У Верховному Суді зберуть пленум для обрання голови суду

У Верховному Суді зберуть пленум для обрання голови суду

У Верховному Суді зберуть пленум для обрання голови суду
. Фото: УНІАН

У Верховному Суді України (ВСУ) 26 травня відбудеться пленум, у порядку денному якого обрання нового голови суду.

Про це повідомляє пресслужба суду.

"26 травня 2023 року о 10:00 у приміщенні Верховного Суду за адресою: вул. Пилипа Орлика, 8 розпочнеться засідання пленуму Верховного Суду. Проєкт порядку денного пленуму передбачає розгляд питань щодо обрання голови Верховного Суду та заступника голови ВС. Засідання пленуму транслюватиметься на офіційному ютуб-каналі ВС”, — йдеться у повідомленні.

Наразі поки що один суддя ВС висунув свою кандидатуру на посаду голови. Це Альберт Єзеров — суддя Касаційного адміністративного суду Верховного Суду. У суді він працює з 2019 року.

Що відомо про корупційний скандал у Верховному Суді

15 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду.

Правоохоронці затримали чинного голову Верховного суду Всеволода Князєва та вилучили 2,7 млн доларів.

16 травня у Верховному суді скликали позачерговий пленум, який розпочався о 14 годині. На пленумі зі 168 судів Верховного Суду були присутні понад 140 суддів. 142 голосами судді ухвалили заяву, у якій взяли на себе повну відповідальність за події, “що відбуваються у зв'язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників”.

Пленум Верховного суду висловив недовіру голові ВСУ Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника суду.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оприлюднило записи прослуховування голови Верховного суду Всеволода Князєва у справі щодо отримання ним хабаря.

Пізніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про підозру голові Верховного суду Всеволоду Князєву та його спільникові – адвокату у справі щодо отримання хабаря.

17 травня Вищий антикорупційний суд України відмовив у задоволенні скарги адвоката колишнього голови ВСУ Всеволода Князєва щодо його затримання. Наразі Князєв перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

18 травня Вища рада правосуддя підтримала клопотання САП і дала згоду на тримання Князєва під вартою. За рішення проголосували 14 членів ВРП із 14 присутніх. Того ж дня ВАКС ухвалив відправити Князєва під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави у розмірі 107 млн гривень.

На початок