Лубінець назвав кількість українців, зниклих безвісти під час війни

Лубінець назвав кількість українців, зниклих безвісти під час війни

Лубінець назвав кількість українців, зниклих безвісти під час війни
. Дмитро Лубінець на зустрічі у Дніпрі, 23 травня 2023 року. Фото: me/dmytro_lubinetzs

Станом на кінець травня українській стороні відомо про приблизно 24 тисячі громадян України, зниклих безвісти під час збройної агресії Росії.

Про це 23 травня під час зустрічі у Дніпрі із родичами військовополонених та зниклих безвісти українських військовослужбовців, бійців ДСНС та інших формувань із Дніпропетровської та Запорізької областей повідомив уповноважений Верховної ради із прав людини Дмитро Лубінець.

"Згідно з даними Єдиного реєстру зниклих безвісти, який запрацював 2 травня цього року, наразі відомо про приблизно 24 тисячі зниклих безвісти", — заявив посадовець.

За його словами, Україна підтримує зв’язок із російською стороною, однак РФ відмовляється проводити обмін за формулою "всі на всі" та затягує переговори.

"Розповів про комунікацію з Уповноваженою з прав людини в РФ Тетяною Москальковою, відмову російської сторони провести обмін «всіх на всіх», репатріацію важкопоранених та повернення цивільних. Зауважив, що росіяни затягують обмінні процеси, щоб негативно налаштувати родичів військовополонених до України, як держави", — зазначив Лубінець.

Також омбудсман обговорив із родичами зниклих безвісти бездіяльність Міжнародного комітету Червоного Хреста. Окрім того, Дмитро Лубінець наголосив, що публічність із персональними даними щодо конкретних військовослужбовців шкодить процесам їхнього обміну.

Наприкінці зустрічі команда омбудсмана зібрала у родичів звернення та списки їхніх рідних, які знаходяться в полоні, або зникли безвісти за особливих обставин.

Раніше Олег Котенко, уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, повідомляв, що в Україні станом на середину квітня зниклими безвісти вважають близько семи тисяч військових.

В Україні станом на сьогодні зниклими безвісти вважають близько семи тисяч військових.

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" сказав уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко.

"Цифра трохи більша за сім тисяч. Ми розраховуємо на те, що ті люди, яких ми розшукуємо як зниклих безвісти, вони все ж полонені. У нас є статистика, 60-65% зниклих безвісти це живі люди, які перебувають у полоні, а інші, на жаль, — загиблі", — сказав він.

З січня 2023 року в Україні запровадили новий інструмент пошуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Громадяни України можуть звертатися до уповноваженого щодо отримання або перевірки необхідних даних про зниклих безвісти осіб, які можуть перебувати на території РФ або на тимчасово окупованих територіях України.

Алгоритм пошуку зниклих безвісти під час війни

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець 21 грудня 2022 року оприлюднив алгоритм з пошуку зниклих безвісти військовослужбовців.

Омбудсмен радить зібрати інформацію про причину відсутності зв’язку із захисником у військової частини. Зокрема зателефонувати на її гарячу лінію та уточнити останнє місцезнаходження захисника та обставини, після яких він зник. Крім того, слід встановити комунікацію із територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, з якого була мобілізована людина, а також перевірити наявність чи відсутність повідомлення від частини про підтвердження статусу зниклого безвісти.

Лубінець також рекомендує використовувати українські ресурси для пошуку особи самостійно. Це телеграм-канали з пошуку людей під час війни та українські сервіси з пошуку зниклих або загиблих.

На початок