Спортивна гімнастика: Євро-2024
Спортивна гімнастика: Євро-2024
"Мене тут ніхто не чекав". Екслідерка збірної з художньої гімнастики Влада Нікольченко повернулася після дворічної паузи

"Мене тут ніхто не чекав". Екслідерка збірної з художньої гімнастики Влада Нікольченко повернулася після дворічної паузи

Ексклюзивно
"Мене тут ніхто не чекав". Екслідерка збірної з художньої гімнастики Влада Нікольченко повернулася після дворічної паузи
. Влада Нікольченко. European Gymnastics/Simone Ferraro

Українка прокоментувала несподіване повернення, підготовку до якого приховувала від збірної, та розповіла про реакцію колег по команді – для Суспільне Спорт.

Колишня лідерка збірної України з художньої гімнастики Влада Нікольченко відновила змагальну кар'єру після дворічної паузи. Її першим турніром після повернення став чемпіонат України, що триває в Києві.

До пандемії коронавірусу Нікольченко була беззаперечною №1 серед українських гімнасток. Її найуспішнішим роком був 2019-ий, коли спортсменка вперше піднялася на п'єдестал чемпіонату світу й Європи, а також Європейських ігор.

Востаннє ж Влада виходила на килим улітку 2021 року: у червні на чемпіонаті Європи у Варні, де посіла 13-те місце в особистому багатоборстві, та в липні на Гран-прі в Тель-Авіві. Того року Нікольченко не відібралася до олімпійської збірної на Ігри в Токіо, де Україну врешті представляли Христина Погранична й Вікторія Онопрієнко, та невдовзі переїхала в ОАЕ.

Два роки по тому Влада оголосила, що повертається жити в Україну, і 20 червня прибула до столиці. У своєму Instagram спортсменка написала, що рішення далося їй непросто, але вона "заряджена як ніколи". Як гімнастка пояснює цей крок та які має цілі на камбек, Нікольченко розповіла Суспільне Спорт.

Чому вирішила повернутися

"Увесь час, коли мене питали, чому я завершила кар'єру, завжди казала: "Я її не завершила". Я це не просто так казала", – пояснює Нікольченко. Гімнастка розповіла, що планувала повноцінне повернення ще на початку 2022 року й навіть з 2021-го заготувала нові постановки. Проте в лютому в неї виявилиПлече турбувало Нікольченко ще в 2021 році, проте про серйозність травми гімнастка дізналася лише після обстеження взимку. серйозну травму плеча, що потребувала хірургічного втручання. А згодом почалася повномасштабна війна, і думки про відновлення кар'єри відійшли на другий план.

"Спорт я взагалі не кидала. Майже кожен день тренувалася в залі, бігала, качалася. Це трошки інші вправи, але все ж таки тримала себе у формі. Могла гімнастикою місяць займатися, потім два тижні відпочивати, потім знов. Про це просто ніхто не знав, але я готувалася впродовж усіх цих двох років".

У вересні 2022 року Владі прооперували плече, що, хоч і не сповна, покращило ситуацію. Після цього їй майже три місяці не можна було займатися спортом, але гімнастка все одно "намагалася бігати, коли був ще бандаж на руці". А тоді – "відновилася, зібралася з силами й ось, приїхала".

Тренерок збірної Нікольченко не тримала в курсі своєї підготовки й не розповідала про бажання знову виступати. Лише за два тижні до приїзду Влада наважилася зателефонувати головній тренерці збірної Ірині Дерюгіній та повідомити про свій намір.

"Сказала: "Хочу спробувати повернутися. Що ви на це скажете?" Не знала, яка буде її реакція, – згадує Нікольченко. – Вона відповіла: "Приїжджай, якщо хочеш. Спробуємо". Я купила квитки, підшукала квартиру, зібрала речі – і я тут".

