"Закон не відповідає нормам ЄС": Зеленський відповів, чому досі не підписав закон про заборону книжок із Росії

"Закон не відповідає нормам ЄС": Зеленський відповів, чому досі не підписав закон про заборону книжок із Росії

"Закон не відповідає нормам ЄС": Зеленський відповів, чому досі не підписав закон про заборону книжок із Росії
. Фото: ОПУ

Володимир Зеленський відповів на петицію щодо заборони ввезення і розповсюдження видавничої продукції з Росії та Білорусі — її опублікували 20 червня. У відповіді президент пояснив, чому закон досі не підписаний.

За словами Зеленського, Міністерство юстиції та Міністерство закордонних справ рекомендували накласти вето на закон.

Зокрема, у Мінʼюсті заявили, що він суперечить частині третій статті 10Стаття 10, частина третяВ Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. та частині другій статті 24Стаття 24, частина другаНе може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Конституції України.

Також у МЗС зазначили, що у наявній редакції закон не відповідає нормам та стандартам ЄС у сфері прав людини, зокрема щодо свободи думки, захисту прав національних меншин, заборони дискримінації за мовною ознакою. Тож документ може ускладнити переговори про вступ України до Європейського Союзу.

Зеленський зауважив, що закон надали представнику ЄС для додаткової оцінки.

Крім того, президент доручив Кабінету Міністрів додатково опрацювати порушене в петиції питання з урахуванням думки зацікавлених сторін, позиції ЄС та поінформувати про результати.

#ЧасПідписатиКнижковийЗакон

Депутати Верховної Ради підтримали закон 2309-ІХ ще в червні 2022 року, але оскільки президент так і не підписав його, у соціальних мережах письменники, видавці та інші користувачі влаштували флешмоб.

Учасники акції з 19 червня публікують малюнок українського художника Нікіти Тітова із закликом та хештегом #ЧасПідписатиКнижковийЗакон.

"Видавнича продукція агресора — це теж окупація (...) Пане президенте, підтримайте позицію парламенту, книжкової спільноти та громадянського суспільства. Виконайте свій конституційний обов’язок. Захистіть наш культурний простір від "русского мира"", — наприклад написала Оксана Забужко.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок