдяки програмі "Медевак" в межах співпраці МОЗ України з європейською комісією за участі Всесвітньої організації охорони здоров'я в країнах Європейського Союзу та Європейської економічної зони.

"Найчастіше евакуюємо пацієнтів, які мають мінно-вибухові травми, тобто, всі пов'язані з війною. Також евакуюємо пацієнтів, які потребують внаслідок збройної агресії протезування або ж реабілітації. Всі медичні послуги, лікування надаються безоплатно. Тобто, безоплатно для пацієнта за кошти приймаючої країни", — розповідає Арман Качарян.

Військовослужбовець з Хмельниччини встав на ноги після важкого поранення завдяки державній програмі "Медевак"
Військовослужбовець з Хмельниччини Микола Войтенко після операцій в Польщі вже не тільки встав на ноги, а пересувається лише з однією милицею, липень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

За його словами, директиву активізували минулого року, і за цей час евакуювали на лікування в Німеччину, Польщу, Норвегію, Нідерланди, Данію, Іспанію, Францію та Італію 2900 громадян України, це і 1200 дітей з онкологічними захворюваннями.

"Евакуюємо зазвичай літаком, тобто, ми пацієнтів транспортуємо з України найчастіше до Польщі, звідти літаком транспортують їх далі вже", — пояснює Арман Качарян.

Микола розповідає про своє лікування й реабілітацію в Польщі.

"Я лежав шість місяців, це було для мене дуже важко. Бо я перші чотири місяці був з апаратами зовнішньої фіксації на стегнах, вони виходили на боки, я не міг повернутися взагалі. Це було дуже важко морально і фізично. До мене приїжджала дівчина. Я собі так думаю, що вона мене і виходила", — каже Микола Войтенко.

Дівчина Марина, розповідає Микола, була з ним весь час після поранення.

"Вона до цього і працювала, і вчилася, і все одно: залишила роботу, приїхала до мене і допомагала", — каже військовослужбовець.

З його слів, зголосився розповісти свою історію, щоби інші військовослужбовці дізналися про державну програму та могли скористатися нею.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок