Вибух зсередини. Озвучена найімовірніша причина руйнування греблі Каховської ГЕС — NYT

Вибух зсередини. Озвучена найімовірніша причина руйнування греблі Каховської ГЕС — NYT

Херсонщина, Каховська ГЕС
. Херсонщина, Каховська ГЕС. Фото: УНІАН

Найімовірнішою причиною руйнування греблі Каховської гідроелектростанції є вибух зсередини.

Про це пише видання The New York Times після спілкування з інженерно-технічними фахівцями та спеціалістами із боєприпасів.

За словами експертів, наявні докази вказують на те, що руйнування дамби спричинив вибух зсередини. Журналісти видання нагадали, місцеві жителі повідомляли в соціальних мережах, що чули потужний вибух приблизно о 2:50 ночі, коли прорвало дамбу.

"Вибух у закритому просторі, коли вся його енергія спрямовується на конструкцію навколо, може завдати найбільшої шкоди. Навіть тоді, за словами експертів, для прориву дамби знадобилися б щонайменше сотні фунтів вибухівки (100 фунтів – приблизно 45 кг)", — йдеться у статті.

Експерти зазначили, що зовнішня детонація бомби або ракети спрямовує на дамбу лише малу частину своєї сили, і для досягнення подібного ефекту знадобиться вибухівка у багато разів більшої потужності.

Професор інженерії та експерт з вибухових речовин в Університеті Іллінойсу Нік Глумак зауважив, що кількість вибухівки, яку може нести боєголовка, обмежена. За його словами, навіть "пряме попадання снаряда" може не зруйнувати дамбу.

"Для цього потрібна значна кількість енергії. Подумайте про сили, які діють на конструкцію в процесі – вони величезні. У вас є масивна сила води", — сказав Нік Глумак.

За словами професора інженерії в Університеті Меріленда і члена Національної академії інженерії Грегорі Б. Бехера, який вивчав руйнування дамб, випадок з руйнуванням Каховської ГЕС є підозрілим.

Він зауважив, що деякі дамби руйнуються через сильні потоки води, які їх переповнюють. Проте в такому випадку руйнування починається з земляної частини дамби, з обох берегів.

"Але світлини та відеозаписи показують, що Каховська ГЕС була прорвана спочатку посередині, поруч з електростанцією, що примикає до берега, який перебуває під контролем Росії. Обидва кінці дамби спочатку здавалися неушкодженими, хоча протягом дня все більша частина дамби руйнувалася", — йдеться у статті.

Журналісти видання підкреслюють, що навіть через пошкоджені раніше шлюзові затвори та високий рівень води не очікувалося, що таку велику дамбу може розірвати на частини.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російські війська підірвали Каховську ГЕС. Масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення наразі уточнюються, повідомив в Telegram речник оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС на Херсонщині евакуюють людей з потенційних зон затоплення на правобережній частині Херсонщини — з сіл Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон.

За повідомленням Енергоатому, стрімке зниження рівня води в Каховському водосховищі є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Наразі ситуація на станції під контролем, український персонал моніторить усі показники.

Україна ініціювала засідання Радбезу ООН через підрив росіянами Каховської ГЕС.

На початок