Ірина Геращенко – про першу перемогу в кар'єрі на чемпіонаті України в стрибках у висоту та настрій перед ЧС

Ірина Геращенко – про першу перемогу в кар'єрі на чемпіонаті України в стрибках у висоту та настрій перед ЧС

Ексклюзивно
Ірина Геращенко – про першу перемогу в кар'єрі на чемпіонаті України в стрибках у висоту та настрій перед ЧС
. Ірина Геращенко. Фото: Управління спорту Львова

Ексклюзивний коментар української стрибунки для Суспільне Спорт.

У Луцьку завершився чемпіонат України з легкої атлетики. Участь у національній першості взяла низка провідних українських легкоатлетів: на змагання прибули метальник молота Михайло Кохан, бігунка Вікторія Ткачук, стрибун Богдан Бондаренко.

Найтитулованішим за списком учасників виявився жіночий турнір зі стрибків у висоту. За винятком Ярослави Магучіх, яка взяла перерву від виступів перед стартом чемпіонату світу, а також Катерини Табашник, що не вийшла на старт через ушкодження, участь у турнірі взяли Ірина Геращенко та Юлія Левченко – лідерки збірної України, що вже виконали норматив на Олімпіаду-2024.

Перемогу в секторі жіночих стрибків у висоту в підсумку здобула Геращенко – у боротьбі з Юлією Левченко вона була єдиною, хто взяла планку 1.97 метра. А до топ-3 потрапила ще й Юлія Чумаченко, яка за рахунок цього також отримала можливість виступити на чемпіонаті світу.

Після завершення виступів Ірина Геращенко дала ексклюзивний коментар для Суспільне Спорт, у якому поділилася емоціями від виступу. Зокрема, стрибунка відзначила атмосферу в Луцьку, де виступала за присутності українських вболівальників.

  • Про виступи на чемпіонаті України

"Удома змагатись круто, але нервово. Я це кажу всім. Нервово, адже хочеться якнайкраще виступити. Але вдома і стіни допомагають, атмосфера класна. Я дуже вдячна за підтримку на останній спробі на 2.01 метра. Думала, що мене підтримуватимуть, але не думала, що так гучно. Класно, що багато глядачів спостерігали, приїхала моя сім’я, моя друга мама – мама мого чоловіка з сестричками. Мені було дуже приємно, я навіть заплакала після того, як побачила їх. Удома взагалі класно, але ми зараз дуже рідко тут буваємо, бо дуже складні виїзди, і в нас в основному змагання в Європі. Потрібно розстрибуватись, тобто бажано не пропускати змагання по можливості. Постійно туди-сюди кататись складно, тому ми зараз будемо два тижні вдома. Це кайф".

  • Про першу перемогу на чемпіонаті України
"Чесно, я навіть не знаю, чи це перша моя перемога. Усе можливо. Я коли налаштовуюсь на змагання, я не думаю, що мені потрібно виграти, щось стрибнути. Я знаю, що в мене є завдання – рівні, чіткі та правильні стрибки. Я виходжу і роблю їх, а результат не змусить на себе чекати, якщо все вдається технічно. Узагалі класно [перемагати], але навіть якби я була друга, не засмутилась б, та й через третє місце теж… Авжеж, круто вигравати. Що я тут буду розповідати?!"
  • Про проблеми під час виступу у фіналі

"Я зараз навіть сама не можу розібрати, що саме не виходило на 1.86 метра. Можливо, я просто не робила свій стрибок. Можливо, мені було занадто близько. Не можу сказати, що я себе почувала дуже бадьорою на старті. Із чим це пов’язано, я також не знаю. Фізично підійшли нормально [до змагань], можливо, я трохи «пересиділа», погано розім’ялась, хоча досвід, у принципі, уже є. Не знаю. На 1.86 метра я не думала: «О, Боже! У мене залишилась лише одна спроба!». Я виходила, як і на всі попередні. Зробила – усе класно. А на 1.97 метра я розуміла, що мені немає сенсу стрибати 1.95 метра, бо я за спробами і так програвала. Юля взяла 1.95 метра, залишилась одна спроба, то я вже ризикнула та перенесла. Зробила, напевно, єдину свою рівну та класну спробу.

Я з одного погляду розуміла, що вона мені зараз буде говорити. У принципі, я після стрибка і так розумію, що зробила не так. Якщо ні, то я підходжу та питаю. А так… Я перед спробою йшла та дивилась на тренерку, вона мені показувала головні настанови. Якщо я їх не виконувала – спроба невдала, відповідно потрібно їх зробити ще раз і виконати. Я, напевно, ще була на себе зла, але не хотіла це переносити на наше спілкування з тренером, тому сходила з ями і залишалась сама з собою та зі своєю злостю наодинці. Чого зла? Бо, напевно, щось неправильно робила в налаштуваннях [на стрибок], через що й не виходили ці спроби".

  • Про стан перед чемпіонатом світу

"Я вірю в те, що наш резерв безмежний. Причому в усьому, не лише в стрибках, аби тільки було бажання. А з фізичної точки зору я повністю довіряю тренуванням і планам тренера, тобто я знаю, що вона нас підводить [до змагань] у максимальному стані. Далі головне – впоратись психологічно. Уже зараз працюємо.

До чемпіонату світу підходжу з вірою в найкраще. Я вірю в те, що все, як має, так і буде. А від себе буду намагатись робити все можливе та неможливе, напевно, також. Я хочу стрибати, я хочу стрибати на чемпіонаті світу. Я туди дуже сильно хотіла. Я рада, що я підтвердила норматив і на чемпіонат світу, і на Олімпійські ігри. Будемо стрибати. Це найголовніше – робити нашу роботу".

Хто така Ірина Геращенко

  • 28-річна українська стрибунка у висоту з Києва.
  • Віцечемпіонка Євро-2021 в приміщенні. Дворазова учасниця Олімпійських ігор, де посідала четверте місце у 2021 році.
  • Дворазова переможниця етапів Діамантової ліги.
  • У 2022 році посіла четверте місце у фіналі чемпіонату світу в США.
На початок