У прифронтових населених пунктах Донеччини залишаються 89 дітей, — Павло Кириленко

У прифронтових населених пунктах Донеччини залишаються 89 дітей, — Павло Кириленко

У прифронтових населених пунктах Донеччини залишаються 89 дітей, — Павло Кириленко
. Евакуація дітей з Залізного. Фото: Поліція Донеччини

У прифронтових населених пунктах Донецької області залишають 89 дітей, їх планують евакуювати найближчими тижнями.

Про це в прямому ефірі телемарафону "Єдині новини" розказав начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, сьогодні у прифронтових районах області залишаються 89 дітей.

"Всі служби наполегливо працюють на найгарячіших напрямках, це Краматорський і Бахмутський райони, населені пункти, які знаходяться вздовж лінії фронту. З серпня 2022 року в області діє обов'язкова евакуація дітей, у березні 2023 року уряд схвалив рішення про примусову евакуацію, працює над цим", — зазначив Кириленко.

Як повідомив начальник ОВА, для того, щоб батьки погодилися виїхати з дітьми, проводяться дуже складні умовляння.

"Ми розповідаємо батькам дітей про можливі жахливі наслідки перебування під обстрілами, якщо батьки відмовляються евакуюватися, йде попередження про адміністративну і кримінальну відповідальність", — зазначив він.

Які населені пункти обстріляли військові РФ на Донеччині 27 серпня

За інформацією Кириленка, станом на 18 годину російські війська обстріляли Торецьку громаду, снаряди влучили на територію населених пунктів Нью-Йорк та Часів Яр, також на півдні області обстріляли з РСЗВ Волноваський район. Постраждалих внаслідок обстрілів немає.

Що відомо про примусову евакуацію дітей з зони бойових дій

Механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій уряд схвалив 7 березня.

Рішення про примусову евакуацію дітей, коли батьки чи опікуни зобов'язані виїхати з небезпечного населеного пункту, приймає обласна військова адміністрація. Процедура передбачає евакуацію неповнолітнього разом з одним з батьків, який не може відмовитись від виїзду з небезпечного населеного пункту.

Першим населеним пунктом, звідки почали примусово вивозити неповнолітніх із батьками, став Бахмут. Згодом планували розпочати примусову евакуацію в 13 громадах Донеччини, зокрема в Авдіївській та Очеретинській. 4 квітня Мінреінтеграції оголосило, що примусову евакуацію у Донецькій області запровадили у 21-му населеному пункті Донецької області, звідти із батьками мали вивезти 126 дітей, які проживають поруч з лінією фронту.

5 серпня ще з дев’яти населених пунктів регіону, які розташовані поблизу районів, де ведуться бої, оголосили примусову евакуацію дітей. Як повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, з населених пунктів планували вивезти 130 неповнолітніх.

Зокрема, примусова евакуація дітей із батьками триває з населених пунктів Торецької громади.

З яких населених пунктів Донеччини евакуювали всіх дітей

У лютому всіх дітей вивезли з Вугледара. Останнім був 15-річний син місцевого священника: родина відпустила підлітка до бабусі, розповідали у поліції Донецької області.

Всіх дітей евакуювали також у лютому і з селища Велика Новосілка: поліцейським вдалось вмовити родину з трьома дітьми виїхати і більш безпечний район.

В середині березня поліцейський загін "Білі янголи" вивіз дітей з міста Часів Яр, що неподалік Бахмута.

30 травня очільник обладміністрації Павло Кириленко повідомив, що з Бахмута евакуювали всіх неповнолітніх.

У серпні з села Торське Лиманської громади на Донеччині евакуювали всіх дітей. Вони виїздили з батьками.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок