Покинуті алабаї й обпалені вівчарки. Як благодійники з Донеччини допомагають тим, хто рятує тварин

Покинуті алабаї й обпалені вівчарки. Як благодійники з Донеччини допомагають тим, хто рятує тварин

Покинуті алабаї й обпалені вівчарки. Як благодійники з Донеччини допомагають тим, хто рятує тварин
. Фото: Суспільне Донбас

Будки-конструктори, корм, нашийники і все, що потрібно для догляду за собаками розвозить по Харківській та Донецькій області благодійного фонду "Хатіко UА". Його засновник, житель Краматорська Сергій Оніщенко розповів: організація допомагає тим, хто прихистив собак на деокупованих територіях або доглядає щонайменше десять тварин і потребує допомоги. Під час останньої поїздки до Харківської області вантаж доставили до Ізюма та Оскола. Репортаж Суспільного — про втрачених і врятованих тварин.

Покинуті алабаї Сарана та Бетті

Жителька Ізюма Лариса Пасюк отримала від благодійників корм та будки для алабаїв, яких покинули власники, а вона прихистила.

"Наші красуні. Одна Сарана, пережила рік і два місяці. Тільки був початок війни, окупація, ми її знайшли, вона була дуже поганому стані, коли ми її підібрали. Виходили, вигодували. А Бетті до нас привів молодий чоловік. Він сказав, що якщо ви собаку не візьмете, ми її приспимо. Ми її забрали, ось вони у нас і живуть", — знайомить із собаками Лариса.

Покинуті собаки в Ізюмі на Харківщині
Фото: Суспільне Донбас

Разом із собаками Лариса пережила російську окупацію Ізюма.

"Сарана дуже боялась бомбардувань, вона ховалася весь час. Бетті вона сміливіша, вона поводилася гідно. Вона завжди гавкала, завжди чинила опір, завжди нас попереджала. Вона відчувала, до бомбардування відчувала, що обов'язково щось трапиться і стійко себе поводила", — розповідає Лариса Пасюк.

Алабай, якого покинули власники
Фото: Суспільне Донбас

Крім, корму та будок, волонтери привезли для Бетті та Сарани синьо-жовті нашийники.

"Ми наразі роздаємо будки тим людям, котрі тримають 10-15 тварин, тим, які всиновили вдочерили під час деокупації тваринок, тим, які доглядають за тваринками. Також ми роздаємо медикаменти, харчування для тварин, нашийники, повідки, все, що вони потребують", — розповідає директор благодійного фонду "Хатіко UA" Серій Оніщенко.

Директор благодійного фонду "Хатіко UA" Серій Оніщенко
Директор благодійного фонду "Хатіко UA" Серій Оніщенко.Фото: Суспільне Донбас

Прихистила собак після того, як власні загинули від голоду під час окупації

Наталя опікується чотирнадцятьма дорослими покинутими собаками та вісьмома цуценятами. Під час окупації Ізюма жінка не припиняла доглядати за тваринами.

"На жаль, мої собаки, вівчарки та їх дітки загинули, тому що годувати реально не було чим. Їжу треба було щодня діставати, шукали постійно. І не витримали. Інфекція кишкова, лікувати не було чим, вони пішли. Це були дуже розумні вівчарки, з якими я нічого не боялася", — ділиться жителька Ізюма Наталя Нестерова.

Волонтери привезли підопічним Наталі корми, повідки та нашийники. Будки доправили сюди раніше, нині собаки уже обжилися у них. Живуть тварини на території господарства місцевого жителя, який евакуювався за кордон, каже жінка.

Одна з нових підопічних Наталі прізвисько Мая нещодавно народила цуценят.

"Складні були пологи, двоє цуценят, на жаль, загинули. А двох довелося віднести до іншої мами. Її господар помер. На жаль, раніше вона до мене в руки не давалася. Інакше таких проблем, звичайно, не було б. Почала її підгодовувати, і коли їй довелося надавати допомогу, тварини це відчувають. Тепер бігає за мною слідом", — розповідає жінка про Маю.

Собаки, яких врятували з вогню після обстрілу в Куп’янську

Отримали будки та корми від волонтерів і собаки, яких перевіз до села Оскіл Дмитро. Чоловік за фахом ветлікар, керував власною клінікою у Куп’янську та мав готель для собак.

"Це був розплідник був середньоазіатських вівчарок, називався він "Доріне", федерації спортивно-службового собаківництва України. У день, коли почалася війна, ми були у клініці з персоналом", — пригадує Дмитро.

Після "прильоту" російських снарядів у двір ветклініки Дмитро прийняв рішення про евакуацію.

"З 5 на 6 березня почалося вночі просто пекло. Дев’ять прильотів у двір, горять вольєри, горить аптека, горить склад, горить офіс. Собаки всі обпалені, я сам ліз у вогонь їх витягав звідти. У кого не розвалився вольєр повністю, той застряг там діставали, витягували. Після чого вирішили, що життя, напевно, дорожче за клініку, за якісь матеріальні засоби і забрали собак, забрали співробітників і виїхали сюди в Оскол", — розповідає чоловік.

Допомога покинутим тваринам
Сергій Оніщенко насипає корм у вуличну годівницю для собак. Фото: Суспільне Донбас

Саморобні збірні будки для собак

Волонтери фонду "Хатіко UA" допомагають тваринам у Харківській, Донецькій, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській областях.

"Будки ми виготовляємо власноруч і роздаємо по області. Зараз будемо відправляти на Херсонщину 10 будок для тих тваринок, які були евакуйовані у Херсоні після наводнення. Будки від маленької 60 на 60 сантиметрів, до великих для таких собак, як алабаї, кавказькі вівчарки. Наразі виготовили 45 будок, всі різного розміру і далі хазяїн може збирати, як конструктор", — розповідає директор фонду Сергій Оніщенко.

Фонд "Хатіко UA", допомога покинутим тваринам
Фото: Суспільне Донбас

За місяць волонтери розвозять тваринам до двох з половиною тонн корму. У подальших планах, каже Сергій Оніщенко, збудувати шелтер на 100 собак та 200 котів. Наразі шукають земельну ділянку під будівництво.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок