Як на Хмельниччині вирощують осетрових й лососевих

Як на Хмельниччині вирощують осетрових й лососевих

Як на Хмельниччині вирощують осетрових й лососевих
. Фото: Суспільне Хмельницький

Від ікри до товарної риби в півтора-два кілограми минає два з половиною роки. З мальків у відкритих водоймах виживає половина — надто багато мають ворогів серед риб, плазунів та пташок. Так про вирощування риби розповідають у Хмельницькому рибному господарстві.

Як це відбувається у водоймах поблизу Меджибожа — у матеріалі Суспільного Хмельницький.

Працівник Хмельницького рибгоспу Юрій Лисак розповів, що зараз у кожній ванні перебуває приблизно 200 тисяч рибинок товстолоба, білого амура та коропа. Вирощують мальків з ікри. Її запліднюють, після інкубації з неї вилуплюються личинки, підростають та стають мальками. За три тижні їх переносять у ванни. А коли рибинки трохи підростуть та зміцніють, їх перевозять у відкриті водойми.

Мальки перед тим як потрапити у відкритті водойми перебувають у спеціальних ваннах.
Мальки перед тим як потрапити у відкритті водойми перебувають у спеціальних ваннах. Фото: Суспільне Хмельницький

Також у рибному господарстві є окрема водойма в якій вирощують лососевих та осетрових. Там найчистіша вода через те, що всюди стоять фільтри. Фінансова директорка рибгоспу Оксана Бакалець розповідає: осетрові та лососеві — не типові для нашого регіону види риб, які могли не прижитися в наших водоймах. Тому, каже, перш ніж їх вирощувати, ретельно готувалися й обраховували видатки на проєкт.

"Якщо це вигідно і для підприємства, то ми завжди відкриті для нових ідей і для створення отаких нових проєктів. Надалі ми плануємо збільшувати штат за мірою збільшення потужностей", — говорить Оксана Бакалець.

В одній із водойм вирощують лососевих та осетрових.
В одній із водойм вирощують лососевих та осетрових. Фото: Суспільне Хмельницький

Перших осетрів, куплених на київських фермах, запускали в водойму у 2022 році. Юрій Лисак каже: від ікри до товарної риби в півтора-два кілограми минає два з половиною роки. З мальків у відкритих водоймах виживає половина, оскільки вони мають надто багато ворогів серед риб, плазунів та пташок.

Працівник виробничого цеху показав бляшані й скляні банки з пробною партією рибних консервів. Це — товстолоб, короп та форель в олії й томаті, печінка щуки й оселедці.

Пробна партія рибних консервів.
Пробна партія рибних консервів. Фото: Суспільне Хмельницький

Перший заступник підприємства Андрій Гончаров каже: будівництво цеху закінчили місяць тому та сім місяців чекали на дозволи Держпродспоживслужби розпочати виробництво рибних консервів.

"Ми виготовлятимемо продукцію для внутрішнього ринку. Перш за все — це Хмельницький і Хмельницька область", — сказав Андрій Гончаров.

За його словами, до 2025 року більшу частину вирощеної риби планують переробляти.

Водойма де вирощують рибу.
Водойма де вирощують рибу. Фото: Суспільне Хмельницький

Поглянути на результати хмельницьких рибників приїхали їхні колеги з Литви. Очільник єдиного в країні громадського об’єднання рибалок та переробників риби Роландас Моркунас каже: у таких областях, як Хмельницька, саме час втілювати економічні проєкти.

"Я думаю, що обов’язково зараз треба це робити й не запізнитися. Тому що війна, звичайно, закінчиться і ви переможете, і не тоді треба починати, а зараз, якщо тільки є можливість. Уже треба готуватися, що будете робити в перший день після війни. Ви йдете в Європейський Союз, там конкуренція дуже сильна, ви повинні підтягнутися", — каже Роландас Моркунас.

За його словами, і риба, вирощена на органіці, і консерви з неї без додавання шкідливих консервантів можуть стати товаром, з яким Україна могла б увійти на європейський ринок.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок