Екснардепу Мураєву повідомили про підозру в державній зраді

Екснардепу Мураєву повідомили про підозру в державній зраді

Важливо
СБУ повідомила про підозру у держзраді екснардепу Євгену Мураєву
Євген Мураєв. Фото: Партія "Наші"

Служба безпеки зібрала доказову базу щодо причетності керівника забороненої партії "Наші", колишнього народного депутата Євгена Мураєва до інформаційно-підривної діяльності проти України. Слідчі СБУ повідомили екснардепу про підозру у держзраді і вчиненні дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності.

Про це інформує пресслужба СБУ.

За даними слідства, Мураєв використовував підконтрольний йому телеканал "Наш" для масового поширення кремлівських наративів в інформаційному просторі України.

Як вважають в СБУ, політик цілеспрямовано використовував власний медіаресурс для маніпулювання суспільною думкою українців в інтересах РФ.

Насамперед це стосувалось подання викривленої інформації про внутрішню ситуацію в Україні та її сприйняття на міжнародній арені. У цьому зв’язку на початку лютого 2022 року проти телеканалу Мураєва були запроваджені санкції РНБО.

Після тривалих незалежних експертиз, які ініціювала Служба безпеки України нині остаточно підтверджено факти підривної діяльності фігуранта проти державної безпеки України. Мураєву висунули звинувачення за двома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Що відомо про Євгена Мураєва

Євген Мураєв — депутат Харківської обласної ради двох скликань, народний депутат України VII і VIII скликань від "Опозиційного блоку", з 3 червня 2016 позафракційний. Власник телеканалу "НАШ". Мураєв — колишній голова політради партії "За життя" (нині "ОПЗЖ" - ред.), згодом — керівник партії "Наші" (обидві партії орієнтовані на "зближення" України з Росією).

Міністерство закордонних справ Великої Британії у січні 2022 року заявило, що Росія прагне встановити в Україні проросійського лідера, а потенційним кандидатом є колишній депутат Євген Мураєва. У відповідь, російське зовнішньополітичне відомство порадило Великій Британії "припинити провокаційну діяльність".

В Офісі президента тоді заявили, що інформація, яку оприлюднило МЗС Великої Британії, свідчить про те, що західні партнери України "почали жорстко називати речі своїми іменами й виводити на чисту воду тих чи інших "друзів РФ".

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що оприлюднена британською розвідкою інформація не є новиною, а відповідні українські служби мають всі необхідні відомості про потенційних агентів РФ.

У лютому 2022 Володимир Зеленський ввів у дію санкції щодо телеканалу "Наш". Мураєв заявив, що влада робить помилку, яка може стати "вироком Зеленському".

У червні 2022 року суд заборонив партію "Наші", яку заснував екснардеп Євген Мураєв.

Восени 2022 року співробітники СБУ провели серію обшуків за місцями проживання та в офісах Мураєва. Під час слідчих дій за адресами фігуранта виявили готівку в російських рублях, зброю, комп’ютерну техніку і мобільні телефони з доказами незаконних дій.

У Харкові обливали червоною фарбою рекламні щити з Мураєвим, виступаючи проти його діяльності та риторики на користь РФ.

На початок