Власнику Delfi дали “другий шанс”, аби прибрати танкер з одеського пляжу

Власнику Delfi дали “другий шанс”, аби прибрати танкер з одеського пляжу

Власнику Delfi дали “другий шанс”, аби прибрати танкер з одеського пляжу
. Фото: Facebook/Андрій Ставніцер

Власнику затонулого танкера Delfi знову продовжили термін підйому судна. Якщо підрядник не впорається з роботами до 26 липня, судно прибиратиме Адміністрація морських портів України, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

За його словами, танкер не вдалося підняти до 20 липня через неправильні розрахунки.

“Вони не все врахували. До кінця цього тижня (до 26 липня, – прим.ред) у них є друга спроба. Потім судновласник буде відмовлятися від прав на танкер. Тоді операцію буде координувати АМПУ. Це буде вже повністю їх відповідальність. Тоді нам вже буде легше”, – наголосив міністр.

Власнику Delfi дали “другий шанс”, аби прибрати танкер з одеського пляжу
Перша спроба підняти танкер Delfi. Фото: Facebook/Андрій Ставніцер

Криклій взяв підйом Delfi під особистий контроль. Таке доручення посадовець отримав від прем’єрміністра Дениса Шмигаля під час засідання Кабміну. На думку очільника уряду, затонулий танкер – це зокрема й екологічна проблема.

“Ця проблема відтерміновується, історія затягнута, продовжуються якісь маніпуляції. Потрібно розблокувати нормальний режим судноплавства та ліквідувати екологічну загрозу”, – сказав Шмигаль.

Нагадаємо, 22 липня біля танкера Delfi знову зафіксували викид нафтопродуктів. Площа забруднення склала майже 80 квадратних метрів.Про це Суспільному розповів керівник відділу Державної екологічної інспекції морської акваторії Одеської області Віталій Караулов.

Він додав, що викиди палива фіксують практично кожного дня. За даними Караулова, це вже призвело до збитків у понад 15 тисяч доларів. Однак це не остаточна цифра, оскільки після кожного нового викиду нафтопродуктів сума збільшується, пояснив еколог.

Власнику Delfi дали “другий шанс”, аби прибрати танкер з одеського пляжу
Танкер Delfi на пляжі "Дельфін" в Одесі. Суспільне Одеса

Раніше капітан морського порту "Одеса" Кирило Цюпко розповів, що власник танкера просить відтермінувати термін підняття Delfi до 10 серпня. Натомість Адміністрація морських портів України попросила Цюпка відмовити судновласнику у подовженні терміну. За оцінкою АМПУ, у підрядника відсутні засоби, необхідні для підняття Delfi.

Роботи з вирівнювання судна почалися 18 липня. Однак підняти його не вдалося. Під час робіт обірвалось місце кріплення одного зі швартувальних кінців канату, повідомила прессекретарка Одеської міськради Наталя Мальцева.

19 липня співвласник компанії "ТІС", яка займається підйомом судна, Андрій Ставніцер, пояснив, що судно Delfi виявилося заважким, його підйом перенесли.

Що відомо

  • 22 листопада через шторм в Одеській затоці зірвало з якоря танкер Delfi. Його прибило до хвилерізу на пляжі "Дельфін". На борту були капітан та два члени екіпажу. Коли судно зазнало краху, їх евакуювали та направили до лікарні. Водолази витягли на берег усіх трьох членів екіпажу, які до того відмовлялись від допомоги.
  • 25 листопада капітан Одеського морського порту Кирило Цюпко повідомив, що Адміністрація морських торгівельних портів України почне самостійно знімати танкер Delfi з мілини приблизно за два тижні, якщо судновласник не зробить це сам.
  • Того ж дня, екологи зафіксували перевищення норми забруднення моря в 19 разів в районі танкера Delfi.
  • 29 листопада правоохоронці встановили, що танкер Delfi міг бути причетним до незаконних оборудок, через що, за ним велося постійне спостереження.
  • 20 лютого капітану танкера Delfi оголосили підозру, але 13 березня капітана танкера Delfi випустили з-під варти.
  • 21 травня в Одесі стався викид палива із затонулого танкеру Delfi.
  • 16 червня голова Одеської ОДА Максим Куций повідомив, що танкер Delfi планують прибрати з пляжу "Дельфін" в Одесі за допомогою повітряних балонів. Після цього буксири відтягнуть судно до порту.
На початок