Яким буде новий навчальний рік у зруйнованих вишах Харкова

Яким буде новий навчальний рік у зруйнованих вишах Харкова

Яким буде новий навчальний рік у зруйнованих вишах Харкова
. Університет імені Бекетова відновлюють після російського обстрілу. Харків, 7 березня 2023 рік. Фото: Суспільне Харків

23 із 24 державних вищих навчальних закладів Харківщини пошкоджені російськими обстрілами. Серед найбільш зруйнованих університети повітряних сил та внутрішніх справ, а також університети імені Каразіна, імені Бекетова та аерокосмічний. Вступна кампанія у вишах Харкова цього року проходитиме дистанційно. Студенти нині навчаються у місті виключно онлайн.

Про це Суспільне Харків повідомив директор обласного департаменту освіти та науки Олексій Литвинов. Як виші, які зазнали пошкоджень, планують проводити вступну кампанію — читайте.

Підготовка до навчального року в університеті ім. Бекетова

Першокурсник університету міського господарства імені Бекетова Ярослав Лебединець каже, що вчиться онлайн, живого спілкування нині не вистачає.

"Заходячи до аудиторії, відчуваєш, що хочеться посидіти, покреслити. Це процес. Студентське життя — це невіддільна частина такого процесу. І хочеться відчувати. Все це проробити, якось познайомитися в процесі навчання", — розповідає Ярослав Лебединець.

Яким буде новий навчальний рік у зруйнованих вишах Харкова
Рятувальники розбирають завали університету міського господарства у Харкові, 6 лютого 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

Усі гуртожитки та 16 навчальних корпусів університету міського господарства пошкоджені внаслідок російських обстрілів, повідомили у пресслужбі вишу. 3 мільйони гривень на відновлення виділило Міністерство освіти та науки, ще 600 тисяч зібрали зі своїх зарплат викладачі, розповів ректор Володимир Бабаєв.

"І студентський сенат прийняв рішення щодо грошей, які щороку надаються для них. Вони затвердили кошторис на відновлення університету. А це теж немала сума — 600 тисяч. Сподіваємося, що ще з Міністерства отримаємо гроші. Наші проєктні роботи майже закінчені по головному корпусу, роботи з відновлення університету ми виконуємо власними силами", — говорить Володимир Бабаєв.

"Про навчання офлайн поки мова не йде"

За словами ректора, будівлі вишу готують до нового навчального року, але поки про навчання офлайн не йдеться.

"В нашій зоні ми не можемо працювати офлайн у тій ситуації, якою вона є. Оптимізм у нас великий. Ми знаємо, що переможемо й у війні, і в підготовці до проведення занять. Безумовно, якщо говорити про кошти, то це велика сума. Для того, щоб підготуватися до навчального періоду це десь мільйонів 70", — сказав Бабаєв.

Яким буде новий навчальний рік у зруйнованих вишах Харкова
Ректор університету міського господарства Володимир Бабаєв. Січень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

"Якщо говорити про офлайн, треба закінчити відновлення вікон, опалення. Не тільки в навчальних корпусах, а й у гуртожитках. Я не бачу по гуртожитках великих проблем, крім вікон. Якщо буде офлайн, то ми будемо знати, що ситуація стабільна і війна закінчилася", — пояснив Володимир Бабаєв.

За його словами, в університеті є укриття.

Підготовка абітурієнтів

Через війну підготовчі курси для школярів, які вступатимуть у виш теж проводять дистанційно, розповіла проректорка університету Тетяна Малиніна.

"Можемо стверджувати, що попри військову агресію РФ наш колектив готовий до вступної кампанії 2023 року. Тільки протягом воєнного року на базі університету діяли 15 шкіл розвитку творчого та наукового потенціалу учнівської молоді", — розповіла проректорка університету імені Бекетова.

Яким буде новий навчальний рік у зруйнованих вишах Харкова
Рятувальники розбирають завали університету міського господарства у Харкові, 6 лютого 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

За її словами, влітку планують реалізувати проєкт "Шкільний урок в університеті".

"Це будуть віртуальні лабораторії з хімії та фізики. Слухачі підготовчих курсів у нас приєднані до корпоративної системи "Офіс 365". Вони використовують наш цифровий репозиторій — наукові бібліотеки", — пояснила Тетяна Малиніна.

Бачимо, що десь на рівні минулого року буде наплив абітурієнтів до нашого університету. Торік ми прийняли близько 85% студентів від 2021 року. Це серйозна кількість. Вони всі працюють. Відпрацьовані онлайн-заняття
Володимир Бабаєвректор університету міського господарства

"Сьогодні ми бачимо наше основне завдання — це крок за кроком, поруч із вступником, пройти всю вступну кампанію. Ми організували марафон "Абітурієнт-2023. Ти не один" у Telegram-каналі. Кожного дня даємо конкретні роз'яснення щодо вступної кампанії цього року", — зазначила Малиніна.

Дистанційне навчання у педагогічному університеті ім. Сковороди

Дистанційно навчають студентів та готують абітурієнтів до проходження мультитесту й у педагогічному університеті Григорія Сковороди у Харкові. У липні 2022 року головний навчальний корпус вишу зруйнувала російська ракета. Відбудовувати його планують після закінчення війни, в інших корпусах готують укриття, розповів ректор Юрій Бойчук.

"Ми створили в укритті освітній хаб, де надаємо багато послуг для школярів. Це компенсувальний спосіб освіти, коли багато шкіл зруйновані. Ми намагаємося допомогти вчителям, дітям, щоб вони максимально повноцінно могли засвоювати навчальний матеріал", — розповів Бойчук.

Яким буде новий навчальний рік у зруйнованих вишах Харкова
Харківський педагогічний університет після обстрілу РФ, 6 липня 2022 року. Фото: Суспільне Харків

"Ми зараз займаємося підготовкою укриттів. Виконуємо всі необхідні роботи, щоб вони були в належному стані. Поки мова може йти, звичайно, тільки про онлайн навчання. Сподіваємося, що рано чи пізно будемо переходити до звичного для нас формату. Звичайно, спочатку це буде змішана форма, потім це вже буде офлайн-навчання", — сказав Юрій Бойчук.

Пошкодження вишів Харкова

Майже всі державні виші у Харкові були пошкоджені за час вторгнення РФ, говорить директор обласного департаменту освіти та науки Олексій Литвинов.

"Наша обласна мережа — 30 вищих навчальних закладів. З них 24 — державно-комунальної форми власності, шість — приватних. Що стосується державних — 23 мають пошкодження. Зруйнованих повністю немає. Це потужні навчальні заклади. Але є досить суттєво пошкоджені", — каже Литвинов.

Яким буде новий навчальний рік у зруйнованих вишах Харкова
Який вигляд має будівля, де розташований фізико-технічний факультет університету Каразіна у Харкові внаслідок російських обстрілів. Травень, 2023. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

"Мова йде про національний університет імені Каразіна, де повністю зруйнований корпус економічного факультету, повністю зруйнований фізичний факультет, який на П'ятихатках і інші приміщення, в тому числі пошкоджені гуртожитки. ХАІ — також пошкоджені головна база і гуртожитки. Були прямі влучання до спортивної зали, до лабораторій. Було пряме влучання в центральний корпус університету ім. Бекетова. Але це не критичні пошкодження", — розповів Литвинов.

За його словами, також пошкоджені внаслідок обстрілів виші зі специфічними умовами навчання.

"Університет внутрішніх справ: тричі були влучання і РСЗВ, і ракетні обстріли. Постраждали гуртожитки. Пошкоджений корпус, де був розміщений факультет заочного навчання, зруйнована їдальня. Постраждав університет повітряних сил імені Кожедуба. З 24 державних вишів постраждали 23", — зазначив Олексій Литвинов.

"У 2023 році ми набагато краще готові до нової вступної кампанії"

Вступна кампанія 2023 року буде не менш складною, ніж 2022 року, повідомив Литвинов.

"Кампанія 2022 року була проведена блискуче, враховуючи ситуацію на Харківщині. Не було жодних трагічних випадків. Технічні проблеми, які були, вирішувалися оперативним шляхом. У 2023 році ми набагато краще готові до нової вступної кампанії. Заклади забезпечені генераторами, старлінками, щоб був інтернет", — пояснив директор облдепартаменту освіти та науки.

Олексій Литвинов зазначив, що ракети долітають до Харкова за лічені хвилини, тому відновлювати навчання у довоєнному форматі нині небезпечно.

"Від нас до Бєлгорода — це ж не відстань ні для ракети, ні для інших систем озброєння. Орієнтуємось та орієнтуємо учасників освітнього процесу на те, що ймовірність того, що новий навчальний рік ми також почнемо в дистанційному форматі, вона доволі висока", — повідомив директор департаменту науки та освіти облвійськадміністрації.

За його словами, остаточне рішення щодо формату навчання у вишах та школах області ухвалять ближче до 1 вересня. Воно залежатиме від безпекової ситуації.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок