TikTok поширює китайську пропаганду, яку дивляться мільйони людей по всьому світу — Forbes

TikTok поширює китайську пропаганду, яку дивляться мільйони людей по всьому світу — Forbes

TikTok поширює китайську пропаганду, яку дивляться мільйони людей по всьому світу — Forbes
. Ілюстративне фото: Getty Images

За даними нової публічної рекламної бібліотеки TikTok, мільйонам користувачів платформи у країнах ЄС транслювалися оголошення від найбільших державних ЗМІ Китаю. Вони рекламували все: від карантину у Китаї до туризму в проблемному регіоні Сіньцзян.

Про це пише Forbes.

Згідно з новою бібліотекою оголошень, опублікованою компанією 20 липня, за останні місяці TikTok надіслав мільйонам європейців потік реклами від китайських державних пропагандистських агенцій. Рекламні акції варіюються за темами від захисту карантину через COVID-19, чарівних котів, що граються на Великій китайській стіні, до спроб перетворити регіон країни Сіньцзян, де переслідували та затримували понад мільйон переважно мусульманських уйгурів на туристичний осередок.

Аналіз рекламної бібліотеки, проведений виданням, показав, що станом на середу, 26 липня, понад тисячу оголошень від китайських державних ЗМІ, таких як People's Daily та CGTN, показували на платформі з жовтня 2022 року. Вони були показані мільйонам користувачів по всьому світу: в Австрії, Бельгії, Чехії, Німеччині, Греції, Угорщині, Італії, Ірландії, Нідерландах, Польщі та Великій Британії. При цьому, бібліотека оголошень ще не відображає дані про рекламу, представлену користувачам у США, Канаді, Австралії та інших країнах за межами Європи.

Зазначається, що більша частина контенту, який рекламували китайські державні ЗМІ на TikTok, була зосереджена на розмовах на телебаченні, радіо та друкованих виданнях, які рекламують економіку, технології та культурну спадщину Китаю. Згадки про Сіньцзян, де уряд США назвав кампанію китайського уряду масових репресій, ув’язнень і "перевиховання" геноцидом, з’явилися у 92 зі 124 рекламних оголошень, рекламованих одним обліковим записом державних китайських ЗМІ.

"Одна реклама, показана в березні, була оплачена China News International і показувала чоловіка, який танцював під написом "Сіньцзян — гарне місце!". На іншому відео показано, як ведучий CGTN відвідує початкову школу в Сіньцзяні", — йдеться у статті.

Школа, яку відвідав ведучий, була розташована в окрузі Пішань у Сіньцзяні, де Австралійський інститут стратегічної політики відстежував будівництво шести місць ув’язнення. Ролики також рекламують екскурсії регіоном і культуру його переважно мусульманського уйгурського населення.

Інша реклама виглядає більш політичною за темою та тоном: в одному ролику, показаному у грудні, вчений критикує опір США та Європи китайському проекту міжнародного розвитку "Пояс і шлях". Інша реклама містила ролики блогера, який звинуватив західні ЗМІ у брехні про порушення прав людини китайським урядом. Згідно з рекламною бібліотекою, він був запущений на TikTok ще минулого тижня.

На сторінці поширених запитань щодо нової бібліотеки оголошень йдеться: "TikTok не показує політичну або передвиборчу рекламу на платформі. Тому ви не зможете знайти рекламу політичного характеру в бібліотеці комерційного вмісту".

Рекламна політика TikTok забороняє рекламу про соціальні проблеми, вибори та політику, хоча зазначається, що "державні установи можуть мати право на розміщення реклами, якщо співпрацюють із торговим представником TikTok".

Речниця платформи TikTok Джеймі Фавацца не відповіла на запитання Forbes про те, чи дозволена реклама, що критикує реакцію західних урядів на ініціативу Китаю "Пояс і шлях", захищає політику Китаю щодо Covid-19 і сприяє розвитку туризму в Сіньцзяні згідно з політикою TikTok про заборону політичної реклами.

Проте, за її словами, компанія не вважає контрольовані Китаєм ЗМІ державними установами, тому її правила щодо уряду, політиків і політичних партій не застосовуються. Вона зазначила, що рекламу, як видається, купували в основному через агентства. Державні ЗМІ не відповіли на запит про коментар.

6 липня Сенат Франції опублікував звіт про стратегічний вплив TikTok у країні й запропонував заборонити додаток. У звіті стверджується, що платформа соціальних медіа може становити "загрозу національній безпеці" і слід розглянути питання про її заборону.

На початок