"Найстаршій бібліотекарці — чотирнадцять". Як діти у фронтовому місті на Донеччині керують бібліотекою

"Найстаршій бібліотекарці — чотирнадцять". Як діти у фронтовому місті на Донеччині керують бібліотекою

"Найстаршій бібліотекарці — чотирнадцять". Як діти у фронтовому місті на Донеччині керують бібліотекою
Хлопчики та дівчатка з Курахового створюють бібліотеку для дітей у фронтовому місті. Фото Віталій Запека/Facebook

Військовослужбовець ЗСУ та письменник Віталій Запека поспілкувавшись із місцевою малечею у Кураховому Донецької області, надихнув її на створення бібліотеки. Подарував свої книжки, а вже за кілька тижнів їх почали надсилати на Донеччину з різних регіонів країни. Нині дитяча книгозбірня налічує близько тисячі примірників. Хто керує бібліотекою та що можна взяти почитати у дітей — дізнавалося Суспільне Донбас.

Ідея створити бібліотеку для дітей у Кураховому на Донеччині належить письменнику, що нині служить в ЗСУ, Віталію Запеці. Він запевняє, мало де, принаймні в Україні, є така бібліотека, якою керують діти.

Директорів шість: найменшій Єві 6 років, найстаршій Лізі — чотирнадцять, розповідає Віталій.

“Тут щирі діти — справжні українці, яким не пощастило жити у фронтовому місті. Хлопчики, наприклад, граються на блок-постах, спілкуючись із солдатами, дівчатка також допомагають. Але школа розбомблена, садочки не працюють, розваг у дітей практично немає. Вони тиняються, не заняті нічим. Єдина бібліотека тут в іншому кінці міста — вони туди не підуть”, — ділиться військовий.

Дитяча бібліотека в Кураховому
Військовослужбовець, письменник, драматург, фотохудожник та сценарист Віталій Запека разом з місцевою малечею створює у Кураховому на Донеччині бібліотеку. Нею керують самі діти. Фото: Віталій Запека/Facebook

Як діти збирають книжки

Натомість зараз, переконує Запека, дітлахи мають купу справ. Вони самі облаштували книжковий куточок у місцевому магазині, отримують посилки та ведуть облік читачів.

Початком справи стали книжки, що подарував сам письменник. Наступний вантаж був розміром з піддон — це 20 посилок дитячої літератури з усієї України.

За даними Віталія Запеки, нині у Курахове надійшло вже близько тисячі примірників.

“Я бачив мокрі очі у мами, яка казала, що від початку вторгнення не бачила, щоб її син брав до рук книжку. А тут тільки відкрив ящик, дістав одну і почав читати”.
"Найстаршій бібліотекарці — чотирнадцять". Як діти у фронтовому місті на Донеччині керують бібліотекою
Шість директорів дитячої бібліотеки в Кураховому Донецької області. Фото: Віталій Запека/Facebook

"Усі книжки ми сортуємо і ведемо перелік. Один з хлопчиків записує у формуляр: хто що бере додому почитати. Я також взяла книжку. Зараз читаю "Полінку" Віталія Запеки, потім візьму іншу. Там багато новенькою цікавої літератури. У посилках інколи навіть є іграшки та солодощі", — розповідає найстарша з керманичів бібліотеки у Кураховому чотирнадцятирічна Єлизавета.

Хто першим відгукнувся на ініціативу

Дитяча бібліотека в Кураховому
Ці книги — подарунок курахівцям, від панянок комунального підприємства "Турбота", що в селі Новоселівка. Полтава, 27 серпня, 2023рік. Фото: Наталія Дацій/Facebook

Одною з перших на ініціативу письменника та драматурга відгукнулась книгарня з Полтави. Її представники погодилися також приймати книжки від жителів громади.

Полтавка Наталія Дацій розповідає, що сама приймає і відправляє книжки — шість посилок по десять кілограмів кожна вже надійшли у Курахове, наразі формується сьома.

“Ми дали оголошення, що до цієї доброї справи можуть долучитися усі охочі. Несуть і бібліотеки, і пересічні полтавці. Уся література українською, бажано дитяча. Але згодом ми розширили запит і стали приймати книги для різновікової аудиторії. Люди приносять нові й уживані книжки, але в гарному стані. Це енциклопедії, дитяча класика. Літератури — багато: “Аліса в країні див”, “Тореадор із Васюківки”, “Клуб червоних кедів” та багато інших”,— ділиться продавчиня.

Дитяча бібліотека в Кураховому
Полтавці несуть свої та купують нові книжки для дитячої бібліотеки в Кураховому на Донеччині. На фото місцеві жителі Наталія з сином. Фото: Наталія Дацій/Facebook

Нове приміщення для дитячої бібліотеки

Наразі вже одного куточка в місцевій крамниці на ту кількість книжок, що продовжує надходити, замало, зазначає Віталій Запека. Він каже, що вже є попередня домовленість з місцевим підприємцем, який готовий віддати під бібліотеку дітям свій торговий павільйон у цьому районі.

Більшість ящиків з книжками нині розміщені у приміщенні військової адміністрації, розповідає начальниця міського управління культури, молоді, спорту, туризму та інформаційної діяльності Світлана Коновалова.

"Місця у крамниці для нових книжок вже не вистачає. Але як тільки буде інше приміщення, ми допоможемо з полицями, меблями та формулярами. Поки що більшість книжок ще не розпаковані, але їх вже більше, аніж достатньо. Ми вражені такою підтримкою наших дітей", — запевняє вона.

Дитяча бібліотека в Кураховому
Посилки з книжками для дітей у Кураховому Донецької області. Донеччина, 27 серпня 2023 рік. Фото: Віталій Запека/Facebook

Як розповідає письменник, одна з харківських бібліотек навіть розробила і передала юним бібліотекарям печатку.

Почали проявляти інтерес до бібліотеки й дорослі, розповідає Запека. Наприклад, каже, вчителька-пенсіонерка взяла почитати книжку “Міфи давньої Греції”.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок