Три іноземних судна обійшли морську блокаду РФ та стали на якір в портах Дунаю на Одещині

Три іноземних судна обійшли морську блокаду РФ та стали на якір в портах Дунаю на Одещині

Три іноземних судна обійшли морську блокаду РФ та стали на якір в портах Дунаю на Одещині
. Фото: з Фейсбуку Мінінфраструктури

Три цивільних вантажних судна — з Ізраїлю, Греції та одне з турецько-грузинською реєстрацією — попри завершення "зернової угоди", у неділю пройшли російську блокаду в Чорному морі та стали на якір в одному з українських зернових портів у дельті Дунаю.

Про це повідомляє видання Forbes.

Кораблі рухались з ввімкнутими радіотранспондерами, зробивши своє місцеперебування та курс видимими для всіх, хто має доступ до інтернету та вебсайтів для відстеження суден.

Як зазначив Маркус Йонссон, група літаків НАТО ретельно стежила за кораблями, коли вони прямували до Ізмаїла, невеликого українського порту на річці Дунай. Ймовірно, судна будуть завантажувати зерно в Ізмаїлі, а потім повертатися в Чорне море і рухатись далі до іноземних портів, зазначив він.

"Повідомлення про три цивільні кораблі, які безперешкодно пливуть до України, можуть свідчити про те, що Росія або не бажає, або не в змозі здійснювати такі обшуки в цей час", – зазначив Інститут вивчення війни у ​​Вашингтоні.

Що відомо про "зернову угоду"

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія.

29 жовтня 2022 року Російська Федерація заявила, що припиняє участь у "зерновій угоді" підписаній Україною, Росією, Туреччиною та ООН у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів. Причина — нібито атака кораблів Чорноморського Флоту 29 жовтня вранці.

2 листопада Росія відновила свою участь у "зерновій угоді".

17 листопада угоду продовжили на чотири місяці.

19 березня 2023 року міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що попри спроби тиску та шантажу з боку Росії, Україні та партнерам вдалося продовжити дію "зернової угоди" на тих самих умовах, на яких вона початково укладалася із терміном дії 120 днів.

26 квітня представники Росії у Спільному координаційному центрі у Стамбулі 25 квітня відмовились погоджувати рух суден до/з морських портів України по "зерновому коридору".

Що відомо про погрози РФ заморозити "зернову угоду"

У понеділок вночі, 24 квітня, в окупованому Севастополі пролунали два потужні вибухи. Окупаційний губернатор міста Михайло Развожаєв повідомив, що "була атака двох надводних безпілотників на зовнішньому рейді Чорноморського флоту".

У Міноборони РФ звинуватили Україну у нібито порушенні зобов'язань щодо "зернової угоди" атаками БПЛА на Чорноморський флот у тимчасово окупованому Севастополі та інші об'єкти у Криму. Там заявили, що це нібито ставить під загрозу подовження "зернової угоди" після 18 травня.

У ГУР зазначили, що заява Міноборони РФ щодо нібито порушення Україною гумкоридору й атаки на цивільну інфраструктуру Криму є "брехливою маніпуляцією з боку держави агресора".

13 червня Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія розглядає можливість виходу із Чорноморської зернової ініціативи.

4 липня у МЗС РФ заявили, що у Москві не бачать підстав для продовження реалізації Чорноморської зернової ініціативи, термін дії якої спливає 17 липня.

Термін дії "зернової угоди" закінчився 17 липня. Росія погрожує її не продовжити, бо для цього нема підстав. У МЗС РФ заявили, що "ситуація з нормалізацією російських постачань продовольства та добрив на світові ринки, що передбачено Меморандумом Росія-ООН, продовжувала деградувати".

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що "зернова угода" не передбачає задоволення жодних потреб РФ.

"Угода передбачає механізми функціонування зернового коридору з українських портів на міжнародні ринки. Те, що Росія намагається зараз "причепити", — це питання, повʼязані з аміакопроводом, зі зняттям санкцій з банків і організацій, які займаються торгівлею зерном і добривами. Ці питання поки що перебувають у дискусії", — сказав посол.

Раніше FT писала, що у Євросоюзі розглядають можливість дозволити підсанкційному Россільгоспбанку створити дочірню компанію, яка могла б підключитися до міжнародної системи обміну платежами SWIFT. Це виставлена Росією умова для продовження "зернової угоди".

13 липня в ООН повідомили, що Генсек Антоніу Гутерреш надіслав лист Путіну, у якому запропонував продовжити "зернову угоду" в обмін на підключення Россільгоспбанку до SWIFT.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок