У Харківській області не вистачає близько 300 педагогів. Як розв'язують цю проблему

У Харківській області не вистачає близько 300 педагогів. Як розв'язують цю проблему

У Харківській області не вистачає близько 300 педагогів. Як розв'язують цю проблему
. Ілюстративне фото. Джерело: Суспільне Харків

Більш як 15,5 тисяч вчителів працюють у школах Харківщини. Нині потреба у кадрах для закладів освіти складає понад 600 людей, 300 з яких — педагоги.

Про це Українському радіо Харкова розповіла заступниця директора облдепартаменту науки й освіти Ольга Алфьорова.

За її словами, нині з 15,5 тис. педагогічних працівників 2 тисяч зараз — у простої. Ще майже 2,5 тисячі залишаються за межами України, але продовжують працювати.

"Потреба на новий навчальний рік, за оперативною інформацією, складає понад 600 працівників, з яких 300 — це педагогічні посади. Тобто, загалом потреба не критична, але вона є", — розповідає Ольга Алфьорова.

За словами посадовиці, до викладання на деокупованих територіях намагаються залучати старшокурсників педагогічних спеціальностей. Так вже працюють більш як 100 студентів Харківського університету ім. Сковороди та Гуманітарно-педагогічної академії.

Школи в громадах Харківщини працюватимуть онлайн

У Харківській області в жодній зі шкіл у громадах не буде змішаної чи офлайн форми навчання, каже посадовиця. Причина — відсутність захисних споруд.

"Не погодились на проведення такого онлайн формату, бо війна триває, і брати відповідальність для школи, в якій немає укриття, люди не хочуть. Кожна школа проводила власне опитування, й більшість батьків обрали дистанційний формат", — каже Ольга Алфьорова.

Дергачі укриття
У Дергачах готують укриття для офлайн-навчання. Липень 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

За її словами, в області тривають роботи з облаштування укриттів у школах.

Ми сподіваємось, що на початку календарного року в нас вже буде краща ситуація з укриттями, і буде можливість розпочати хоча б змішаний формат у деяких районах Харківщини

"Більшість батьків сподіваються повернутися"

Станом на кінець попереднього навчального року, закордоном перебували майже 63 тисячі учнів, каже Алфьорова.

"Ми все ще не втратили за кількістю учнів, якщо порівняти з періодом до повномасштабного вторгнення. Чому? Бо більшість батьків сподіваються повернутися. Якщо вони поки не впевнені, чи хочуть повертатись, то вони точно не хочуть втрачати документи про українську освіту. Поки є онлайн-школа, ми не втрачаємо дітей", — додає заступниця директора облдепартаменту освіти.

Алфьорова каже, записатися до шкіл можна включно до 31 серпня 2023 року. З 4 вересня будуть остаточні цифри щодо кількості учнів.

школа харків
Харків, наслідки ракетного удару по навчальному закладу в Слобідському районі, 10 липня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Олександра Новосел

лозова школа
Зруйнований ліцей у Лозовій на Харківщині. Вересень 2022 року. Фото: Юлія Токар/Суспільне Харків

За словами Алфьорової, на деокупованих територіях роботу відновлюють після вересневого контрнаступу в 2022 році. Проблеми залишаються у Дворічанській громаді, через яку проходить лінія фронту.

Якщо говорити про Куп'янський район, то там загальна кількість дітей скоротилася вп'ятеро, а тих, хто продовжує навчатись — майже вдвічі менше. На деокупованих територіях Богодухівського району кількість учнів скоротилась на 10-15%

290 шкіл Харківщини значно пошкоджені внаслідок обстрілів

На початку повномасштабної війни у Харківській області налічувалося 715 шкіл. З них значних пошкоджень зазнали 290 закладів — це приблизно 42%, каже Ольга Альфьорова.

"Ще 45 шкіл повністю зруйновані й не підлягають ремонту — там просто земля. Це заклади на територіях, де тривають активні бойові дії, а також де була окупація. Загалом 50 шкіл в області призупинили поки що діяльність, але ми сподіваємося, що найближчим часом вони її відновлять. На жаль, є такі населені пункти, де школа була всього одна, а зараз її просто не існує", — говорить Алфьорова.

Ліцей Залиман
Зруйнований росіянами Залиманський ліцей на Харківщині, січень 2022 року. Фото: Суспільне Харків/Маргарита Дежкіна

За її словами, у 2022 році відремонтували 11 шкіл Харківщини, а до кінця 2023 року планують завершити ремонти у ще 12 освітніх закладах.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок