"В мене на полі перша лінія оборони". Як агровиробник із Херсонщини переїхав на Львівщину

"В мене на полі перша лінія оборони". Як агровиробник із Херсонщини переїхав на Львівщину

"В мене на полі перша лінія оборони". Як агровиробник із Херсонщини переїхав на Львівщину
. Агровиробник із Херсонщини Олександр Кравцов. Фото: Суспільне Львів

Олександр Кравцов – агровиробник з Херсонщини, торік релокував своє підприємство на Львівщину. Там вирощував овочі на 60 гектарах землі. Олександр розповів Суспільному про переїзд на Львівщину та відновлення діяльності.

Олександр Кравцов виїжджав із Херсонщини у перший день повномасштабного вторгнення – 24 лютого. Зараз ця територія – окупована.

"Все повністю під контролем РФ і там в мене на полі перша лінія оборони, бункера стоять. Трактори, все залишилось там, повністю навісне обладнання, вся техніка, яка потрібна для роботи", – розповідає Олександр Кравцов.

Поле агровиробника із Херсонщини
Поле, яке орендує Олександр. Фото: Суспільне Львів

На Львівщині агровиробник орендує 23 га землі. Вирощує буряк, моркву, капусту, гарбуз. Каже, морква не зійшла, доведеться пересіювати.

"Такої проблеми в Херсоні би не було, тому що дається крапельна стрічка, і воно собі крапає постійно і постійно є вода. В Херсоні, як добре постаратися, і три урожаї можна було отримати, а тут – один", – пояснює Олександр.

Аграрій розповідає через відсутність поливу, урожай буде вдвічі меншим, ніж на Херсонщині. Окрім відсутності поливу, основними проблемами вирощування овочів на Львівщині є кліматичні умови і специфіка ґрунту, каже агроном-консультант агропідприємства Руслан Амбарцумян.

"Ми зіткнулися з першою проблемою – це ґрунтово-кліматичні умови. Тому що у Львівській області дуже специфічні ґрунти", – каже Руслан Амбарцумян.

"В мене на полі перша лінія оборони". Як агровиробник із Херсонщини переїхав на Львівщину
Буряк на полі Олександра. Фото: Суспільне Львів

На Львівщині вирощуванням овочів займається 55 агропідприємств, з них 5 у теплицях, каже директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман. Через ситуацію у Херсонській області на Львівщині планують до кінця року збільшити посіви так званого "борщового набору" на 7 відсотків, проте цього недостатньо, щоб компенсувати дефіцит овочів з Херсонщини.

"Що таке дефіцит овочів, ми дізналися торік. Тому що та територія, яка є підтоплена, вона є окупованою і відповідно звідти не було поставок овочів. Всі ми побачили цибулю по 55 грн за кг, моркву по 50 грн за кг. Про такі ціни ми навіть не могли й думати. Україна залишалася недоімпортером овочів практично весь сезон", – пояснює Тетяна Гетьман.

Директорка обласного департаменту агропромислового комплексу додала, що за прогнозами ціни на овочі у 2023 році залишатимуться доволі високими, однак меншими ніж минулого сезону.

На початок