Легка атлетика: чемпіонат світу
Легка атлетика: чемпіонат світу
"Щоб була задоволена – принаймні особистий рекорд". Марина Бех-Романчук – про підготовку і завдання на ЧС-2023

"Щоб була задоволена – принаймні особистий рекорд". Марина Бех-Романчук – про підготовку і завдання на ЧС-2023

Ексклюзивно
"Щоб була задоволена – принаймні особистий рекорд". Марина Бех-Романчук – про підготовку і завдання на ЧС-2023
. Марина Бех-Романчук. Фото: AP Photos

Ексклюзивне інтерв'ю української легкоатлетки для Суспільне Спорт.

Марина Бех-Романчук – одна з титулованих учасниць складу збірної України на чемпіонаті світу-2023. Українська легкоатлетка у 2019 році стала віцечемпіонкою світу у стрибках у довжину, у 2022-му виборола "золото" чемпіонату Європи в іншому виді – потрійному стрибку.

У Будапешті Бех-Романчук вдруге поспіль змагатиметься на рівні чемпіонатів світу за медалі у двох дисциплінах: у стрибках у довжину та потрійному стрибку. Попередню світову першість українка закінчила без нагород.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор чемпіонату світу-2023 з легкої атлетики в Україні. Дивіться прямі трансляції змагань на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, місцевих телеканалах Суспільного.

В ексклюзивному інтерв'ю для Суспільне Спорт Марина Бех-Романчук розповіла про особливості підготовки до чемпіонату світу, які завдання ставить перед собою на турнірі, а також порівняла графіки виступів у двох видах стрибків в Орегоні та Будапешті.

У Будапешті на ЧС-2023 Марина стрибатиме спершу у довжину (19 серпня – кваліфікація, 20 серпня – фінал), а тоді у потрійному стрибку (23 серпня – кваліфікація, 25 серпня – фінал).

  • Про підготовку до чемпіонату світу

"Підготовка проходить нормально. Готуємося. Як завжди, останні тижні дуже важливі. Намагаєшся максимально сконцентруватися абсолютно на всьому, що ти робиш. Дрібниць не існує – важлива кожна деталь. Чому обрали Туреччину [для підготовки]? По-перше, тут тепло, дуже тепло. Все як я люблю. По-друге, дуже комфортні умови в плані тренувань, абсолютно є все, що мені потрібно: це стадіон, доріжка з нахилом, тренажерний зал. Все, що потрібно для цього періоду підготовки. Також комфортні умови проживання, харчування. Це те місце, де можна максимально сконцентруватися на своїй роботі та немає абсолютно ніяких зайвих факторів, які тебе відволікають або вибивають чи заважають. Дійсно, такий тренувальний збір, де ти вже сконцентрований на чемпіонаті світу".

  • Про тренувальний процес

"Дуже складно, щоб я була задоволена. Я рідко буваю задоволена тренуваннями. Принаймні так у мене, не знаю, як у інших спортсменів. Ми концентруємося на техніці, на максимально якісній підводці до чемпіонату світу. Зараз такий період, який не дозволяє помилок. Все потрібно зробити чітко у плані завантаження й розвантаження для того, щоб там, де треба, ти був такий, як треба. Аби це не сталося за тиждень до або після чемпіонату світу, а саме в потрібному місці.

Мені здається, що також цей період важливий з точки зору морального стану. Мій тренер і взагалі моя команда роблять акцент на ньому. Щоб була максимально спокійна й врівноважена обстановка і впевненість в тому, що там, де треба, воно буде так, як треба. Тобто не зациклюватися на тому, що відбувається зараз, а планомірно виконувати свою роботу, щоб у кінцевому варіанті вона дала результат".

  • Про програму виступів

"Воно вже ніяк не вплине. Це настільки короткий проміжок часу, що тут уже не буде таких хвиль, як зліт і падіння, в такому стилі. А якщо ти виходиш на пік форми, то вона вже буде триматися певний період часу. Це буде не один чи два дні, а доволі тривалий проміжок часу. Часто буває таке, що спортсмен може витримувати цей пік до двох-трьох тижнів. І показувати вражаючі результати після світової першості на наступних – заключних змаганнях сезону.

