На Хмельниччині експортери меду через війну зменшили обсяги

На Хмельниччині експортери меду через війну зменшили обсяги

11 тисяч тонн меду щороку експортувало в країни Європи та Америку ізяславське підприємство, що на Хмельниччині, та у зв’язку з війною постачання зменшилися до семи з половиною тисяч тонн.

Темпи експорту скоротили вимушено через низку причин, розповів співзасновник та співвласник виробництва Валентин Паньковський.

Пасічник Микола Щащенко з Гуляй-Поля Запорізької області розповів, живе тепер в селі неподалік Ізяслава та має невелику пасіку.

"Той щось дав, той дав вулика, і таким чином ми підіймаємо пасіку", — каже Микола Щащенко.

На Хмельниччині експортери меду через війну зменшили обсяги
Пасіка в селі неподалік Ізяслава, травень 2024. Суспільне Хмельницький

За його словами, на Хмельниччині живе понад два роки, сюди переїхав на запрошення давнього бізнесового партнера Валентина Паньковського, на підприємство якого постачав мед з власної пасіки, яку мусив покинути в Гуляй-Полі, бо вивезти було неможливо. "Вона була під обстрілами. В нас була сімейна пасіка дуже велика, 400 сімей було. Нема її вже. Розбита. Я думаю, до 50 кілограмів постараємось дати".

Свою пасіку Микола Щащенко навесні вивозить в поля. Так роблять і на ізяславському підприємстві, яке експортує мед з 1996 року, розповів Валентин Паньковський.

"В нас 500 бджолосімей пасіка. В хороший рік це 50 тонн меду. За планом, 10 тисяч тонн заготовити. Це не тільки з нашої пасіки, це дрібничка — те, що в нас є те, що ми збираємо".

На Хмельниччині експортери меду через війну зменшили обсяги
Бджоли на пасіки у селі біля Ізяслава, травень 2024. Суспільне Хмельницький

Тому, каже, заготовляють мед з усієї України, його зразки перевіряють у лабораторії підприємства. Продукт має бути без домішок, пестицидів, медпрепаратів, антибіотиків, з органічно сертифікованих пасік, бо такі вимоги й в Євросоюзі, і в Сполучених Штатах, каже завідувачка лабораторії Ірина Кузьмук.

"Антибіотиків ми не знаходимо в меді наразі. Мед має бути натуральний, нефальсифікований, бджіл не мають догодовувати цукровими сиропами".

Такий мед фасують в діжки та експортують. У першому кварталі цього року відправили за кордон дві з половиною тисячі тонн продукту, що вдвічі більше, ніж за цей період торік, розповів Валентин Паньковський. Микола Щащенко каже: мед в Запорізькій області був більше соняшниковий. Саме його тепер бракує імпортерам, каже Ірина Кузьмук.

"В нас відпали території. Багато от соняшникового гарного меду в нас було в Запорізькій, Донецькій, Харківській областях. Там основна маса соняшникового меду йшла до нас з цих регіонів. Але, на жаль, багато заготівельників вже зараз з нами не працюють".

Співзасновник та співвласник підприємства Валентин Паньковський каже: втрати від війни величезні.

"Ми не встигли вивезти з територій, які окупували, близько 300 тонн меду. В нас є фотографії, де з діжки з медом стирчать осколки. Десь розікрали, десь знищили. Втрачено безповоротно. Суму, щоб не лякатися, не буду називати. У нас не існує чогось такого, як реєстрація втрат бізнесу".

На Хмельниччині експортери меду через війну зменшили обсяги
Ізяславське підприємство з виробництва меду, травень 2024. Суспільне Хмельницький

За його словами, повномасштабне вторгнення змінило й логістику експортування меду в західну Європу.

"Політичні загравання Польщі. Коли до Польщі веземо через Угорщину, Румунію, Словаччину, проїжджаємо пів Європи, і логістика подорожчала більш ніж вдвічі, а клієнти-імпортери, то їх це не цікавить".

Та найбільшою проблемою, розповів Валентин, є кадри. Чоловіки йдуть на війну, а робота на підприємстві все більше чоловіча, фізично важка. Валентин каже, попри війну, Україна залишається одним із найбільших виробників та експортерів меду, а український продукт — одним із найкращих. Його, окрім гречаного, залюбки купують в західній Європі та Америці.

На Хмельниччині експортери меду через війну зменшили обсяги
Зразки меду, який перевіряють у лабораторії, травень 2024. Суспільне Хмельницький

"Два роки німецькі лабораторії проводили дослідження взірців меду зі всього світу та український мед серед перших, найкращих, де практично немає фальсифікованого меду і де немає меду з залишками ліків", — розповів Валентин Паньковський.

За його словами, коли раніше європейські пакувальники навіть не вказували на етикетках, звідки мед та який його відсоток з кожної країни, і споживачі навіть не знали, що їдять український продукт, то тепер ЄС зобов’язала інформувати про це споживачів.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram, Facebook та Threads.

На початок