Як відреагували у збірній

"Усі по-різному. Я розумію, що мене тут ніхто не чекав, і ніхто мене не буде сприймати з якоюсь радістю. Але, якщо чесно, мене це взагалі не турбує. Я приїхала сюди зі своїми цілями, не шукати якоїсь підтримки. Мене рада бачити Ірина Іванівна. До мене нормально ставляться інші тренери. Щодо дівчат, мене це не турбує. Мені здається, я б на їхньому місці також так реагувала. Вони тут два роки працювали. Всі вважають, що я тільки відпочивала, і тут така повернулася в команду: "Здрастуйте".

"У них тут без мене була конкуренція, а тут ще я приїхала, – зазначає Влада. – Зараз намагаюся конкурувати, але розумію, що це ще не та конкуренція, до якої я хотіла б прийти. Я це зрозуміла з цього чемпіонату України та не будую якихось ілюзій. Працюємо. Усе зразу, з одного кроку, не вийде".

Як минули перші виступи

На підготовку з командою в Києві у Влади був лише тиждень. І коли вона врешті вийшла на змагальний килим, "не відчувала ніг і рук". Тривала відсутність практики позначилася на "чистоті" й загальному рівні виступів українки. Серед помилок, зокрема, було падіння на повороті у вправі з обручем.

ОНОВЛЕНО: У багатоборстві Нікольченко посіла 12-те місце з сумою балів 117.45 (різниця з переможницею Вікторією Онопрієнко – 22.25 бала). Також Влада вийшла до двох фіналів, показавши восьмий результат у вправах із м'ячем та стрічкою.

"Трошки тяжко: морально, емоційно, фізично, – описує свої відчуття гімнастка, якій важче дався другий день. – У перший був стрес, у другий – апатія".

До того ж нагадала про себе травма: після першого змагального дня було важко підняти руку. Щодо цього питання Нікольченко ще радитиметься з лікарями, але вже зараз розуміє: операція була помічною, проте подіяти на 100% саме для занять професійним спортом не могла.

Наразі ж головною проблемою Влада вважає відсутність змагального досвіду. "Що тут за тиждень напрацювала, те й навиступала", – каже Нікольченко. Хоч в Еміратах вона продовжувала тренуватися, можливостей для інтенсивної підготовки в неї там не було.

"Там [в ОАЕ] я тренувала дітей, інші справи були, робота, – визнає спортсменка. – Інколи могла тільки розминку зробити й пропускала своє тренування, бо дітям треба приділити час. Якщо дітей небагато було, могла й із музикою робити прогони. Тут [у Києві] уже все буде по-іншому".

"Стара Влада готувалася до змагань одним чином, а зараз я маю підібрати для себе інші "ключики". На тренуваннях у мене все добре виходить, у доволі спокійному режимі. Я нормально себе почуваю на килимі з предметом. Але на змаганнях владнати зі стресом, емоціями, адреналіном, зібрати себе вкупу, щоб не тряслися ноги, після двох років важко. Відчуваю, саме змагальної практики зараз не вистачає".

Водночас, за словами Нікольченко, проблем з адаптацією до нових правил, за якими вона виступала вперше, в неї не було: "Немає якихось нюансів, які не виходили б. У мене доволі старий набір елементів залишився. По предмету плюс-мінус те саме. Узагалі з Олімпіади для мене мало що змінилося. Мене влаштовують правила".

Що Нікольченко планує робити далі

Нині в планах українки – тренування зі збірною в Києві. "Я поки не претендую, щоб мене брали в склад на Кубок світу. Я все розумію. Ніхто не поступиться місцем, – ділиться Влада. – Але я налаштована працювати й доводити, що повинна тут бути".

Нікольченко впевнена, що до наступного сезону "точно" прийде до оптимальної форми, хоча мріє зробити це значно швидше: "Хотілось би ще до чемпіонату світу23-27 серпня в іспанській Валенсії.. Але не можна загадувати. Не знаю, як себе почуватиму".

Хто така Влада Нікольченко

  • 20-річна українська художня гімнастка, родом із Харкова.
  • Бронзова призерка чемпіонату світу та Європи-2019 у вправах із булавами.
  • Дворазова бронзова призерка Європейських ігор-2019 (обруч, булави).
На початок