Лукашенко скористається посередництвом у врегулюванні заколоту Пригожина — ISW

Лукашенко скористається посередництвом у врегулюванні заколоту Пригожина — ISW

Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко. AP

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко скористається посередництвом у врегулюванні заколоту Євгена Пригожина і затримуватиме формалізацію Союзної держави Росії та Білорусі або запобігатиме використанню Путіним білоруської армії в Україні.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Фахівці ISW проаналізували ситуацію із заколотом ПВК "Вагнера".

Зокрема вказується, що пізно ввечері 24 червня Кремль оголосив, що білоруський президент Олександр Лукашенко домовився, що власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин поїде до Білорусі і його не будуть притягувати до кримінальної відповідальності в Росії, а частина "вагнерівців" підпише контракти з Міноборони Росії. Зазначається, що жодному з найманців ПВК "Вагнер" не буде пред'явлено звинувачень за участь у збройному повстанні.

Речник Кремля Дмитро Пєсков оголосив, що російська влада закриє кримінальну справу проти Пригожина, який поїде до Білорусі, подякував Лукашенку за його роль у посередництві в укладенні угоди з "вищою метою – уникнути кровопролиття".

Перед цим пресслужба білоруського президента повідомила, що Лукашенко провів переговори з Пригожиним, і стверджувала, що Лукашенко і Путін домовилися про "двосторонні дії" з метою врегулювання конфлікту. Лукашенко наголосив на важливості уникнення "кривавої бійні" і забезпечення гарантій безпеки для бійців "Вагнера".

Після першого білоруського повідомлення Євген Пригожин випустив аудіозвернення, в якому заявив, що його "марш за справедливість" досяг своєї мети й що він наказав бійцям ПВК "Вагнер" повернутися на свої позиції, щоб запобігти переростанню ситуації в криваву бійню. При цьому Пригожин не згадав у своїй заяві ні про причетність до конфлікту Лукашенка, ні про деталі домовленості, що була досягнута в результаті переговорів.

"Заколот Пригожина продемонстрував, що російським військам бракує резервів у багатьох тилових районах, і майже напевно погіршить моральний дух російських військових в Україні, що українські війська можуть використати для коригування спроб прориву російської оборони", — зазначають аналітики ISW.

В Інституті також припускають, що домовленість за посередництва Лукашенка, найімовірніше, ліквідує ПВК "Вагнер" як незалежного гравця на чолі з Пригожиним у її нинішньому вигляді, хоча окремі елементи групи можуть продовжувати існувати в підпорядкуванні Міноборони РФ.

"Лукашенко, ймовірно, намагатиметься використати деескалацію збройного повстання для досягнення своїх цілей, таких як затримка формалізації Союзної держави Росії та Білорусі або запобігання використанню Путіним білоруських сил в Україні", — йдеться у звіті.

Аналітики вказують, що незрозуміло, як Москва визначатиме особовий склад "Вагнера" як такий, що не брав участі в заколоті, і в заяві Пєскова не уточнюється подальша доля особового складу "Вагнера", який брав участь у повстанні, окрім як отримання помилування.

Зазначається, що Пригожин майже напевно спланував заколот заздалегідь, зважаючи на координацію і швидкість пересування "Вагнера", але аналітики Інституту не можуть підтвердити цю гіпотезу.

Крім того, в огляді йдеться, що збройний заколот Пригожина, ймовірно, ще більше підірвав підтримку ПВК "Вагнер", змусивши пов'язані з ним регіональні органи влади та вербувальні організації засудити дії Пригожина.

Вказується і на те, що наразі незрозуміло, чи заручився Пригожин підтримкою командирів або рядового складу "Вагнера" перед укладенням угоди, і багато "вагнерівців", ймовірно, будуть незадоволені необхідністю підписання контрактів з Міноборони РФ, демобілізації або передислокації за межі України.

"Кремль зараз перебуває у стані глибокої нестабільності. Угода з Лукашенком – це короткострокове, а не довгострокове рішення, а спроба заколоту Пригожина оголила слабкі місця в Кремлі та російському Міноборони", — зауважують аналітики.

Припущення, що повстання Пригожина, реакція Москви та посередництво Лукашенка були інсценовані Кремлем, є абсурдними, додали в ISW.

Що відомо про заколот Пригожина

У Росії близько доби тривав бунт "вагнерівців".

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу".

Міноборони РФ назвало заяву про обстріл "вагнерівців" "інформаційною провокацією", водночас проти Пригожина порушили кримінальне провадження за фактом "організації військового заколоту".

Уранці 24 червня президент РФ Путін у відеозверненні заявив, що Збройні сили Росії отримали наказ ліквідувати "заколотників" і назвав події "ударом в спину".

Про те, що Пригожин погодився припинити заколот повідомила пресслужба президента Білорусі Лукашенка. Переговори з Пригожиним вів Лукашенко, заявили в його пресслужбі.

На початок