Влада України готується до того, що РФ знову почне обстрілювати енергетичні об'єкти — Верещук

Влада України готується до того, що РФ знову почне обстрілювати енергетичні об'єкти — Верещук

Ексклюзивно
Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук
. Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, фото: Мінреінтеграції

Віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що влада України готується до того, що Росія знову почне обстрілювати об’єкти енергетичної інфраструктури.

Про це Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Ми не прогнозуємо великої міграції (з України — ред.) щодо цієї зими. Але ми точно готуємося до того, що противник може обстрілювати наші об’єкти енергетичної інфраструктури, цивільні об’єкти. Отже, ми розуміємо, що буде робити уряд. Сьогодні ми обговорювали деталі саме з місцевим самоврядуванням, регіональними владами — чим потрібно ще допомогти, аби цей опалювальний сезон пройти без збоїв", — сказала Верещук.

За словами урядовиці, наразі у західних областях України розгорнуто інфраструктуру, яка зможе прийняти переселенців у разі такої потреби.

"Є розгорнута інфраструктура. Ми говоримо про понад 20 тисяч місць (де готові прийняти переселенців в разі потреби — ред.) , коли кажемо про весь захід України — це і Закарпаття, і Івано-Франківщина, і Львівщина, і Тернопільщина. Але сьогодні ставили питання також про укриття: кількість і якість таких укриттів. Обговорювали в контексті державно-будівельних норм зміни до документів, які вимагаються так, щоб зарахувати той чи інший об’єкт до укриттів цивільного захисту. А також підготовці до офлайн занять у школі", — сказала Ірина Верещук.

Вона підкреслила, що про більшість з них ради місцевого самоврядування на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад прозвітували, що все готово.

"Але реальність може бути різною, і президент Володимир Зеленський поставив чітке завдання підготувати укриття. А, якщо є така потреба, посприяти, щоб уряд допоміг всім, чим можливо, щоб укриття запрацювало", — сказала Верещук. Міністерка додала, що у цьому контексті про мобільні укриття не йшлося.

"Про мобільні укриття не йшлося. Але знаю, що на Херсонщині це нормально працює. Не знаю, що заважає меру Києва Володимиру Кличку (звернутися до уряду з цього приводу до уряду — ред.).

Щодо виплат українцям, які через повномасштабну війну виїхали за кордон, Верещук заявила, що з 1 серпня цього року такі виплати не будуть продовжені.

"З 1 серпня виплати не будуть продовжені тим, хто виїхав за кордон і понад 30 днів поспіль проживає там, той, хто повернувся на своє місце проживання і не є ВПО за визначенням. Решті людей виплати будуть продовжені до січня 2024 року включно", — пояснила Ірина Верещук.

30 липня під час візиту президента України Володимира Зеленського до Івано-Франківська відбулось засідання Конгресу місцевих та регіональних влад.

Яка ситуація з електропостачанням в Україні

Восени 2022-го Росія регулярно почала обстрілювати енергоінфраструктуру України. У грудні через російські обстріли з ладу була виведена половина енергосистеми України. А після обстрілів 16 грудня запровадили надзвичайний стан в енергетиці.

Міжнародні організації та уряди країн відправили Україні генератори та іншу допомогу для відновлення електрики. 13 грудня в Парижі відбувся перший енергетичний "Рамштайн", де серед іншого ухвалили 1 мільярд доларів Україні на проходження зими.

В уряді України розглядають три сценарії блекауту і закликають українців економити електроенергію та підготуватись до тривалих відключень світла.

З 16 січня 2023-го українці можуть обміняти старі електричні лампи розжарювання на енергоощадні LED-лампи, вони на 88% більш енергоефективні. Фінансування 30 млн LED-ламп відбуватиметься коштом ЄС. Заявку можна подати через "Дію", після чого — отримати п'ять нових ламп у найближчому відділені "Укрпошти".

На початок