З 1 вересня у Львові стартує набір заявок на реставрацію історичних вікон і брам

З 1 вересня у Львові стартує набір заявок на реставрацію історичних вікон і брам

З 1 вересня у Львові стартує набір заявок на реставрацію історичних вікон і брам
Фото ілюстративне. ЛКП "Бюро спадщини"

З 1 вересня у Львові розпочинають новий набір заявок від мешканців на реставрацію старовинних брам та вікон. Програма співфінансування поширюється на будинки в історичному ареалі Львова, вік яких — не менше 80 років.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради. За словами директора ЛКП "Бюро спадщини" Павла Богайчика, заявки можна подати з 1 по 15 вересня через Центри надання адміністративних послуг.

"Цьогоріч ми не робимо жодних обмежень, а доповнюємо перелік новими заявками на реставрацію, які будемо опрацьовувати у найближчі роки", – каже Павло Богайчик.

Як стати учасником програми співфінансування

Щоб взяти участь у програмі, потрібно спершу перевірити, чи відповідає будинок визначеним критеріям. Потім варто обговорити з сусідами: чи усі погоджуються внести 30% від загальної вартості робіт. "Кожні двері унікальні і потребують різного об’єму втручання. Зазвичай, вартість реставрації дверей коливається у межах 60-90 тис. грн. Але наголошуємо, що остаточна ціна формується після експертизи фахівцями", — йдеться на сайті ЛКП "Бюро спадщини".

Якщо усі мешканці хочуть взяти участь у Програмі, представник мешканців будинку має завантажити заяву, заповнити її та відправити у підрозділ ЦНАПу. Також треба додати завірену заявником копію поверхового плану будинку, де треба самостійно відзначити відповідні двері\браму.

Після цього упродовж 30 днів заявку розглядатимуть. За цей час фахівці оглянуть двері будинку, а потім повідомлять про результат. Якщо заявку включили до роботи, укладають договір, а мешканці сплачують свою частку співфінансування.

Коли надійде черга, майстер почне працювати з брамою: знімає її та відвозить у майстерню. У цей час встановлюють тимчасові двері. Робота зазвичай триває від одного до трьох місяців, залежно від складності робіт. Коли реставратор завершить роботу, мешканці разом з представниками ЛКП "Бюро спадщини" оцінюють роботу та підписують акти виконаних робіт.

При реставрації брам міський бюджет фінансує 70% вартості робіт, при відновленні вікон — 60%. Решту сплачують мешканці. При заміні пластикових вікон на дерев'яні частка співфінансування становить 50 на 50%.

Від початку дії Програми співфінансування у 2018 році у Львові відреставрували 180 брам та 150 вікон і балконних дверей.

На початок