Зеленського закликають підписати закон про ввезення книжок із Росії та Білорусі: у соцмережах влаштували флешмоб

Зеленського закликають підписати закон про ввезення книжок із Росії та Білорусі: у соцмережах влаштували флешмоб

Зеленського закликають підписати закон про ввезення книжок із Росії та Білорусі: у соцмережах влаштували флешмоб
. Колаж Суспільне Культура

У соціальних мережах письменники, видавці та інші користувачі влаштували флешмоб, закликаючи Володимира Зеленського підтримати закон 2309-ІХ про заборону ввезення й розповсюдження російських книжок. Його влітку 2022 року ухвалила Верховна Рада України, але президент досі не підписав.

Учасники акції публікують малюнок українського художника Нікіти Тітова із закликом та хештегом #ЧасПідписатиКнижковийЗакон.

"Видавнича продукція агресора — це теж окупація (...) Пане президенте, підтримайте позицію парламенту, книжкової спільноти та громадянського суспільства. Виконайте свій конституційний обов’язок. Захистіть наш культурний простір від "русского мира"", — наприклад написала Оксана Забужко.

флешмоб
Оксана Забужко серед тих, хто закликає Зеленського підписати книжковий закон. Скрнішот зі сторінки у Facebook

До флешмобу уже долучилися Валерій Пекар, Володимир В’ятрович, Тамара Горіха Зерня, Ганна Гопко, Ігор Козловський, видавці Антон Мартинов, Олександр Красовицький, Віктор Круглов, Юлія Орлова та інші.

Про що закон

Закон 2309-ІХ забороняє імпорт книжок з Росії та Білорусі та передбачає, що в Україні книжки видаватимуть в перекладі українською чи мовами корінних народів. Закон також перекриває можливості ввезення видань антиукраїнського змісту.

Також цим документом:

  • посилюється обмеження щодо ввезення та розповсюдження видавничої продукції антиукраїнського змісту;
  • посилюється недопущення впливу Росії на український книжковий ринок;
  • для видань, виданих російською та таких, що ввозяться з інших країн, буде створено окремий дозвільний порядок.

Зеленського вже закликали невідкладно підписати закон про заборону ввезення і розповсюдження видавничої продукції держави-агресора через петицію. Вона набрала понад 25 тисяч необхідних підписів.

Заборона книжок з Росії

Обмеження на ввезення книжок із Росії почали діяти ще у 2016 році — але тоді це стосувалося лише тих книжок, у яких визначали антиукраїнський зміст. Перевірку здійснювала Експертна рада при Держкомтелерадіо.

Після початку повномасштабного вторгнення, 6 березня, у Держкомтелерадіо опублікували наказ, в якому призупинили видачу та зупинили дію дозволів на ввезення видавничої продукції з території Росії.

Влітку 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7273-д, який забороняє російську музику в українських медіа та громадському просторі.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок