Три країни звинуватили Росію у спробах викрасти дані про вакцину від коронавірусу

Три країни звинуватили Росію у спробах викрасти дані про вакцину від коронавірусу

Оновлено
Три країни звинуватили Росію у спробах викрасти дані про вакцину від коронавірусу
. Unsplash

Російські хакери з групи APT29, яких підозрюють у роботі на спецслужби РФ намагаються викрасти наукові розробки щодо вакцин від COVID-19. Про це заявляють британські, канадські та американські правоохоронці.

"Ми засуджуємо ці огидні напади на тих, хто робить життєво важливу роботу, аби побороти пандемію коронавірусу", - заявив Пол Чичестер, директор оперативного управління Британського національного центру кібербезпеки (NCSC), передає DW.

За даними NCSC, хакери використовують програми WellMess та WellMail для атак на організації, які розробляють вакцини, по всьому світу. Раніше ці шкідливі програми не пов'язували з російськими хакерами.

Британський центр кібербезпеки допускає, що зловмисники продовжать ці атаки, оскільки намагаються знайти відповіді на додаткові запитання стосовно пандемії. Натомість у Росії звинувачення назвали "голослівними".

"Ми не маємо інформації, хто міг зламати фармкомпанії та дослідницькі центри у Великобританії", - заявив речник президента країни Дмитро Пєсков.

Він також наголосив, що Росія не має стосунку до хакерських атак на світові організації, які розробляють вакцини.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відзначив, що поділяє стурбованість іноземних колег.

"Я приєднуюся до британських, канадських і американських партнерів у вираженні стурбованості з приводу російських кібератак проти розробників вакцини COVID-19. Україна роками страждає від російських кібератак і наполягає на тому, що міжнародне право повністю застосовано до кіберпростору. Порушення не повинні залишатися безкарними", - написав він у Twitter.

Раніше Велика Британія та США вже повідомляли, що хакери намагаються атакувати національні та міжнародні організації, пов'язані із заходами боротьби з пандемією коронавірусу, однак напади не пов'язували з РФ.

Що відомо

  • Хакери зламали десятки облікових записів у Twitter, які належать відомим американцям, та розмістили у них дописи із закликом надсилати біткоїни на певні рахунки з обіцянкою повернути криптовалюту у подвійному розмірі.
  • Компанія Google зафіксувала хакерські атаки на комп'ютерні системи передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа і штабу Джозефа Байдена, який є головним конкурентом Трампа на майбутніх президентських виборах 2020 року.
  • За перший квартал 2020 року Служба безпеки зупинила 103 хакерські атаки на державні установи. Більшість загроз була направлена проти інституцій, що борються з коронавірусом.
На початок