Щодо того, який вид перший, а який – другий, то насправді для мене це не є принциповим. Абсолютно на це не звертаю уваги і не зациклююсь на якомусь з цих варіантів. Я уже стрибала в будь-якій послідовності та за будь-яких умов. Було і два види в один день, і чотири дні підряд, і з перервою, і довжина перша, а потім потрійний, і навпаки. Тобто для мене реально нічого просто вже ролі не грає. Подивилася програму, познайомилися, ось воно є так. Готуємось під цей графік і цей розклад. У принципі, все. На мою думку, якщо ти будеш готовий і зробиш все так, як треба, то ніяк ці речі не впливатимуть. Ти просто вийдеш, зробиш максимально якісно свою роботу та і все".
  • Про останні виступи перед чемпіонатом світу

"Насправді, важко говорити про якісь висновки після Діамантової ліги в ЛондоніМарина фінішувала шостою у стрибках у довжину, результат – 6.52 м., бо для мене видався дуже складний той період, коли я виступала там. Це почалося з Сілезії у Польщі та певний період часу тягнулося. Ми стикнулися з певними проблемами – це втома, її певне накопичення, плюс там щось турбує і там теж. Воно загалом створювало ненайкращі кондиції та ненайкращий стан. Можна навіть так сказати, що це була така «яма» добряча.

З висновків єдине було, що треба якісно попрацювати цей період часу: тренеру - підібрати максимально правильно роботу, мені - нормально і спокійно на все реагувати. Ми добре розуміємо, що постійно перебувати вгорі, на піку форми, неможливо. Ти все одно падаєш донизу, щоб знову піднятися. Певно, коли я була в Лондоні, то це був найважчий період мого сезону. Мій організм сказав «баста», я трохи втомився – потрібно перезарядитися морально і фізично. Це ми в принципі після Лондону і зробили. Ми виділили певний період на розвантаження, розгрузили тіло та голову. І почали підготовку до чемпіонату світу".

  • Про завдання на чемпіонат світу

"Звісно, кожен спортсмен розраховує на максимально якісний та успішний виступ на чемпіонаті світу. Заради цього ми тренуємось та працюємо. Звісно, я розраховую показати максимальні результати. Щоб я була задоволена – це принаймні personal best. Адже в довжині, я взагалі, вже не пам’ятаю, коли свій personal best оновлювалаОсобистий рекорд Марини Бех-Романчук у стрибках у довжину - 6.93 м - встановлений ще у червні 2016 року.. Хочеться якогось руху вперед. Звісно, в потрійному хочеться бути максимально конкурентоспроможною, бо дівчата цьогоріч дуже класно готові. Я більш ніж впевнена, що конкуренція буде на високому рівні: що в довжині, що в потрійному буде дуже гаряче.

Взагалі, дуже багато молодих дівчат, талановитих. Йдуть усі ці гормональні й емоційні всплески, і вони готові гори з ніг на голову перевертати. А в потрійному нереальна конкуренція, коли дуже добре готові дівчата – з Куби та Ямайки і всі інші. Я впевнена, що буде дуже класно стрибати. Не сумніваюсь, що цей чемпіонат світу буде дуже сильний, бо за рік до Олімпіади. Кожен спортсмен максимально підводить свої кондиції. Дивляться що і як. Це буде такий контрольний старт для багатьох, тому хочеться бути максимально готовою, щоб боротися".

  • Про результат в Юджині-2022
"Немає сенсу думати і згадувати результат попереднього чемпіонату світу. Який може бути тиск? Я нічого не можу змінювати в минулому, можу змінити тільки в майбутньому. Працюю заради цього, щоб змінювати своє життя у майбутньому. Працюватимемо задля того, щоб було якомога більше позитивних емоцій, ніж якихось думок про помилки".
Марина Бех-Романчук на чемпіонаті світу-2022 з легкої атлетики
Марина Бех-Романчук на чемпіонаті світу-2022 з легкої атлетики. Фото: AP Photos
  • Про наявність партнерки з України у потрійному

"По-перше, хочу сказати, дуже приємно, що велика частина нашої збірної – це технічні види (стрибки). Ми там рулимо і переважаємо. Це мені дійсно дуже приємно. Дуже кльово, що є можливість відібратися і по рейтингу зайти спортсменам. Звісно, для нашої команди і країни дуже добре, що буду не я одна на два види, а будуть ще дівчата, які складатимуть компанію. Мені класно те, що я буду не сама. Нас буде двоє і збільшиться кількість уваги глядачів, бо ми чудово усвідомлюємо, наскільки важливо зараз до себе привертати увагу. Сподіватимусь, що нам разом з Марією максимально вдасться в позитивному плані привернути до себе увагу. Поспілкуватися з іноземними ЗМІ, що дуже й дуже для нас важливо.

З Марією раніше в доволі юному віці перетиналися на зборах. І також виступали в секторі потрійному на чемпіонатах України. Одна одну знаємо".

  • Про арену в Будапешті

"Будемо виступати на абсолютно новій арені з супер новим покриттям. Там задіяні якісь нові технології. Як я читала в новинах, це найшвидша доріжка, яку коли-небудь розроблювали — покриття “Mondo”. Приїдемо і перевіримо. Сподіваюся, що можна буде потрапити на центральну арену до старту, на розминку. Хоча б оглянути прийти і подивитися де воно, що і як. По суті стрибки в довжину — це буде один з перших видів, який відкриватиме світову першість. Ми будемо першопрохідцями.

Наскільки я пам’ятаю, то з доріжок на яких я виступала, найбільше мені сподобалась в катарській Досі. Я виступала там до чемпіонату світу-2019, спробувала її до цього на Діамантовій лізі. Також тоді відкривала свій сезон. Мені тоді сподобалось, що там були вставки ніжно-рожевого кольору. Вони були такі “мімішні” і мене візуально перли. А тут наскільки я бачила світлини, стадіон складається з червоних і жовтих кольорів. Теж доволі таке цікаве поєднання. Ну, і буду сподіватись, що доріжка буде настільки крутою, наскільки її описали в новинах.

Національний атлетичний центр у Будапешті
Національний атлетичний центр у Будапешті. Фото: AP Photos

Це покриття наближене до того, що лежить на арені в Польщі, де проходили Європейські ігри. Але щось вони змінили, завдяки чому вона повинна бути швидшою. Але структура схожа.

Я певно буду ходити й обціловувати весь сектор і казати: “Друже, друже! Кохай мене, і я тебе буду кохати” (сміється). Насправді, ніяких традицій чи забобонів з новими аренами не маю. Але просто люблю прийти і подивитися, де і в чому я буду стрибати. Це для мене не є мегаважливим, але подобається зайти і подивитися".

  • Про команду, яка працює

Окрім мого тренера зі мною працює фізіотерапевт — Євген. І ще зі мною на цьому зборі працював фізіотерапевт Сімоне КолліоКолишній італійський легкоатлет, медаліст чемпіонату Європи в естафеті 4х100 м з “Wintecare”. Вони мають надсучасне обладнання для відновлення, і він допомагав усувати неприємні відчуття, коли там болить, там ниє. Коли виходиш на пік форми, то “дзвіночків” у тілі стає дуже багато".

Хто така Марина Бех-Романчук

  • Марина Бех-Романчук – 28-річна українська легкоатлетка, спеціалізується на стрибках у довжину та потрійному стрибку.
  • На чемпіонаті світу здобула раніше одну медаль – "срібло" у довжині в 2019 році. Також здобувала "срібло" ЧС-2022 у приміщенні в потрійному стрибку.
  • Програма Марини Бех-Романчук на ЧС-2023: стрибки у довжину – 19 серпня (кваліфікація), 20 серпня (фінал), потрійний стрибок – 23 серпня (кваліфікація), 25 серпня (фінал).
  • Марина уже виконала олімпійський норматив на Париж-2024 у потрійному стрибку.

На початок