У Миколаєві сформували перелік кандидатів до топонімічної комісії

У Миколаєві сформували перелік кандидатів до топонімічної комісії

У Миколаєві сформували перелік кандидатів до топонімічної комісії
Миколаївська міська рада. Фото: Архів Суспільне Миколаїв

У Миколаєві станом на 13 червня перелік кандидатів топонімічної комісії сформований та готовий для розгляду депутатами міськради. З 30 людей, які подалися особисто, або запропоновані громадськими організаціями та науковими установами, виберуть 11 кандидатів.

Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник Миколаївського міського голови Анатолій Петров.

Відповідно до “Положення про перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території міста”, комісія буде складатися з 15 членів: по два представники міської влади – управління культури та департаменту архітектури, а також 11 істориків, краєзнавців, філологів, громадських діячів.

За словами Анатолія Петрова, згідно із дорученням міського голови, до кінця червня 2023 року перелік мають затвердити профільні комісії міськради з питань законності, культури та архітектури.

Не пізніше початку липня 2023 року депутати міської ради мають затвердити склад топонімічної комісії шляхом рейтингового голосування.

Що відомо про перейменування Миколаєва

  • Топонімічна комісія приймає, розглядає пропозиції, виносить на громадські слухання та на підставі цього дає поради міській раді.
  • Сесія Миколаївської міської ради 27 квітня 2022 року затвердила нове "Положення про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів". Згідно з документом, перейменування об’єктів у Миколаєві має здійснювати міська рада за поданням міського голови після отримання рекомендації відповідної комісії та проведення громадського обговорення.
  • Три депутатські комісії Миколаївської міської ради у квітні 2022 року погодили проєкт положення щодо "Перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд, розташованих на території міста". Головна відмінність нового документу від положення, що діяло з 2015 року — чітко прописаний механізм створення топонімічної комісії.
  • Миколаївської міської ради VІІІ скликання планують звернутися до Державної судової адміністрації України щодо перейменування Ленінського районного суду міста Миколаєва на Інгульський районний суд відповідно до назви району міста.
  • Вулиця Московська в місті остаточно отримала назву Маріупольська. Відповідне рішення депутати міськради ухвалили під час засідання 28 липня 2022 року.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок