ДБР затримало ексрегіонала, концерн якого продовжував забезпечувати російський ВПК навіть після початку війни

ДБР затримало ексрегіонала, концерн якого продовжував забезпечувати російський ВПК навіть після початку війни

ДБР затримало ексрегіонала, концерн якого продовжував забезпечувати російський ВПК навіть після початку війни
. Ексрегіонал Григорій Дашутін. Фото: ДБР

Співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали власників та топменеджмент концерну, який забезпечував продукцією російський військово-промисловий комплекс, у тому числі й організатора схеми, колишнього нардепа, члена партії Регіонів.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

"З 24 лютого 2022 року ділки поставили до Росії комплектуючих щонайменше на понад 160 млн грн", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що діяльність самої компанії було заблоковано у листопаді минулого року.

Як тоді повідомляла "УП", посилаючись на джерело в правоохоронних органах, йдеться про народного депутата 3-го і 4-го скликання Григорія Дашутіна і його концерн NICMAS.

"Наразі слідчі та оперативні працівники ДБР та прокурори ОГПУ проводять понад 30 обшуків. Зокрема, у колишнього нардепа серед розкошів у стилі "Пшонка стайл" знайдено книги, які звеличують Росію та пропагують її імперські наративи, російські відзнаки та навіть комсомольський значок, який турботливо зберігався серед цінних речей", — йдеться у повідомленні ДБР.

Фото: ДБР
Фото: ДБР

У пресслужбі бюро також додали, що у деяких підозрюваних були знайдені паспорти РФ і договори з Росією.

Фото: ДБР
Фото: ДБР

За результатами проведеного розслідування слідчі ДБР встановили, що до складу злочинної організації увійшло щонайменше 14 осіб, з-поміж близьких родичів екснардепа, менеджменту промислово-інноваційної групи компаній та громадян РФ.

Діяльність концерну NICMAS

Наприкінці листопада 2022 року працівники ДБР викрили та блокували міжнародний канал постачання комплектуючих для військово-промислового комплексу та об'єктів критичної інфраструктури РФ. Було арештовано майно та активи на 1 млрд грн.

Схема поставок концерну NICMAS. Інфографіка: ДБР
Схема поставок концерну NICMAS. Інфографіка: ДБР

Бюро також унеможливило участь зрадників-колаборантів, колишніх представників однієї з проросійських партій, у тендерних процедурах силових відомств Росії.

Правоохоронці встановили, що промислово-інноваційна група компаній родини колишнього нардепа Григорія Дашутіна з 2014 року забезпечувала держпідприємства РФ високоефективним та енергозберігаючим обладнанням, необхідним для сталого функціонування нафтогазовидобувних, гірничих, металургійних, хімічних, вугільних і транспортних підприємств. Серед них були структури оборонно-промислового комплексу Росії.

Концерн займав друге місце у поставках продукції для російських компаній, експортуючи 95% виробленої в Україні продукції.

Зокрема компанія поставляла у РФ компресори й компресорні установки є комплектуючими частинами, що використовуються у складі бойових залізничних ракетних комплексах 15П961 "Молодець", які знаходяться на бойовому чергуванні у складі ракетних військ стратегічного призначення. Крім того, вони використовуються у складі спеціальних броньованих потягів, які призначені для ведення інженерної розвідки залізничних маршрутів, розмінування, бойової охорони та супроводження військових ешелонів РФ.

Після повномасштабного вторгнення Росії, власники продовжили співпрацю з агресором, налагодивши постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми-прокладки. Саме ці компанії відправляли "замовлення" українському виробнику нібито для потреб третьої сторони.

8 особам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та пособництві державі-агресору (ст. 255, ст. 111-2 КК України).

Санкція статей передбачає покарання – позбавлення волі до 12 років.

Іншим 6 фігурантам, зокрема й громадянам РФ, буде повідомлено про підозру заочно та оголошено в розшук.

Наразі затримано 6 осіб, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Вживаються заходи щодо затримання решти фігурантів.

На початок