Зеленський заявив, що Бахмут знищений вщент. У ЗСУ кажуть, що бої тривають

Зеленський заявив, що Бахмут знищений вщент. У ЗСУ кажуть, що бої тривають

Важливо
Зеленський заявив, що Бахмут знищений вщент. У ЗСУ кажуть, що бої тривають
Українські солдати стріляють з гармати біля Бахмута в Донецькій області, Україна, понеділок, 15 травня 2023 року. AP

Бахмут Донецької області фактично повністю знищений ударами російських військ, заявив президент Володимир Зеленський. У ЗСУ зазначили, що Сили оборони продовжують утримувати позиції у південно-західній частині міста, ведучи бої із силами РФ.

21 травня під час саміту G7 журналіст спитав у Зеленського: "Чи контролює Україна Бахмут? Росіяни стверджують, що захопили його".

"Думаю ні. Але ви маєте, розуміти що там нічого немає. Вони зруйнували всі будівлі. Це сумно, але сьогодні Бахмут лише в наших серцях. Воно просто знищене, там багато мертвих росіян", — відповів президент.

Зеленський подякував українським військовим за тривале протистояння російським атакам.

"Наші захисники з Бахмута зробили величезну роботу. І ми цінуємо їх за їхню сміливість", — зауважив гарант.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий у коментарі Суспільному заявив, що українським військовим вдається утримувати позиції на околицях міста.

"Президент правильно сказав — місто по суті знесено з лиця землі. Ворог щоденно масовими ударами артилерії, авіації знищує, і наші підрозділи повідомляють, що ситуація вкрай важка. Наші військові тримають фортифікаційні споруди і декілька приміщень південно-західної частини міста. Йдуть важкі бої", — зазначив він.

За словами Череватого, Росія приділяє Бахмуту забагато символічного значення.

"Росія привертає увагу до цього Бахмуту, ніби вони взяли Дніпро. Насправді не взяли до кінця. Місто знищене, ніякої військової і навіть політичної користі воно їм не несе. Взяти за 9 місяців районний центр — не взяли. Ми намагаємось тиснути на флангах, не давати їм спокою і за можливості контратакувати", — додав речник.

Своєю чергою, заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що російським військам не вдалось оточити Бахмут і вони втратили частину панівних висот довкола міста.

"Тобто, просування наших військ у передмісті по флангах, яке і зараз триває, дуже сильно ускладнює ворогу знаходження у Бахмуті. Наші війська взяли місто у напівоточення, що дає нам можливість знищувати ворога. Тому, ворогу, у тій частині міста яку він контролює, доводиться оборонятись", — написала посадовиця на своєму Telegram-каналі.

Вона додала, що Сили оборони зберігають контроль над промисловими та інфраструктурними об‘єктами та приватним сектором Бахмута у районі "Літак".

Що відомо про ситуацію в Бахмуті

20 травня керівник російської приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що бойовики ПВК взяли останні квартали Бахмута, які утримували Сили оборони України.

"Сьогодні о 12 годині повністю був взятий Бахмут, остання ділянка так званої багатоповерхівки – "літака", — стверджує він.

Пригожин додав, що "ПВК" Вагнер почне виведення своїх сил з міста після 25 травня.

Згодом про це повідомило й Міноборони РФ.

"На Артемівському тактичному напрямку внаслідок наступальних дій штурмових загонів "Вагнер" за підтримки артилерії та авіації "Південного" угруповання військ завершено визволення міста Артемівськ (російська назва Бахмута — ред.)", — йдеться у повідомленні.

Натомість у Міністерстві оборони України відповіли, що українські військові утримують частину міста та ведуть бої з російськими силами.

"В Бахмуті важкі бої. Ситуація критична. Разом з тим, наші війська тримають оборону в районі "Літак", — заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

На початок