Папа Римський: Повернення окупованих РФ територій України — це політичне питання

Папа Римський: Повернення окупованих РФ територій України — це політичне питання

Папа Римський Франциск, Ватикан, 25 травня 2023 рік
. Папа Римський Франциск, Ватикан, 25 травня 2023 рік. Фото: АР/Andrew Medichini

Папа Римський Франциск заявив, що повернення Росією окупованих територій України є "політичним питанням". Понтифік також зауважив, що для досягнення миру сторони повинні "говорити одне з одним".

Про це Папа Римський Франциск сказав в інтерв'ю телеканалу Telemundo.

"Це політичне питання. Мир буде досягнуто, коли Росія та Україна поговорять один з одним, віч-на-віч або через посередників", — сказав Папа Римський Франциск.

Понтифік також розповів про свою зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, коли той приїхав з візитом в Італію 13 травня.

"Українці не так і мріють про мирні переговори, тому що український блок насправді дуже сильний: уся Європа, Сполучені Штати. Інакше кажучи, вони самі мають дуже велику силу", – зауважив Папа Римський.

Як повідомляло видання Vatican News, наприкінці минулого тижня понтифік доручив кардиналу Маттео Зуппі "миротворчу місію", пов'язану з війною в Україні. Подробиці місії не розкривалися.

1 травня Папа Римський Франциск заявив, що бере участь у "миротворчій місії", яка має на меті "покласти край конфлікту між Росією та Україною". Він запевнив, що зробить "усе, що в людських силах", щоб повернути українських дітей, депортованих до Росії та возз’єднати родини.

Позиція Папи Римського щодо російського вторгнення в Україну

За час повномасштабного вторгнення РФ в Україну Папу Римського кілька разів критикували за дії чи слова щодо війни. Спочатку Франциск сказав, що біженців з України у світі приймають краще, ніж з інших країн.

Перед католицьким Великоднем у Ватикані вирішили організувати символічне примирення українців і росіян. Під час хресної дороги в Колізеї хрест мали нести українка і росіянка. Ідея зустріла бурхливе обурення в суспільстві та серед вірян, а також українських дипломатів.

24 серпня Папа Римський Франциск заявив, що дочка кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарія, яку підірвали у Підмосков'ї є "невинною жертвою війни". Посол України у Ватикані Андрій Юраш заявив про розчарування словами понтифіка.

25 серпня Міністерство закордонних справ України запросило апостольського нунція в Україні архиєпископа Вісвалдаса Кулбокаса, щоб висловити йому розчарування словами Папи Римського Франциска про смерть дочки кремлівського ідеолога Олександра Дугіна Дарії.

30 серпня Ватикан відреагував на критику Папи Римського Франциска, через його слова про вбивство дочки російського пропагандиста Олександра Дугіна — Дарії. Там наголосили, що слова Папи слід трактувати, як голос цінностей, а не політичну позицію.

На початок