На Київщині знайшли рештки британських винищувачів часів Другої світової війни

На Київщині знайшли рештки британських винищувачів часів Другої світової війни

На Київщині знайшли рештки британських винищувачів часів Другої світової війни
. Фото: Національний музей авіації України

На Київщині в лісі знайшли решти восьми британських винищувачів Hawker Hurricane часів Другої світової війни. Ці літаки Велика Британія відправили до Радянського Союзу після вторгнення нацистської Німеччини в 1941 році в межах ленд-лізу. Про це повідомляє BBC.

Авіаційні експерти кажуть, що це перший випадок, коли на території України було знайдено рештки такої кількості "Харрикейнів". "Дуже рідко можна знайти цей літак в Україні. Це дуже важливо для нашої історії авіації, тому що раніше тут не знаходили жодного літака з ленд-лізу", — каже колишній пілот авіакомпанії Олексій Штан, який керує розкопками.

Загалом, близько 3 тисяч "Харрикейнів" відправили до СРСР між 1941 і 1944 роками для підтримки радянських військових зусиль. Більшість з них знищили в бою, або пізніше розібрали на запчастини. Але деякі "Харрикейни" були навмисно розбиті і поховані після війни, щоб Радянському Союзу не довелося платити Сполученим Штатам. Відповідно до законодавства про ленд-ліз, СРСР був зобов'язаний платити за будь-яку передану військову техніку, що залишилася неушкодженою після закінчення бойових дій, пише BBC.

Зазначається, що Національний музей авіації України зараз проводить розкопки вручну. Співробітники музею прагнуть ідентифікувати якомога більше літаків, щоб їх можна було зібрати і виставити на огляд.

"Харрикейни є символом британської допомоги в роки Другої світової війни, так само, як ми дуже цінуємо британську допомогу сьогодні. Великобританія є одним з найбільших постачальників військової техніки до нашої країни. У 1941 році Британія першою почала масово постачати винищувачі до Радянського Союзу. Зараз Великобританія є першою країною, яка надає нашим збройним силам крилаті ракети Storm Shadow", — завідувач науково-дослідної частини музею авіації Валерій Романенко.

Вважається, що нині у світі є лише 14 відновлених "Харрикейнів", які можуть літати, пише BBC.

На початок