Будапешт не схвалює плани ЄС щодо збільшення фінансування України — Орбан

Будапешт не схвалює плани ЄС щодо збільшення фінансування України — Орбан

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото: АР

Угорщина не схвалює плани Єврокомісії надати Україні більше грошей і не бажає вносити додаткові гроші для фінансування збільшених витрат ЄС на обслуговування боргу за позикою.

Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв'ю державному радіо.

"Ясно одне: ми, угорці, не дамо більше грошей Україні, поки вони не скажуть, куди поділися попередні кошти на суму близько 70 мільярдів євро", — сказав Віктор Орбан.

Орбан додав, що вважає "смішним і абсурдним" те, що Угорщина повинна вносити більше грошей для фінансування витрат на обслуговування боргу.

"Ми вважаємо абсолютно смішним і абсурдним те, що ми повинні вносити більше грошей для фінансування витрат на обслуговування боргу за позикою, з якої ми досі не отримали кошти, які ми маємо право отримати", — сказав очільник уряду Угорщини.

Зазначається, що Будапешт, як і Варшава, не отримали кошти з фонду відновлення Євросоюзу через суперечку щодо верховенства права.

29 червня лідери ЄС заявили, що візьмуть на себе довгострокові зобов’язання щодо зміцнення безпеки України, оскільки президент Володимир Зеленський закликав їх розпочати роботу над новим пакетом санкцій проти Росії.

Своєю чергою Віктор Орбан сказав, що майже немає шансів, що країни-члени ЄС схвалять ці фінансові плани й почнеться "довга боротьба".

Позиція Угорщини щодо війни Росії проти України

Відносини між Україною та Угорщиною залишалися напруженими через позицію угорського уряду стосовно санкцій проти Росії. Зокрема, країна не підтримувала посилення обмежень проти російського нафтового і газового сектору. Крім цього, 31 травня 2022 року Орбан заявив, що країна домовилася із ЄС і отримала дозвіл купувати російську нафту.

У червні 2022-го старший радник прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заявив, що ЄС має припинити запроваджувати санкції проти Росії через її вторгнення в Україну і натомість домагатися припинення вогню та початку переговорів.

Згодом Орбан заявив, що Захід має припинити озброювати Україну і зосередитися на мирному врегулюванні. Речник міністерства Олег Ніколенко зазначив, що на другий день після візиту міністра закордонних справ Угорщини до Москви, де він просив збільшити обсяги постачання російського газу, Орбан поновив риторику про неефективність санкцій ЄС проти РФ.

За даними угорських ЗМІ, 21 вересня на закритій зустрічі із законодавцями Орбан заявив, що ЄС повинен скасувати свої санкції проти Росії до кінця цього року, адже вони шкодять більше самим європейцям, ніж Росії. Також Угорщина тривалий час виступала проти надання Україні 18 мільярдів фінансування від ЄС.

18 листопада міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недієвими антиросійські санкції ЄС і закликав піти у відставку лідерів країн ЄС, які виступали за обмеження.

При цьому, за даними соціологічного інституту Publicus, в Угорщині зростає невдоволення проросійським курсом уряду Віктора Орбана.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ставлення Угорщини до України лишиться незмінним, допоки прем'єром лишається Віктор Орбан.

На початок