У Запоріжжі встановили імʼя автора мозаїки — через майже 60 років після її створення

У Запоріжжі встановили імʼя автора мозаїки — через майже 60 років після її створення

У Запоріжжі встановили імʼя автора мозаїки — через майже 60 років після її створення
. Знайшли автора мозаїки у Запоріжжі. Фото: Fragile Heritage/Facebook

У Запоріжжі зʼясували імʼя автора мозаїки на будівлі міського Головпоштамту — це дозволить визнати монументальний твір пам’яткою та захистити його. Про це 22 серпня повідомили представники проєкту "Крихка спадщина".

"Сьогодні з впевненістю можемо сказати, що панно, яке зазвичай супроводжується віршем Маршака «Війна з Дніпром», створив художник Олексій Конопелько – учень Олександра Купріна, одного з членів об’єднання «Бубновый валет»", – йдеться у повідомленні.

За словами творчого керівника проєкту Павла Кравчука, виявити художника-монументаліста, який створив мозаїку, намагалися ще у дев’яності. Панно порівнювали з іншими роботами майстрів радянського монументального живопису, щоб виявити схожість творчої манери.

Першим вдалося наблизитися до істини співробітникам Запорізького художнього музею, що за спогадами старожилів місцевого осередку Спілки художників встановили належність твору до робіт московського кола монументалістів, однак без персоналізації.

мозаїка у запоріжжі
Знайшли автора мозаїки у Запоріжжі. Фото: Fragile Heritage/Facebook

Будівлю Головпоштамту відкрили у 1967 році. Панно з’явилося також наприкінці 60-х. Раніше спільнота Ukrainian Modernism повідомляла, що це найбільша мозаїка Запорізької області.

У спільноті зауважують, що встановлення авторства — надзвичайно важливий момент, адже це допоможе краще захищати памʼятку. У 2019 році "Укрпошта" хотіла завісити панно рекламним банером, але на захист виступив запорізький краєзнавець Роман Акбаш і мозаїку вдалося відстояти.

"Крихка спадщина" — запорізький проєкт міськради, який фінансується Українським культурним фондом. Його мета – дослідити архітектурний модернізм півдня України кінця 1950-х – 1980-х років та розповісти про нього.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок